Club 3voor12/Utrecht zoekt uitersten op

Dromerige gitaarmuziek, een lesje Arabisch en een ode aan Jeff Buckley

Tekst: Wilke Wittebrood / Foto's: MartinJan Gaasbeek ,

De januari-editie van Club 3voor12/Utrecht bood voor ieder wat wils: singer-songwiters, popliedjes en protestzang. Gharib vond een muzikale uitlaatklep voor zijn frustratie over de uitzichtloze burgeroorlog in thuisland Syrië, terwijl de indierock-band The Elementary Penguins laatst zijn uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Ten slotte verkenden Emil Landman en Lucas Hamming twee uitersten van het singer-songwritergenre.

In dB’s waan je je het eerste half uur in een sprookje uit Duizend-en-één-nacht. De Syrische muzikant Gharib en zijn band brengen het publiek met hun dromerige klanken en hypnotiserende zang in een mum van tijd naar de Arabische woestijn. Maar Gharib wil met zijn muziek juist aantonen dat het leven in Syrië allesbehalve een sprookje is. Met 'Antom Aein' (Don’t Hide Your Face From Us) roept hij zijn luisteraars op niet langer weg te kijken van de terreur die Al-Assad onder zijn volk zaait. De Syriër vluchtte vijftien jaar geleden, omdat hij vanwege zijn kritische houding tegenover het regime-Assad gevaar liep. Zelfs in Nederland werkt hij niet onder zijn eigen naam, om zijn achtergebleven familie en vrienden te beschermen. Ondanks de sprookjesachtige muziek dus best een heftig begin van de avond.

Het indierock-trio The Elementary Penguins haalt het publiek snel uit de Oosterse sferen. De Britse frontman Dale Wathey en zijn band gaan hard, zowel op het podium als daarbuiten. In november stonden ze al als voorprogramma van Go Back To The Zoo en vanaf maart touren ze met Moke door Nederland. Hun eerste single 'Everybody Knows My Name Especially On The Dance Floor' werd een paar dagen na de release al opgepikt door NME en 3FM. Laatstgenoemde bestempelde de band als zelfs Serious Talent. Het gitaargeweld van The Penguins gunt het publiek nauwelijks rust, met 'Everybody Knows My Name' als knallend hoogtepunt.

Emil Landman geeft de toeschouwers de kans om weer even bij te komen met zijn dromerige gitaarliedjes. Landman studeerde vorig jaar af aan de Herman Brood Academie en staat tijdens zijn optreden aan de vooravond van de release van zijn eerste EP 'A Bargain Between Beggars'. Tijdens het optreden gaat het publiek er spontaan bij zitten, waarop de singer-songwriter dan ook maar besluit er een krukje bij te pakken. Of hij nou liedjes speelt of een verhaal vertelt, de zaal blijft stil en luistert gebiologeerd. Een mooi optreden van de terechte 3voor12/Utrecht Selecteert van de afgelopen maand.

Afsluiter Lucas Hamming is een bekende van de Club. Hij stond eerder in zijn eentje al in de galmende loods van NUtrecht en samen met zijn begeleidingsband bij de afsluiting van zijn veertiendaagse Green Eyed Man-tour. Een enthousiaste Hamming stelt zijn band uitgebreid voor aan het publiek. De 18-jarige singer-songwriter is al meerdere malen omschreven als het Amsterdamse antwoord op Jeff Buckley; zowel vocaal als in zijn gitaarspel. De jonge zanger houdt de vergelijking in ere door tijdens zijn optreden een nummer uit de koker van Buckley ten gehore te brengen. Hamming heeft er duidelijk plezier in om weer bij Club 3voor12/Utrecht te zijn. Waar Landman zijn publiek met zijn stem en gitaar doodstil kreeg, werkt de energie van Hamming en zijn band juist aanstekelijk.

Gezien: Gharib, The Elementary Penguins, Emil Landman en Lucas Hamming bij Club 3voor12/Utrecht, donderdag 31 januari 2013 @ dB's, Utrecht