Pole Shift Survival Group presenteert mooi debuutalbum

Een verslag van de albumrelease party in EKKO

Tekst: Wouter Bal / Foto’s: Lynn van Strien. ,

De uit Utrecht afkomstige band Pole Shift Survival Group heeft een debuutalbum afgeleverd vol sterke popliedjes met invloeden van The Beatles en Crowded House. 'About The Sun And How The Seasons Change' werd zondag 23 september gepresenteerd in de EKKO en 3voor12/Utrecht was erbij.

Vier jaar lang is er door het Utrechtse Pole Shift Survival Group gewerkt aan het album dat deze week uiteindelijk gepresenteerd werd: 'About The Sun And How The Seasons Change'. De plaat staat vol met prettig in het gehoor liggende midtempo popliedjes die duidelijk teruggrijpen op het werk van bijvoorbeeld The Beatles en Crowded House. Kort gezegd: de betere luisterliedjes. Dit is ook niet verwonderlijk, want zanger Rempe Kooij, beter bekend als The Frostman, heeft een zelfverklaarde obsessie voor het leven en werk van John Lennon. Op zijn dertiende werd hij gegrepen door de plaat 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' uit de platenkast van zijn vader, waarmee voor hem de liefde voor de muziek ontstond.

Op zondag 23 september ziet het debuutalbum uiteindelijk het levenslicht tijdens de albumrelease party in EKKO. Bij binnenkomst worden alle bezoekers voorzien van een survivalpakket om daarmee ook een persoonlijke Pole Shift- ervaring mee te gaan maken. Lees het eerste punt van het manifest van Pole Shift Survival Group en je begrijpt direct wat hiermee de bedoeling is: "Pole Shift Survival Group is an open source Music Group, everyone can contribute."
 
Hoewel het buiten een druilerige zondagmiddag is, is EKKO behoorlijk volgelopen. Nadat de zaal al wat is warmgedraaid door singer-songwriter Florian Wolff breekt de zon pas echt door als de Pole Shifters het podium betreden op de goedgekozen klanken van 'Why Does The Sun Shine' van Tom Glazer & Dottie Evans.

Vanaf opener 'About The Sun' heeft de band de zaal bij de kladden om ze pas bij afsluiter 'Everyone Is Talking' weer los te laten. The Frostman laat zich dan ook begeleiden door een uitstekende groep muzikanten, die eerder al ervaring op hebben gedaan bij onder meer Hooverphonic en a balladeer. Er is duidelijk nagedacht over een goede setopbouw en de band speelt naast de nummers van 'About The Sun And How The Seasons Change' onder andere nog een nieuw nummer genaamd 'Trust Fund Kid' en een mooie cover van Magnetic Fields’ 'The Book Of Love' in de toegift.

Al bij het derde nummer 'Bees On Lemonade' blijkt dat Pole Shift Survival Group haar manifest zeer serieus neemt. In de verstrekte survivalkit zit namelijk de “You can shake it shaker” waarmee het publiek geacht wordt de band te begeleiden. Op grond van het eerste punt van het manifest mag iedereen immers een bijdrage leveren aan hun muziek.

Aan het eind van de middag moet geconcludeerd worden dat het Pole Shift Survival Group gelukt is om een puik debuut af te leveren vol mooie luisterliedjes, die live in een wat steviger jasje garant staan voor een zonnige zondagmiddag. Hoe snel de seizoenen veranderen blijkt eens te meer als we buiten direct weer in de regen terechtkomen.

Gezien: albumrelease Pole Shift Survival Group, support Florian Wolff, zondag 23 september 2012, 16:00 uur @ EKKO.