#SD13: T3RROR 3RROR, Alien Vampires & FabrikC stijgen niet boven middelmaat uit

Zondagmiddag in de Helling is een lange zit

Tekst: Das Bob / Foto's: Wouter van de Kamp ,

De SD-programmering in Tivoli de Helling is een mix van beloftes, subtoppers en bands die op het punt staan om door te breken. Het kan dus gebeuren dat je zomaar ‘the next big thing’ voorbij ziet komen, maar dan moet je wel eerst een flinke hoeveelheid kaf van het koren scheiden.

Summer Darkness is zowel voor fans als artiesten een feest. De fans krijgen drie dagen lang hun favoriete muziek voorgeschoteld en de artiesten kunnen altijd rekenen op een enthousiast publiek. Zolang er maar een harde beat door de zaal schalt, is iedereen tevreden en kan men spreken van een win-win situatie. Tenzij je een buitenstaander bent, want die laat de factor kwaliteit nog wel eens in zijn oordeel meewegen. En kwaliteit blijkt zondagmiddag in de Helling een schaars goed te zijn.

T3RROR 3RROR uit Madrid treedt voor het eerst op in Nederland en frontman DJ 3RROR haalt alles uit de kast om het SD-publiek voor zich te winnen. Onophoudelijk vraagt hij of iedereen het naar zijn zin heeft, een hard nummer wil horen en ‘some fuckin’ noise’ wil maken. Op het eind krijgt hij het zelfs voor elkaar om een deel van het publiek ‘Bier en tieten’ te laten zingen. Dit leidt de aandacht af van datgene waar het eigenlijk om draait, de muziek. T3RROR 3RROR denkt niet in hokjes en kwakt iedere muziekstijl waarmee zij het publiek kan behagen in de blender. Rock, drum&bass, dubstep en trance, het komt allemaal voorbij in de drie kwartier die de band is toebedeeld.

Het eindresultaat is een onsamenhangende brij waaruit geen enkel fatsoenlijk nummer valt te destilleren. Alleen de afsluiter komt enigszins coherent over, dat is namelijk een cover van Faithless’ ‘Insomnia’. Het is goed dat er acts zijn die de grenzen van het genre overschrijden, maar T3RROR 3RROR zal nog heel wat uurtjes in de oefenruimte door moeten brengen voordat zij als grensverleggend de boeken ingaat.

De bio van Alien Vampires laat het hart van de SD-bezoeker sneller kloppen, want woorden als ‘provocative’, ‘fetish’ en ‘outrageous’ zijn bij uitstek geschikt om de hormoonbalans ver in het rood te doen slaan. De waarheid is helaas een stuk minder opwindend. De dames die het programmaboekje sieren, zijn alleen op het videoscherm te bewonderen en hun gekroel is net zo opwindend als een strip van ‘Rooie oortjes’.

Muzikaal blijkt het Britse duo een ordinaire Hocico-ripoff te zijn die het niveau van hun Mexicaanse evenknie slechts in het openingsnummer weet te benaderen. Zanger/oprichter Nysrok brult af en toe een paar regels in de microfoon, maar staat de rest van het optreden een beetje hulpeloos het publiek op te hitsen. Als Alien Vampires ooit door wil breken, zal het de rollen resoluut om moeten draaien. De dames pontificaal op het podium en Nysrok in een bijrolletje op het videoscherm. Alleen dan maakt het kans om ‘the most talked about performance’ op Summer Darkness te worden.

Het Duitse FabrikC is door de organisatie gevraagd om als afsluiter Tivoli de Helling helemaal plat te walsen. Dat kan je aan dit trio wel overlaten, want hun Teutoonse industrial kan de vergelijking met een sloopkogel moeiteloos doorstaan. FabrikC kent goedbeschouwd maar één kunstje. Drummer Olli slaat een granietharde beat die door Thorsten Berger en Fryz spaarzaam met synthesizer wordt ingekleurd. Dit wordt een dozijn keer herhaald en blijkt een ideaal recept te zijn om een middelgrote concertzaal tot puin te reduceren.

Helaas vindt zanger/toetsenist Thorsten het nodig om zijn gevoel voor humor in de strijd te gooien. Hij loopt onophoudelijk te geinen met alles en iedereen waardoor er een melige sfeer ontstaat. Als tot overmaat van ramp het elektronische drumstel van Olli uitvalt, is de spanning helemaal weg en moddert het optreden langzaam naar zijn eind.

Ondanks de magere kwaliteit van het gebodene blijft het publiek enthousiast en zit alleen uw recensent met een kater. Die zal daarom in 2014 zijn roze bril opzetten als hij naar Summer Darkness gaat om ook verzekerd te zijn van een geslaagd festival.

Gezien: T3RROR 3RROR, Alien Vampires & FabrikC (SD 2013), 28 juli 2013 @ Tivoli De Helling, Utrecht