#SD13: Zien en gezien worden

Summer Darkness-bezoekers over hun kleding en stijl

Tekst: Annelotte de Graaf / Foto’s: Herre Vermeer ,

Als je tijdens Summer Darkness door de stad loopt valt het als snel op; voor een hoop bezoekers van het festival is het dragen van opvallende kleding een belangrijk onderdeel van de beleving. Wat beweegt ze om zich zo te kleden? En waar halen ze die kleding eigenlijk vandaan? 3voor12/Utrecht ging in gesprek met 3 bezoekers en legde ze in zowel burger- als festivaloutfit vast op de gevoelige plaat.

Lizzy

Hoe zou je je persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Het is in ieder geval allemaal donker. Ik draag geen kleuren, in mijn kast vind je alleen zwarte kleding. Ik hou ook wel van ruffles en fancy dingen. Als ik het zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat het een mix is tussen gothic en punk en futuristische en avant-garde elementen. Er zijn geen specifieke personen die mij daarin beinvloeden, de inspiratie komt helemaal uit mezelf.

Kleed je je op een festival anders dan in het dagelijks leven?
Ik probeer wel iets meer moeite te doen voor een festival, maar de algehele stijl verandert niet echt. Het meer de hoeveelheid accessoires die ik erbij aantrek. Maar ik trek niet hele andere kleding aan, ik doe het gewoon met de kleding die ik heb waar ik van hou. Een paar jaar terug was ik wel extremer, toen trok ik best uitgebreide extreme creaties aan. Daar ben ik inmiddels wel van terug gekomen, want het is vaak zo extreem warm tijdens concerten dat het echt heel oncomfortabel is om teveel kleding aan te hebben, en je haar en make-up blijven ook toch nooit goed zitten met die hitte.

Je bent ook mode-ontwerpster. Ontwerp je kleding die jij zelf ook zou dragen?
Ja. De dingen die ik ontwerp zijn ook een soort underground mix van pin-up, punk en gothic. De laatste tijd heb ik helaas niet zo veel tijd gehad om te ontwerpen omdat ik het zo druk heb met mijn modellenwerk en reizen. Ik ben nu klaar met mijn studie en ooit wil ik wel mijn eigen modelabel, maar nu is het eerst tijd om te reizen.

Je hebt ook op het festival veel catwalk-shows gelopen. Vond je de kleding die je toen aankreeg mooi?
Ja! Ik vond het geweldig. Ik liep twee dagen voor Rosies Art, en vandaag nog voor iets anders. Ik vond Rosies Art outfits echt geweldig: het was steampunk met veel leer en veel liefde voor details. Ik vond het heel leuk om dat aan te hebben.

Heb je naast al die cat-walks nog tijd gehad om wat bands te zien?
Overdag heb ik niet veel kunnen zien omdat ik steeds backstage zat om mijn haar een make-up te laten doen voor de show. Maar zodra de show klaar was rende ik snel weg om nog zo veel mogelijk bandjes te zien. De vetste acts die ik gezien heb waren Covenant en Grendel, daar ben ik al heel lang fan van en die wilde ik al eeuwen live zien. Rotersand was ook heel vet, en Alien Vampires.

Omar Nachtraaf

Hoe zou je je eigen kledingstijl omschrijven?
Een beetje half cyber, half punk, een beetje metal en een beetje legerachtig. Ik heb een hanenkam, maar ook weer skate-schoenen, dus het is van alles wel wat. Ik hou er ook niet van om in een ding vast te zitten, helemaal punk of helemaal metal.

Waar haal je je kleren meestal?
Sommige dingen koop ik online, soms krijg ik wat van vrienden, mijn broek komt uit een legerdump en mijn schoenen uit een skate-winkel. Van allerlei verschillende plekken dus, ik ga dus niet simpel even langs de H&M.

Vindt je het belangrijk om op een festival als dit er bijzonderder uit te zien dan normaal?
Ja. En het helpt natuurlijk ook dat je op een festival als dit niet raar wordt aangekeken als je je wat extremer kleedt. Als je zoiets als dit elke dag naar je werk zou aanhebben zouden mensen waarschijnlijk wel gaan denken van “wat is dit voor raar persoon”.

Denk je dat het ook een groot onderdeel van dit festival is? Een beetje zien en gezien worden?
Sowieso is dat wel redelijk een ding in de gothic-wereld. Zeker onder cybergothics is dat belangrijk, om gezien te worden. Heel veel mensen doen ook fotoshoots. Voor mij persoonlijk is het niet heel belangrijk, ik hou zelfs helemaal niet van foto’s!

Wat is dat ding op je hoofd?
Dat is een hachimaki. Ik heb hem gekregen van een vriend die in Japan is geweest. Het staat voor “ichiban”, dat betekent nummer één. In Japan dragen ze het vooral als ze ten strijde gaan of als ze bijvoorbeeld gaan studeren. Het idee erachter is eigenlijk gewoon dat je je best gaat doen. Meestal heb ik hem op als ik ga DJ-en, als een soort geluksteken.

Naar welke bands ben je erg benieuwd dit festival?
Vanavond Grendel, dat is onwijs tof. Het is ook een vriend van me en een mede-hagenees. Het is één van mijn lievelingsbands en voor en na zijn sets mag ik draaien, dus dat is ook heel tof. Zaterdag weet ik het nog niet, ik sta veel te DJ-en op het Domplein dus ik weet niet hoe veel tijd ik overhoud. Zondag sta ik de hele dag in de Ekko dus kan ik helaas ook niet veel meepakken. Ik had heel graag God is an Astronaut en Terror Error willen zien, dat zit er helaas niet in. Maar het hele weekend DJ-en is ook niet vervelend.

HellKitty Alannaria

Hoe zou je je eigen stijl beschrijven?
Ik vind het lastig om mij zelf in een hokje te plaatsen omdat ik gewoon draag wat ik leuk en mooi vind. Maar qua uitgaansstijl val ik een beetje onder rivethead, cyber, fetish en misschien een vleugje punk goth, denk ik. Verder combineer ik van alles wat ik maar mooi vind. Daar gaat het mij tenslotte om, als ik het maar mooi vind.

Besteed je voor een festival als dit meer aandacht aan je uiterlijk dan normaall?
Op festivals mag ik me zelf altijd uitgebreid uitdossen. In mijn dagelijkse leven geef ik niet zo veel om make-up, maar voor festivals mag dat altijd wel wat extremer, gewoon om het plaatje compleet te maken. Meestal draag ik ook haarstukken, maar in verband met een inbraak een paar maanden terug zijn die bijna allemaal gestolen, dus dat zat er niet in dit jaar. Ik moest daardoor sowieso iets meer improviseren met mijn kledingkast.

Gaan dit soort festivals voor een groot deel om kleding, zien en gezien worden?
Ik denk dat Summer Darkness inderdaad werkelijk voor een hoop mensen om de kleding en gezien worden gaat. Je ziet elk jaar mensen helemaal uitgedost op het Domplein staan die geen bandje om hebben, die daar dus echt alleen komen om of mensen te zien of gewoon voor de foto's. Ik vind het ook altijd erg leuk om iedereen weer te zien op het Domplein en het is altijd leuk als je er wat leuke foto's aan overhoudt, maar het gaat mij toch echt wel om het feesten!

Wat is het vetste wat je dit festival gezien hebt?
Ik was in eerste instantie niet zo ondersteboven van de line-up dit jaar, veel had ik al eens eerder gezien, sprak me niet aan of wist ik dat ze niet zo geweldig zouden zijn live. Het enige wat ik echt wou zien (Apoptygma Berzerk) heb ik ook nog eens gemist omdat ik bij FabrikC stond die toch weer enorm goed waren en ik gewoon iets meer zin had in meer dansmuziek. Kortom ik heb gewoon heerlijk kunnen dansen en feesten en dat maakt het voor mij een geslaagde Summer Darkness!