#SD13: Bal Du Masque prikkelt de verbeelding

Imaginarium tovert Tivoli om in droomwereld met een Oosters tintje

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Herre Vermeer ,

Het is inmiddels een traditie geworden: het gemaskerd bal op de eerste avond van Summer Darkness. Dé gelegenheid om letterlijk alles uit de (kleding)kast te trekken en je een avond in Victoriaanse sferen te wanen. Tivoli Oudegracht wordt voor een avond omgetoverd in een negentiende eeuwse nachtclub en daar wordt dit jaar een extra Oosters tintje aan toegevoegd.

Het thema van Bal Du Masque speelt een belangrijke rol en bepaalt zowel de sfeer als de aankleding van het feest. Dit jaar is het thema ‘Imaginarium’: de verbeelding is deze avond aan de macht en de bezoekers worden uitgedaagd om hun fantasie de vrije loop te laten. Om te beginnen met de kleding: corsetten en hoepelrokken voor de dames, jacquets en hoge hoeden voor de heren. Een masker als finishing touch voor dat beetje extra mystiek en om nog wat aan de verbeelding over te laten.

Vaste waarden zoals de absintbar zijn ook dit jaar weer aanwezig, maar er is meer dan de Victoriaanse thematiek. Wie de dansvloer verlaat en de trap oploopt naar het balkon stapt bijna letterlijk een droomwereld binnen. Diverse hemelbedden staan klaar voor wie de benen een moment rust wil gunnen. De bezoekers die zich relaxed op de bedden hebben neergelegd scheppen het beeld van een harem in het paleis van een sultan. Op één van de bedden kan de bezoeker terecht bij een mysterieuze dame die tarotkaarten leest. Voor wie het wil kan er een blik in de toekomst geworpen worden, maar ook de interpretatie van de getrokken tarotkaarten vragen het nodige van de verbeelding. Zo krijgt je fantasie en beleving geen moment rust tijdens een avond Bal Du Masque.

Ook de optredens zijn dit jaar anders dan voorgaande jaren. Dit keer geen vuurspuwers en reptielen, maar een hypnotiserend theaterschouwspel. Op het podium wordt een droomwereld geschapen, waarin een oude man en een jong bruidje in een decor van kranten elkaar lijken te vinden en een romantische dans opvoeren. Dan opeens valt het jonge bruidje voor dood neer op de grond. De oude man en de toeschouwers blijven vertwijfeld achter als het gordijn zich weer sluit. Alsof ze zijn wakker geschud uit een mooie droom…

Misschien zijn het de tropische temperaturen zijn die ook ’s avonds nog in de stad hangen, maar echt druk is het dit jaar niet. Helaas heeft een aantal bezoekers (in korte broek en T-shirt) ook niet echt de moeite genomen om zich voor de gelegenheid fraai aan te kleden. Erg jammer, want de organisatie van Bal Du Masque heeft er ook dit jaar weer alles aan gedaan om er een bijzondere en zinnenprikkelende avond van te maken.

Gezien: Bal Du Masque (Summer Darkness 2013), vrijdag 16 juli @ Tivoli Oudegracht, Utrecht