Race tegen de klok: zes bands maken binnen 48 uur een videoclip

Clips gaan in première op 27 september tijdens Nederlands Film Festival

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Margriet van Vianen ,

Zes bands en zes filmteams begonnen op vrijdag 21 september aan een spannende onderneming. Zonder elkaar te kennen moesten ze binnen 48 uur een videoclip maken. Wij waren bij de start en finish van de Utrechtse editie van het 48 Hour Music Video Project.

Hoewel je zou verwachten dat de deelnemende bands en filmmakers staan te springen om te beginnen, is het in ACU op vrijdagavond 21 september nog verdacht uitgestorven. Tegen 18.30 druppelen de filmmakers en de leden van Stream of Passion, Men of Mega, Tenement Kids, Monokino, Marten de Paepe en Schoppenheer langzaam binnen. Tussen de filmmakers zitten er een paar die al eerder meededen aan 48 Hour Film-projecten. Voor de zes uitverkoren bands is dit project helemaal nieuw.
 
Als iedereen er is, legt Richard Schut van het 48 Hour Music Video Project de regels nog een keer uit. Binnen 48 uur moet er een video worden gemaakt van een eigen nummer van de band. Daarbij moet de band een rol spelen in de video: musicerend of acterend. Op zondagavond moeten de video’s uiterlijk om 19.30 in persoon zijn afgeleverd, wederom in ACU. Het lot koppelt de zes filmteams en zes bands aan elkaar. In een vloek en een zucht verdwijnen de partners voor een weekend, op zoek naar een goede plek om de plannen voor de rest van het weekend uit te broeden.
 
48 uur later vertoont ACU een heel andere aanblik: het café zit vol met mensen die aan het eten zijn of een biertje drinken. Men of Mega en Comelook hebben dan als eerste team hun video al ingeleverd. Ook Stream of Passion/Careface en Tenement Kids/Team17 zijn ruim op tijd. Tussen 19.00 en 19.30 uur verschijnen ook Marten de Paepe/FLX en Monokino/T-Raw met harde schijf en USB-stick. De Paepe heeft al eerder een video gemaakt en legt uit hoe anders dit project is ten opzichte van een normale clip-shoot, die vaak ellendig lang duurt. Voor filmer Felix Kops is dat ook een van de redenen om mee te doen: met een kleine crew snel keuzes maken, zonder dat heel veel verschillende mensen er iets van moeten vinden.
 
En dan wordt het spannend … Iets na de deadline van 19.30 uur komen de enigszins bezwete filmers van Team Silverback/Schoppenheer binnenlopen. Het wordt stil in de zaal en de teleurstelling is voelbaar als blijkt dat ze net te laat zijn. Ze hebben echter wel degelijk een videoclip gemaakt. Hun clip doet misschien niet meer mee voor de prijzen, maar gaat wel samen met de clips van de andere teams in première tijdens het Nederlands Film Festival 2012.

Te zien: Vertoning 48 Hour Music Video Project, donderdag 27 september 2012, 22.00 uur @ Theater Kikker, Utrecht, aansluitend aan de NFF Favoriete Videoclip Avond van 3voor12
 
The 48 Hour Music Video Project is een samenwerking van The 48 Hour Film Project, Nederlands Film Festival, 3voor12/Utrecht en 3voor12.
 
Tickets voor de vertoning zijn te verkrijgen bij de centrale kassa in het Festivalpaviljoen op de Neude, vanaf 1 uur voor aanvang bij de kassa van Theater Kikker en online via filmfestival.nl.