#SD13: Beukende beats en aanstekelijke refreinen

Tivoli bouwt een synthpopfeestje met Apoptygma Berserk

Tekst: Frank Gesink / Foto’s: Herre Vermeer ,

Op de zondagavond van Summer Darkness 2013 stond in Tivoli Oudegracht het Noorse Apoptygma Berserk op het programma. Aan de goed gevulde zaal te zien had het publiek wel zin in een catchy, maar doorbeukend feestje. Keel gesmeerd, dansschoenen aan en gaan!

Apoptygma Berserk heeft een betrekkelijk gevarieerde discografie. Ooit begonnen als donkere EBM-band, kwamen er langzaamaan steeds meer synthpop-elementen ingeslopen. Aangekomen bij het nieuwere werk,  gaan de synths hand in hand met de gitaar en komt de band steeds meer in de buurt van een rockband. Die gitaar was vanavond ook aanwezig en zou veelvuldig gebruikt worden. Niet getreurd voor de mensen die zo’n gitaar in een synthpopband maar niets vinden, hij werd af en toe ook weggelegd, vooral bij een aantal oudere nummers.

Het publiek had er duidelijk zin in, maar hoe zat het met de instelling van de band? Na een korte intro valt een oorverdovend harde drumbeat in. Zanger Stephan Groth begroet het publiek en het feest kan beginnen. De band heeft er zin in!

Veel duistere EBM hoeven we vandaag niet te verwachten, al komen de klassiekers wel voorbij. Veel meezingen en fanatiek dansen is wat er van het publiek verwacht wordt. De elektronische drums staan veel te hard en het geluid vervormt, maar is er iemand die zich daar druk om maakt? De band zit vol energie en deze slaat over op het publiek. Ja, een feestje kun je aan de heren van Apoptygma Berserk wel over laten!

Gezien: Apoptygma Berserk, zondag 28 juli 2013 @ Tivoli Oudegracht, Utrecht