Western centraal op Lust Guns & Dust van Lilian Hak

Utrechtse presenteert tweede album in filmisch drieluik

Lilian Hak presenteert 30 januari haar nieuwe album Lust Guns & Dust. Met deze plaat levert Hak wederom een conceptalbum af dat zomaar de soundtrack bij een film zou kunnen zijn. Muzikaal heeft ze zich ditmaal laten inspireren door de spaghettiwestern. “En toch is het album ook erg poppy.”

Op Lust Guns & Dust doet Lilian Hak opnieuw wat ze het liefste doet: filmische werelden creëren met haar muziek. Het is het tweede deel van een drieluik met conceptalbums geïnspireerd op filmmuziek; deel één Old Powder, New Guns stond in het teken van de film noir. Tijdens de theatertour naar aanleiding van dit eerste album ontstond het idee voor het thema western. “Toen maakten we tijdens de optredens al bruggetjes van film noir naar westernmuziek.”

De muziek in spaghettiwesterns heeft Hak altijd erg aangesproken. Een grote inspiratiebron vormen de films van regisseur Sergio Leone en componist Ennio Morricone. “Met de dialogen binnen dit genre heb ik op zich wat minder. Maar de thema’s in westernfilms vind ik wel erg inspirerend; de passie, de glorie, het land, een onmogelijke liefde, de kracht en trots van desperado's... Ze bieden veel ruimte voor muziek, vooral in combinatie met bijvoorbeeld de landschappen.”

“Je zou kunnen zeggen dat Lust Guns & Dust een nieuwe soundtrack is voor een westernfilm”, vertelt Hak. Vooral gitaren staan centraal; de slide-, Dobro en Gretsch-gitaren zorgen voor een typisch westerngeluid. Tegelijkertijd is het ook een erg poppy plaat geworden, wat onder andere komt door het gebruik van samples en elektronische klanken. “Dit is een soort westernpop. Anders dan mijn vorige album, dat meer richting jazz ging.”

Hak heeft voor de totstandkoming van Lust Guns & Dust nog meer de samenwerking gezocht met andere muzikanten dan op het eerdere 'Old  Powder'. Op het nieuwe album duelleert ze met de door haar bewonderde singer-songwriter Ozark Henry. Verder hebben onder anderen Fay Lovsky, Odilo Girod en Maurits Westerik een bijdrage geleverd. Live wordt Hak bijgestaan door een zeskoppige band. 

Trok ze zich ter voorbereiding van Old Powder New Guns nog terug in Bangkok met een stapel films, ditmaal was Berlijn de broedplaats. “Ik heb daar een half jaar gewoond. Een groot deel van de nummers heb ik daar ook geschreven. Voor mij werkt het altijd wel goed om ergens anders te zijn. Het was ook een experiment: hoe pakt het uit als ik voor langere tijd ergens verblijf? Berlijn is wel een erg mooie broedplaats. Ik ken er ook al wat mensen.”

Uiteraard volgt er ook nog een derde conceptalbum. Wat het filmthema daarvan wordt, houdt ze nog voor zichzelf. Voorlopig is ze druk genoeg met de presentatie en promotie van haar nieuwe album. Op 30 januari wordt Lust Guns & Dust gepresenteerd in EKKO, vanaf 1 februari ligt het in de winkels en is online verkrijgbaar. Je kunt hem wel vast luisteren op de luisterpaal. Naar aanleiding van het album staat ook een theatertour gepland. De bevestigde speeldata staan op haar website.

Te zien: Lilian Hak (voorprogramma Danibal), woensdag 30 januari 2013 @ EKKO, Utrecht