Geslaagde comeback Smash The Statues in vol ACU

Voorzichtige moshpit herinnert aan geweldige afscheidsshow

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Niels Davidse ,

Een vol ACU heeft zin in de terugkomst van Smash The Statues. De politieke punkband heeft tenslotte drie jaar niet op het podium gestaan. Band en publiek weten de legendarische afscheidsshow niet te evenaren, maar van een geslaagde comeback is zeker sprake.

Drie jaar na de afscheidsshow staat Smash The Statues voor het eerst weer op de planken. De band viert tevens zijn tienjarig bestaan. De aankondiging om vroeg te komen was minder noodzakelijk dan bij het afscheid, maar ook de comeback zorgt voor een volle zaal. De eerste band van de avond is The 101’s, een energieke melodische punkrockband in het verlengde van Rise Against en The Loved Ones. De band zet een goede, energieke liveshow neer, maar weet ACU nog niet in beweging te krijgen. Daarvoor is het publiek misschien net iets te oud. Eerst maar ’s kijken of het een leuk bandje is.

Ook de oudgedienden van Against Time worden door het publiek met overwegend stilstaande interesse ontvangen. Vooral de nummers van succesplaat ‘Never Forever’ (2002) worden herkend en zorgen voor een beetje reuring in de zaal. Against Time brengt een goede mix van melodieuze punkrock en meer emotionele rocknummers in de stijl van Hot Water Music. Ook ruim tien jaar na de hoogtijdagen zijn de nummers weer erg goed om aan te horen. Wel kleeft er een klein beetje een ‘ouwe lullen-gevoel’ aan het optreden, omdat bandleden en publiek duidelijk ouder zijn geworden. Muzikaal valt er helemaal niks op af te dingen, maar van een punkrockpitje is helaas geen sprake.

Dan is het tijd voor Smash The Statues. De hardcore punkband zorgt voor een waardige binnenkomer door te starten met een openingstune van 2 Unlimited en er direct daarna in te rammen met het oude, vertrouwde ‘Everything they’ve done’ uit 2003. Wat volgt is een harde, strakke liveshow die zeker qua spel niks afdoet aan hun optreden van drie jaar geleden. Traditiegetrouw brengt zanger/gitarist Tom Nieuwenhuis ook een paar mooie preken om de politieke songteksten te ondersteunen, in zijn Katy Perry-shirt. Het publiek is echter wat milder geworden en kijkt de boel eerst even aan. Ongeveer halverwege de show komt er een pitje los en begint het echt op een hardcore punkshow te lijken. Voor het te laat is, gaan de handjes in de lucht en beukt het publiek nog even lekker op elkaar in. Nergens vliegen er benen of slingers door de lucht, maar band en publiek zijn blij elkaar weer te hebben mogen begroeten!

Gezien: Smash The Statues & Against Time & The 101’s, vrijdag 5 april @ ACU, Utrecht