Elk jaar weer gluren bij onze buren

Zesde editie Gluren bij de Buren weer een succes

Tekst: Daniel de Boer / Foto's: Daniel de Boer ,

Wie in omstreken van Utrecht en Amersfoort het festival Gluren bij de Buren nog niet kent, moet zich misschien toch eens gaan bijscholen. Gelukkig kun je hier alles lezen over de inmiddels zesde editie van dit laagdrempelige festival dat je eigenlijk niet mag missen. Al is het alleen maar om de zondag een zondag te laten zijn.

Talloze doodnormale woonkamers verspreid over de gehele stad Amersfoort werden op zondag 15 december tussen 13.00 en 17.30 uur open gezet voor ons, publiek en een diversiteit aan talentvolle muzikanten en kunstenaars. De meeste woonkamers hebben plek voor zo’n tien tot veertig mensen en iedereen mag overal gratis naar binnen. Voor één dag mag je, heel cliché, letterlijk even gluren bij de buren. Afgelopen zondag was alweer de zesde editie in Amersfoort. En alweer was het een succes.

Onze reis begon bij de sympathieke verhalenvertellers Jan Adam en Kees Geelhoed en eindigde bij de Amersfoortse punkrockband We are the Knight (zie de kaart). Er is veel diversiteit aan optredens in de woonkamers. Van comedy tot theater tot muziek; voor ieder wat wils. Ellen Schuring verwelkomde ons bijvoorbeeld in het kleinste woonkamertje dat mogelijk is en nam ons mee naar het grootste zeilschip van onze fantasie. Masten, zwemvesten en zeemansliederen kwamen allemaal langs. Liedjes in de Huiskamer met John van de Pol en André van der Meer brachten ons Nederlandse liederen met humor, verdriet en diepgang. Echo Movis laat groei zien in het jonge bestaan van de band en We are the Knight knalt het studentenhuis energie binnen. In totaal waren er meer dan honderd optredens te vinden tijdens Gluren bij de Buren.

Het grootste zwaktepunt van het festival is de planning en het feit dat er zoveel leuks te zien is. De tijden zijn vervelend op elkaar afgestemd. Eigenlijk kan dit ook niet anders met zoveel optredens op zoveel verschillende plekken die ook nog eens soms 25 minuten of meer fietsen van elkaar verwijderd zijn. Dit is inherent aan het festival. Als je de middag niet in één wijk wilt blijven, moet je de route van te voren goed plannen.

Maar hier komen de vele sterke en fijne punten aan het festival ook naar boven. Een zondagmiddagje in je eigen wijk rondlopen en je kan zo maar vier optredens bijwonen. De gesponsorde koffie en thee staan klaar en plots zit je op een comfortabele bank te schaterlachen om twee getalenteerde zangers waar je nog nooit van hebt gehoord. Ben je ergens te vroeg of te laat? 'Geen probleem, kom er maar lekker bij zitten, wuiven de mensen je naar binnen. Alle huiseigenaren en artiesten zijn zo open en gastvrij dat je het idee krijgt dat er helemaal nooit iets ergs in deze wereld gebeurt. De laagdrempeligheid kan niet hoger, lijkt het. Die ontspannen sfeer maakt van je zondag de echte luie zondag die wij Nederlanders van een zondag gewend zijn.

16 Januari is de volgende Gluren bij de Buren alweer, dit keer in Utrecht. Van de zomer vindt hopelijk Struinen in de Tuinen weer plaats; eenzelfde festival, maar in plaats van woonkamers, kom je terecht in andermans tuin! Tot volgend jaar, wij zijn er zeker weer bij!


Gezien: De Gouden Tak, Ellen Schuring, Liedjes in de huiskamer, Echo Movis, We are the Knight en anderen bij Gluren bij de Buren, zondag 15 december 2013 @ diverse locaties, Amersfoort.