Uitdagende editie van 3voor12 Hollandse Nieuwe

Rauw is het toverwoord dat als rode draad door de avond loopt

Tekst: Frank Gesink / Foto’s: MartinJan Gaasbeek ,

De Popronde is weer in het land. Op locaties verspreid door heel Utrecht laten verschillende acts zien wat ze waard zijn. In EKKO staan drie acts geprogrammeerd onder de noemer 3voor12 Hollandse Nieuwe. Staat dat ook garant voor drukte, gezelligheid en goede optredens?

Aan Willard Cody de eer om deze editie van 3voor12 Hollandse Nieuwe te starten. Hij speelt een soort kruising tussen catchy singer-songwriter muziek en blues. De blues-kant komt soms behoorlijk rauw uit de hoek, waardoor zijn optreden een beetje extra pit meekrijgt. Zijn singer-songwriter kant is juist wat vrolijker, waardoor er een mooi contrast ontstaat. Het publiek laat het gelaten over zich heen komen en applaudisseert braaf op de momenten dat het gewenst is.

Rauwheid is de rode draad van de avond, dat laat ook Those Foreign Kids horen. Nadat een podium vol gitaarpedalen goed is afgesteld gaat het duo (drums en gitaar) van start. Ze laten een kruising horen tussen garagerock en noisepop. De gitarist is druk in de weer met zijn effecten, waardoor er een divers geluid ontstaat. Soms meer noise, soms meer rechtdoor rockend. De drummer draagt zijn steentje bij door af te wisselen in tempo. Een leuk tintje zijn de afwisselende vocalen tussen gitarist en drummer, die het  onvoorspelbaar maken. Voor veel mensen klinkt het toch te stevig en te rauw, zij vertrekken al snel.  

Dan is het de beurt aan Wolvon. De band merkt droogkomisch op dat ze het leuk vinden dat we met zoveel mensen naar EKKO zijn gekomen. Ze hebben gelijk, druk is het niet, maar dat is de hele avond al niet anders. Ongemakkelijk starten ze hun set, of dit ongemak wordt veroorzaakt door de lege zaal is niet met zekerheid te zeggen. De mix van noiserock met psychedelisch aandoende vocalen dendert de zaal door. Een grote overeenkomst met Those Foreign Kids zijn de duo-vocalen, die ook hier weer aanwezig zijn. Met veel energie worden de nummers gebracht en dat slaat toch een beetje over op het handjevol mensen dat nog in de zaal aanwezig is. Er komt zelfs een toegift.

Een geslaagde avond vol rauwheid en een licht experimentele inslag. Jammer dat het publiek niet in grotere getale aanwezig was. Was de muziek te rauw? Speelde er ergens anders iets dat meer de moeite waard was? Zij hebben een avond vol goede optredens gemist. 

Gezien: 3voor12 Hollandse Nieuwe met Willard Cody, Those Foreign Kids en Wolvon, donderdag 18 oktober 2012 @ EKKO, Utrecht