Aestrid tekent contract bij Function Records

Derde album BOX verschijnt in januari 2013

Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Gertjan van der Loo ,

De Soester-band Aestrid heeft een contract getekend bij het in Londen gevestigde Function Records (Maybeshewill, Petter Carlsen). De afgelopen maanden heeft het viertal in de studio gezeten voor het derde album BOX, dat in januari 2013 verschijnt. Eerder dit jaar spraken we met Aestrid-voorman Bo Menning.

We hebben afgesproken in The Village Coffee & Music, op een moment dat de opnames voor het derde album nog moeten beginnen. De band heeft dan net een bezettingswissel achter de rug. Tamara van Esch – Mevrouw Tamara – heeft de band verlaten en Martin Beusker van Avant La Lettre en The Secret Handshake Club heeft haar plek ingenomen. "Martin werkt bij Martijn Groeneveld in de studio en had veel nummers gehoord tijdens de opnames van het vorige album", vertelt Menning. "Hij was fan en wilde graag meespelen. Sowieso zijn in Aestrid de personen altijd ondergeschikt aan de muziek."

Menning is twee jaar geleden al begonnen met het schrijven van nummers voor het nieuwe album. Het tweede album The Echo Resistance moest toen nog verschijnen maar dat duurde hem te lang. De nieuwe nummers stralen volgens Menning meer hoop en licht uit, passend bij hoe hij zich persoonlijk heeft ontwikkeld. Het faillissement van het familiebedrijf, waar hij elf jaar heeft gewerkt en een haat-liefdeverhouding mee had, en het stoppen van zijn relatie trokken een zware wissel. Daar kwam bij dat The Echo Resistance ondanks positieve kritieken niet veel los maakte. "Vorig jaar was een slecht jaar. Met The Echo Resistance is niet gebeurd wat ik wel hoopte. Op een slecht moment dacht ik 'ik ga de band ontslaan en die derde plaat alleen opnemen, in de fabriek'. Er moest iets veranderen, mensen zeiden dat ook tegen me."

De veranderingen in zijn leven werkten bevrijdend. "Ik was een perfectionist. Nu kan ik meer loslaten, impulsiever werken." Dat komt ook naar voren in de nieuwe nummers: "De melodieën zijn opener. We zijn verschoven van zwaar naar melancholiek, zoals bijvoorbeeld The Cure of The Smiths. Maar de teksten zijn wel direct, ik wil dingen een naam geven", stelt hij duidelijk. De creatieve ambities van Menning zijn echter niet verdwenen. Om het volgende album moet niemand meer heen kunnen. "Experiment, grootse melodieën, climaxen, dit album gaat het vorige album op alle vlakken verpulveren", vertelt hij enthousiast. Tekenend voor de nieuwe houding is dat Menning meer invloed toelaat. "Het nieuwe album wordt veel meer een bandalbum, een eenheid. We gaan het ook zelf produceren. We hebben drie mensen in de band die dat kunnen. Martin werkt in de Mailmen Studio en bassist Jurriaan Sielcken heeft het laatste album van Herman van Veen geproduceerd."

De drijfveren van Menning zijn in de afgelopen jaren niet veranderd: doen wat je in je hoofd hebt en niet toegeven aan een bepaalde trend. "En mensen overtuigen met een show, dat is waar het om gaat. Een live-show moet verder gaan dan het album. Mensen moeten daarheen gaan omdat ze weten dat je daar iets krijgt. Vorig jaar zijn we naar Hamburg geweest voor een bord eten en benzine. Dan sta je onder een spoorbrug te spelen maar die Duitsers vonden het tof." In dat licht moeten we ook de twee fabrieksshows zien die hij heeft georganiseerd. "In een vertrouwde omgeving iets heel moois neerzetten. Bij die eerste show zag ik zelf ook pas wat ik met The Echo Resistance had neergezet", denkt hij terug.

Menning eindigt het gesprek beschouwend. "Ik ben nu 31, het vorige album heb ik vijf jaar geleden al opgenomen. Daar schrik ik wel eens van. Soms denk ik 'wat als we twee albums verder waren geweest'. Maar het heeft zo moeten zijn. Bij album nummer twee was het gevoel: 'dit wordt hem'. Maar dat was niet zo. Ik ben er nu achter dat elk stapje je weer een stuk dichterbij brengt." Het blijken profetische woorden want op dat moment moeten de opnames voor het album nog beginnen en is de deal met Function nog niet in beeld. Op naar de volgende stap. Eurosonic Noorderslag misschien?

BOX verschijnt op 26 januari 2013 bij Function Records. De releaseshow is op donderdag 24 januari 2013 in EKKO.