I Am Oak scoort opnieuw de Utrechtse Song van het Jaar

3voor12/Utrecht presenteert: de Top 030 van 2012

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Traditiegetrouw blikken we aan het begin van dit nieuwe jaar terug op 2012 aan de hand van jullie eigen jaarlijst: de Top 030. Niet gehinderd door apocalyptische toestanden hebben jullie de afgelopen weken je top 5 lijstjes met favoriete Utrechtse songs ingestuurd. Het nummer ‘Palpable’ van I Am Oak heeft uiteindelijk de meeste stemmen behaald en is daarmee door jullie verkozen tot de Utrechtse Song van het Jaar 2012. Op nummer twee is The Subhuman geëindigd met ‘Don’t Push Me Away’. De derde plaats is voor de grooverockers van The Mrs. met ‘What Do You Want’.

‘What You Want’ is de openingstrack van Get It Out, de EP die The Mrs. het afgelopen jaar presenteerde tijdens zowel Club 3voor12/Utrecht als Den Haag (de twee thuissteden van het viertal). “We kwamen er vrij laat achter dat ons nummer in aanmerking kwam voor de Utrechtse Song van het Jaar”, aldus Laura van Eerten van The Mrs.. “Eind december hebben we alsnog een berichtje geplaatst op onze site. Leuk dat zoveel mensen toch uiteindelijk nog gestemd hebben op ons nummer.”

“2012 was een goed jaar”, zegt Van Eerten. “Na de EP-presentaties hebben we redelijk veel opgetreden.” Een van de hoogtepunten was, volgens de band zelf, een optreden op het Solar Weekend Festival. “We hopen het succes natuurlijk voort te kunnen zetten.” Vers van de de pers is het bericht dat The Mrs. op 10 januari zal optreden op het Eurosonic/Noordeslag festival. “Een mooie start van 2013.” Na Eurosonic/Noorderslag is de band van plan om wat minder op te treden, zodat ze kunnen werken aan nieuw materiaal.

Stefan ‘The Subhuman’ Breuer is verbaasd dat zijn ‘Don’t Push Me Away’ zoveel stemmen heeft behaald. “Ik treed al vijftien jaar op onder die naam en er zijn af en toe periodes waarin ik even klaar ben met het project. Eigenlijk was ik weer gestopt met The Subhuman, toen er alsnog allemaal ideeën voor liedjes in mij naar boven kwamen. Planet Buddha is daarvan eigenlijk het resultaat; deze plaat moest er even uit. Ik heb niet mijn best gedaan om ‘m te promoten; ik wilde er geen groot ding van maken. Dat zoveel mensen er dan toch positief op reageren is heel apart, maar ook zeker leuk.”

‘Don’t Push Me Away’ is een R’n’B achtig nummer. Breuer kwam op het idee voor het liedje tijdens het mixen van de Skulk EP van I Am Oak. “Hierop staan elektronisch getinte liedjes met ook R’n’B beats. Ik wilde ook zoiets proberen.” Bij het nummer hoort sinds enkele dagen ook een videoclip.

Breuer is ook bassist/backing vocalist van I Am Oak. Nog steeds is de formatie rond singer-songwriter Thijs Kuijken ontzettend populair, getuige het aantal stemmen op ‘Palpable’. “I Am Oak heeft een stabiel publiek met mensen die ons blijven volgen”, zegt Breuer. “In 2012 hebben we leuke shows in het buitenland gedaan. Onze laatste show van het jaar was in een volle EKKO. Dat deed ons erg goed.”

‘Nowhere Or Tammensaari’, opgenomen in Finland, is volgens Breuer de eerste echte bandplaat van I Am Oak en ook de ‘meest geslaagde samenwerking binnen de band en met de omgeving’. Dat laatste heeft vooral te maken met de locatie waar het album opgenomen is: een verlaten huis in Finland. “De sfeer van dat huis hoor ik heel erg terug op het album.” Wat Breuer betreft omvat Palpable nog wel het beste die succesvolle samenwerking. “Van iedereen zit er wel iets in.”

Thijs Kuijken zelf is op dit moment in datzelfde Finland om een nieuwe I Am Oak clip op te nemen. Hij heeft inmiddels al laten weten dat hij blij is met de nummer 1 positie. 

De complete Top 030 van 2012 ziet er als volgt uit:
1. I Am Oak – Palpable
2. The Subhuman - Don't Push Me Away
3. The Mrs. - What Do You Want
4. Blaudzun - Elephants 
5. John Coffey - Featherless Redheads
6. Kim Janssen - Tors
7. Riverdistrict - Kids Around Coffins
8. Kensington- Don't Look Back
9. Minus the Tiger – Home Is Where The Heart Is
10. Erny Green – De Nacht
11. Lost Bear – Sohilait
12. We Love People in Bearsuits - Bist Du Verstandlich
13. Luik - By & By
14. Kids With Guns - Where to Begin?
15. Let's Go Eskimo - Stepping In Line
16. Pole Shift Survival Group - Get New Breasts
17. Rachèl Louise – Just A Few
18. Bodypolitics - The Space of a Jump
19. T.S. Eliot Appreciation Society - Breakfast At Tunguska
20. The Kyteman Orchestra – While I Was Away
21. Join the Cavalry – Monologue
22.
Lost Bear – Science
23. Men of Mega – Consultation
24. Sofie Letitre - I Remember
25. The Black Atlantic - The Flooded Road (Built on Sand)
26. Amariszi - Noah  
27. Atlantis - Les Petite Morts
28. Yellowstone – Time (Is Irrelevant)
29. La Corneille - Holes
30. Tenement Kids – All Night Train

Een groot deel van de lijst is te beluisteren via Spotify.