Club 3voor12/Utrecht hervat met gevarieerde september-editie

Van Linda, Roos en Jessica tot de Fakkelteitgroep en verder

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Eric Duijvestijn en Joellyn Both ,

De Club is terug, van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Terwijl jullie je laatste vakantiegeld opbrasten op Lowlands, Into The Great Wide Open en Incubate, was 3voor12/Utrecht al druk in de weer met de eerste editie van het nieuwe seizoen. Uiteraard trad de Selecteert… van deze maand Freez op. We hadden een ware primeur met het eerste officiële optreden van La Corneille (onder die naam). De avond begon met nederpopzanger Panc, vergezeld door zijn veelzijdige band inclusief dansende achtergrondzangeressen.

Gitarist Gijs Batelaan studeerde aan het conservatorium in Utrecht. Hij was geruime tijd bezig geweest met het schrijven van een instrumentaal psychedelisch jazzalbum toen hij besloot het over een totaal andere boeg te gooien. Vanavond opent hij als Panc Club3voor12/Utrecht met frisse Nederlandstalige nederpop. Bij het begin van het optreden is de zaal nog relatief leeg en valt het vooral op hoe stil het is. Panc weet al snel het ijs te breken met zijn versie van Linda, Roos en Jessica’s ‘Ademnood’. Aanstekelijke liedjes over spijkerbroeken en buitenspelen volgen en zo komt aan het optreden van Panc onverwacht snel een einde.

Dat is niet anders bij rapper Freez. De 3voor12/Utrecht Selecteert van september zit bij de Fakkelteitgroep, het welbekende ‘platform voor kwaliteitsshit’ waar onder meer Typhoon, Sticks en Rico deel van uitmaken. Van Linda Roos en Jessica naar de hiphop en g-funk van Freez is een grote omschakeling en men moet even wennen aan het lome stemgeluid van de Nieuwegeinse rapper. Hij laat zich echter niet kennen en weet het publiek beetje bij beetje dichterbij te krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk. Freez leidt zijn nummers in met korte monologen waarin hij onder meer bepleit dat de Tweede Kamerverkiezingen (wederom) voor niets zijn geweest. Maar Freez is niet alleen kritisch; hij grapt ook over eenzame zaterdagavonden met Linda de Mol op de buis en slechts een te goedkoop biertje in huis.

De plannen voor een naamsverandering waren er al langer, maar werden wellicht uitgesteld nadat de jury van de Utrecht Popprijs hen had aanbevolen dat niet te doen. De Utrecht Popprijs wonnen ze als Guy Corneille, maar om het feit dat ze wel degelijk met zijn drieën op het podium staan besloten ze verder te gaan als La Corneille. Op de Club spelen ze voor het eerst onder die naam en presenteren ze hun nieuwe naamloze EP. Hoewel Guy nog een enkele keer solo een nummer speelt, horen we het grootste deel van de tijd een vastberaden driemansformatie, duidelijk op zoek naar haar eigen sound. Die sound is de afgelopen maanden beetje bij beetje geperfectioneerd en La Corneille klinkt als een mooi uitgebalanceerde mix waarin soms schurende orgelklanken en stevige gitaarriffs de overhand nemen, maar er ook regelmatig gas terug wordt genomen.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Panc, Freez, La Corneille en DJ Nederklinker Conjo, donderdag 27 september 2012 @ dB’s, Utrecht