Langverwachte albumpresentatie John Coffey donderdag in Tivoli

“We willen geen half werk leveren. Alles wat we doen moet goed zijn.”

Tekst: Joris Postulart, Foto's: Maurice Giltjes ,

Met het nieuwe album Bright Compagnions op zak promoveert de Utrechtse punkband John Coffey in één keer naar de eredivisie van de Nederlandse muziekscene. De in Zweden opgenomen plaat is al een tijdje online te beluisteren, maar donderdag 27 september is er eindelijk de officiële release in Tivoli. De kritieken in Nederland en Duitsland liegen er niet om; negen van de tien punten, vier van de vijf sterren, de lovende recensies blijven maar binnenstromen. Gitarist Alfred van Luttikhuizen en zanger David Achter de Molen praten 3voor12/Utrecht bij over de storm waarin John Coffey plots beland is.

“Het was echt een droom om met Pelle Gunnerfeldt in de studio te werken,” zo vertelt zanger Achter de Molen, die na John Coffey's debuutalbum Vanity bij de band is gekomen. “De hele atmosfeer rondom de opnames was gewoon perfect. De studio lag in een klein dorpje in de heuvels. Elke ochtend liepen we in onze badjas de 50 meter van ons appartement naar de studio, waar we tot diep in de nacht doorgingen. Tweeënhalve week lang.” Ook gitarist van het eerste uur Alfred van Luttikhuizen was onder de indruk van de studiotijd. “Gunnerfeldt is echt een gitaarman. We kennen hem van o.a. Refused en Ghost of a Thousand, twee van onze favoriete bands. We hebben heerlijk kunnen experimenteren met de beste versterkers en gitaren.” Bijna een jaar na het afronden van de opnames, die mede werden gefinancierd door hun fans via een succesvolle campagne op Sellaband, is Bright Compagnions dan eindelijk uit. Eindelijk, omdat voorganger Vanity alweer uit 2009 stamt. De totstandkoming van Bright Compagnions heeft dan ook de nodige voeten in de aarde gehad. Twee bezettingswisselingen en een aantal wereldreizen waren nodig om de band op te laden om de plaat van hun leven te maken. “Op Vanity waren we nog erg zoekende, maar nu hebben we echt ons plekje gevonden,” aldus van Luttikhuizen.

Het geluid van de Utrechtse band doet op Bright Compagnions niet onder voor dat van zijn Amerikaanse equivalent Every Time I Die. Veel verschillende gitaargeluiden, rauw en energiek, maar ook pakkende refreinen. Achter de Molen: “Gitarist Chris en ik houden van keihard gaan. De rest houdt ook van popliedjes. Die combinatie werkt erg aanstekelijk.” Dat moet het Duitse label Redfield Records ook gedacht hebben. Zij brachten Bright Compagnions uit, en zijn daarnaast ook een goede steun voor de band. “We hebben dagelijks contact met ze. Ze regelen publiciteit in alle media waar we in willen staan en helpen ons ook met het uitbrengen van vinyl en de merchandising. Een keihard werkende club mensen,” vertelt van Luttikhuizen. “We willen geen half werk,” vult Achter de Molen aan. Alles wat we naar buiten brengen moet goed zijn. Van de opnames tot het vinyl tot de T-shirts. Die gedachte deelt Redfield Records.”

Kunnen we donderdag in Tivoli nog iets speciaals verwachten? Volgens Achter de Molen wordt het een keiharde show met veel spektakel: “We gaan flink uitpakken. Normaal spelen we een minuut of 35, nu dik een uur.” Na de releaseshow staat de agenda van John Coffey bomvol optredens in Nederland en Duitsland. “Duitsland is een enorm rockland, daar is Nederland niks bij. Daarom focussen we ons vooral ook op onze oosterburen.” Afgelopen april won de band een plekje op Groezrock in België, het grootste festival in Europa voor punk- en hardcorebands. Achter de Molen: “Ik ga daar al heel lang als bezoeker heen, dus het is te gek er dan zelf eens te staan.” Van Luttikhuizen beseft wel hoe ze daar zijn gekomen: “Dat we daar mochten staan, hebben we vooral te danken aan onze fans. Zij hebben massaal op ons gestemd!.”

Alfred van Luttikhuizen gelooft dat er nog veel terrein te winnen is: “Tot nu toe komen al onze plannen voor 2012 uit. Ik geloof er in dat er veel publiek is voor keiharde gitaarmuziek. Dit jaar was ik op Lowlands, waar heel gave bands speelden. Als ik die shows zie dan denk ik 'dat kunnen wij ook'. Op Groezrock waren 40.000 rockfans. Er is een platform voor, het kan gewoon. De mensen zijn er en wij willen ze bereiken.”

Te zien: albumrelease John Coffey, support Baby Face Nelson, donderdag 27 september 2012, 20:15 uur (zaal open 19:30 uur) @ Tivoli de Helling

“Bright Compagnions” verschijnt bij Redfield Records