Fotoverslag: Snowstar 10 year Anniversary

Met optredens van I am Oak, Town of Saints en Kim Janssen

Tekst: Chantal van der Leest / Foto’s: Gerard Kollaard ,

Utrechts indielabel Snowstar Records wordt dit jaar een tiener en dat moest gevierd. In Tivoli Oudegracht werden bezoekers getrakteerd op een labelmarkt, luistersessies, dj-sets en een strak live-programma met de beste acts van de stal.

Geen jubileum zonder erehaag. Al vanaf de straat is te zien dat hier vanavond een bijzonder feestje gevierd wordt.

Boven in de Spiegelbar strijkt voor het eerst De Onafhankelijke Labelmarkt neer in Utrecht. Hier presenteert Snowstar, samen met initiatiefnemer Excelsior Recordings en andere onafhankelijke labels zoals Subroutine en Dox, al hun platen en artwork. 

The man of the hour: oprichter Cedric Muyres. Vanavond zal hij meerdere keren in het zonnetje worden gezet door artiesten op het podium. Heel verdiend, want zonder hem geen Snowstar.

Alle bezoekers krijgen vanavond een zoet, warm welkom met een gratis glaasje honingwhiskey en een compilatie-cd met nummers van artiesten van Snowstar.

De zaal in volle glorie. De acts staan vandaag in een soort oerwoud.

Bij de aftrap van de eerste act, indierock-formatie Lost Bear, komen al meteen de smartphones naar boven. Wij zijn hier! En het geluid moet uit, want de rookruimte is omgebouwd tot een klein intiem podium, geen plek voor ringtones.

Lost Bear doet het vandaag zonder stekkers en zonder drummers. Het resultaat is een meer op zang gericht optreden.

Sfeervol en donker, dat zijn woorden die passen bij het optreden van Herrek. Snowstar-acts doen heel wat aan leentjebuur. Zo speelt Thijs Kuijken van I am Oak toetsen bij Herrek.

Frontman Gerrit van der Scheer bezit een betoverend donker stemgeluid. Zijn band zoekt het contrast op, met hoge stemmen en partijen.

Bezoekers genieten en luisteren vol aandacht naar Herrek.

Nog meer donker stemgeluid, maar dan van singer-songwriter Bart van der Lee. 

Ook hier krijgen de wat zware songs met geladen teksten een optimistisch randje met viool en tegenzang. De songs staan voorop en de band weet precies waar ze nadruk moeten leggen en waar ze wat gas terug moeten nemen.

Weet het publiek wat ze boven het hoofd hangt? In dit geval een gigantische ballonnenboom.

Tweede optreden voor Thijs Kuijken, dit keer met zijn eigen indiefolk van I am Oak. Op dit punt van de avond begint het erg gezellig te worden in Tivoli. Misschien iets te, maar wie dicht bij het podium blijft kan genieten van nummers van het in januari te verschijnen album Ols Songd.

Gitarist Robby Wouters van I am Oak is op indiechic vandaag.

Voor Kim Janssen ontstaat er een file voor de deur van de rookruimte. Kim is vlak voor zijn show nog even naar buiten geglipt en komt er zelf ook bijna niet meer in. Wie binnen is, heeft geluk. Kim speelt een intieme set en het publiek luistert ademloos.

Janssens zus Phyllis begeleidt met zang en toetsen, maar maakt ruimte als hij zelf het klavier bespeelt. 

Opzwepende folkband Town of Saints uit Groningen en Finland staat als afsluitende act geprogrammeerd en staat te popelen om te beginnen.

In november tourde deze 3FM Serious Talent nog door Italië, maar gelukkig staat Town of Saints vandaag gewoon weer in Utrecht. 

De band slooft zich uit en dat heeft effect. De dansbare single Carousel kennen we ondertussen van 3FM en wordt goed ontvangen.

Town of Saints heeft weinig nodig om een vol en groots geluid te produceren. Met z’n drieën zetten ze een stevige set neer. Maar extra muzikanten zijn natuurlijk altijd welkom. 

Maar we gaan nog niet naar huis, want de mensen van Snowstar zijn niet alleen van muziek maken, ze draaien ook graag plaatjes. Ook Cedric Muyres zelf klimt in de dj-booth.

Het bleef nog lang onrustig in Tivoli. Op naar de volgende 10 jaar!


Gezien: Snowstar 10 year Anniversary met onder andere I am Oak, Town of Saints en Kim Janssen, vrijdag 13 december 2013 @ Tivoli Oudegracht 


Meer zien? Snowstar Records heeft ook een aftermovie gemaakt: