Elf klassieke Neue Deutsche Welle-nummers volgens Zwarte Poëzie

Utrechtse New Wave-band covert naar het Nederlands vertaalde NDW-klassiekers

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Edward Bos / Selectie nummers: Edwin van der Velde ,

De Utrechtse Nederlandstalige new wave-band Zwarte Poëzie is bezig met een reeks optredens waarin naar het Nederlands vertaalde covers van Neue Deutsche Welle-klassiekers worden gespeeld. Op zaterdag 16 februari staat de band in ACU tijdens Manifest, de tweemaandelijkse dansavond voor new wave, electro en verantwoorde 80's. Waar jaren tachtig New Wave inmiddels een revival heeft doorgemaakt is dat bij de Neue Deutsche Welle, dat in dezelfde periode haar hoogtijdagen beleefde, nog niet het geval. Daarom hebben we Zwarte Poëzie-voorman Edwin van der Velde gevraagd om elf van zijn favoriete NDW-nummers op een rij te zetten.

Voor een juiste context spieken we even bij Wikipedia: ‘Neue Deutsche Welle (letterlijke vertaling: Nieuwe Duitse Golf), vaak afgekort als NDW, was een Duitse stroming in de popmuziek, die oorspronkelijk voortkwam uit de punk en New Wave in 1976. De term 'Neue Deutsche Welle' werd voor het eerst gebruikt door journalist Alfred Hilsberg, in diens artikel over de beweging 'Neue Deutsche Welle - Aus grauer Städte Mauern', in 1979 gepubliceerd in het tijdschrift Sounds. Na ongeveer 1980 kreeg de muziekindustrie de Neue Deutsche Welle in de gaten. Maar door de eigenzinnige natuur van de muziek werden niet zozeer de bestaande bands opgepikt en gepromoot, maar werden nieuwe mainstreambands opgezet. De vele eendagsvliegen en het breed gebruik van het NDW-label leidden ertoe dat de originele artiesten zich afkeerden van de beweging. In 1982 - 1983 kwam het genre tot een vroegtijdig einde.’

Helder? Dan kunnen door naar de selectie van Van der Velde die begint bij één van de bekendste nummers uit het genre, Das Model van Kraftwerk, en eindigt met Zwarte Poëzies vertaling van datzelfde nummer.
(Op de redactie misten we eigenlijk nog Abwärts in het rijtje, maar daar hebben we gelukkig ook YouTube voor).

Te zien: Zwarte Poëzie, tijdens Manifest, zaterdag 16 februari 2013 (23.00 uur) @ ACU, Utrecht.