Het grote Popronde Amersfoort-verslag, deel 2

Vele muzikale invalshoeken op evenzovele locaties

Tekst: Erwin van der Laan / Foto’s: Eric Duijvestijn ,

De Popronde, het grootste reizende festival van Nederland, is aan zijn grootste editie van 2012 toe: die in de stad Amersfoort. Maar liefst 28 podia worden door vele opkomende en talentvolle bands bevolkt op deze middag en avond van 27 oktober. Het blijkt een gezellig en onderhoudend samenkomen van artiesten en publiek te worden. Deel 2 van ons grote Popronde-verslag.

Birdt
We stappen rond 19.00 uur de Popronde binnen, op het moment dat het duo Birdt uit Eindhoven in de prachtig gerenoveerde De Inspiratieboot (anno 1901) aantreedt. Op het eerste gehoor lijkt dit tweetal, bestaande uit Bardt (gitaar/zang) en Janne (viool/zang), typische singer-songwritersongs ten gehore te brengen: rustige, voortkabbelende melancholische nummers voorzien van mooie zang. Maar het gebruik van de viool geeft een extra dimensie aan de nummers, en ook meer experimentele, dissonante geluiden worden niet geschuwd. De samenzang is mooi, zorgvuldig gekozen en wordt steevast met gesloten ogen gebracht; iets dat de intimiteit nog versterkt. Een mooi en warm begin van deze koude oktoberavond.

Mezlev
Slechts enkele meters verderop bevindt zich café Hemels, waar mezlev speelt. Bij binnenkomst valt meteen op dat de plaats waar de muzikanten zitten nogal ongelukkig gekozen is: vóór de bar, bijna recht voor de entree. Doordat het publiek aan de zijkanten zit, en veelal gezellig aan het praten is, komt dit optreden niet uit de verf. De beschrijving in het boekje, "mezlev wil de luisteraar met kleine intieme liedjes in de ziel raken", is zeker van toepassing, maar dan moet daar wel de mogelijkheid toe zijn. Die is hier helaas niet.

APRIL
In Curtis speelt vervolgens APRIL. Het café is goed gevuld en het trio probeert bij te dragen aan de gezellige sfeer. Dit lukt maar ten dele, doordat het nogal kleine podium het al snel begeeft. Na dit te hebben opgelost, valt meteen aan deze band op dat ze duidelijk een jarentachtigsfeer ademen. De indierock heeft veel wave-trekjes en er zijn duidelijk gelijkenissen met een band als Gang of Four. Op vocaal gebied haalt de zang van de bassist Jorn Mathijsen (die zo uit Duran Duran of Depeche Mode lijkt te zijn weggelopen) het niet bij die van de gitariste Julia Hendriks, maar de band als geheel ademt een prima sfeer.   

Bird On The Wire
We keren terug naar Coffee Corazon, waar het Amsterdamse Bird On The Wire op de bovenste verdieping hun kunsten vertoont. Dromerige, melancholische luisterliedjes door een gezelschap bestaande uit twee dames op zang/gitaar/orgel en op drums/percussie en een jongeman op een gecombineerde gitaar/bas ('dubbelloops', zullen we maar zeggen). De dromerige stem combineert prima met de zwoele gitaar- en baslijnen, terwijl de percussioniste hier hele aardige, originele en soms interessant contrasterende drumpartijen overheen legt. Dit zit gewoon goed in elkaar.

Double G & The Ouzo Family
In café Vyssotsky is het een half uur later dan gepland de beurt aan Double G & The Ouzo Family. Hiphop met een exotisch tintje, want al snel wordt een sitar uit de hoed getoverd en begint de rapper in kwestie deze te bespelen. Verder komt er een keur aan vrienden het podium op, zodat het label '& Family' recht doet aan de bandnaam. Beetje ouzo erbij en klaar.

The Jacks
Vervolgens lopen we naar De Observant, want in tegenstelling tot wat er in het boekje staat (maar wel op de site) speelt daar niet om 21.15 uur maar om 22.45 uur The Jacks uit Tilburg. Wat er wél klopt aan de tekst in het boekje is dat er inderdaad drie woest aantrekkelijke dames (en een heer) staan te rocken alsof hun leven ervan afhangt. Energiek en rauw, als een soort Melissa Etheridge meets AC/DC, staat deze band absoluut de ballen uit je broek te rocken. En daar is helemaal niets mis mee. Dat de nummers dan soms wat eenvoudig in elkaar zitten, ach, dat is dan misschien gewoon een kwestie van 'waarom moeilijk doen als het aan energie in zou kunnen boeten?'

3rd Floor Magic
Teruggekomen in Vyssotsky zien we een zeer ontspannen band op de bühne staan in de vorm van het Amsterdamse 3rd Floor Magic. Deze zeskoppige band mixt funky en jazzy sounds met ska en reggae en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Vooral het spelplezier spat er vanaf en ze krijgen het publiek dan ook gemakkelijk mee in hun feestje. Inmiddels is het na twaalven en kunnen we alvast terugkijken op een mooie Popronde in Amersfoort.

Gezien: Popronde Amersfoort 2012 met Birdt, mezlev, APRIL, Bird On The WIre, Double G & The Ouzo Family, The Jacks, 3rd Floor Magic, zaterdag 27 oktober 2012 @ diverse locaties in Amersfoort.