#SD13: Aanstekelijke synthpop van Frozen Plasma

Lekker stuiteren in Tivoli de Helling

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

Het is altijd maar afwachten hoe synthpopbands zich live presenteren. Meestal leunen ze zwaar op videobeelden en is het aan de frontman om voor enig spektakel te zorgen. Frozen Plasma heeft in de vorm van zanger Felix Marc gelukkig een sterke troef in handen. In een goed gevuld Tivoli de Helling zet Frozen Plasma een fijne, dansbare show neer.

Het Duitse Frozen Plasma is in het leven geroepen door Vasi Vallis, die al eerder furore maakte met NamNamBulu en daarnaast betrokken is bij tal van zijprojecten (waaronder Reaper en X-Divide). Kenmerkend voor zijn stijl zijn de heerlijk weghappende synthlijntjes en vrolijk stuiterende beats. De breedgeschouderde Vallis staat tijdens het Frozen Plasma-optreden in De Helling glimlachend achter zijn laptop en beperkt zich tot het instarten van de nummers, terwijl hij er af en toe een solo uit perst.

Zanger Felix Marc, die je wellicht kent van Diorama, trekt alle aandacht naar zich toe. Hij maakt een gezellig praatje met het publiek, kondigt de nummers aan ("Dit nummer kennen jullie vast wel; nu hoor je ‘m nog een keer, maar dan heel hard!") en huppelt ontspannen over het podium; uit alles blijkt dat hij gewend is om op te treden. Het optreden wordt afgetrapt met 'A Generation of the Lost' dat afkomstig is van het debuut Artificial uit 2006. Daarna denderen ze lekker voort met onder meer 'Hypocrite', 'Irony', 'Murderous Trap', 'Tanz die Revolution' en de opzwepende nieuwe single 'Herz'. Na een klein uurtje is het uit met de pret; Felix Marc bedankt het publiek, Vasi Vallis zwaait en beide mannen lopen het podium af, waarna de zaal-dj een plaatje opzet.

Wie wat te zeuren wil hebben, kan roepen dat de nummers wel erg veel op elkaar lijken. Of kan zich afvragen wat Vallis nu precies staat te doen achter zijn tafeltje. Maar ach, wij hebben genoten en dat is veel belangrijker. Overigens: complimenten aan de technici van dienst, het geluid was kraakhelder en precies goed gedoseerd.


Gezien: Frozen Plasma op Summer Darkness, zaterdag 27 juli 2013 @ Tivoli de Helling, Utrecht