Findel is terug met nieuw album Goodbye, Galaxy! Findel is terug met nieuw album Goodbye, Galaxy!

‘Ik wil de weg vrijmaken voor een nieuwe sound’

, Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: Melissa Houben

Findel is terug met nieuw album Goodbye, Galaxy!

‘Ik wil de weg vrijmaken voor een nieuwe sound’

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: Melissa Houben ,

Met de release van Goodbye, Galaxy! doorbreekt Bart van Dalen definitief de stilte rond zijn pixelpunkproject Findel. Het nieuwe album is dan ook een verzameling van de Findel-nummers die gedurende de afgelopen vijf jaar op de plank zijn blijven liggen. “Alle oude mixen heb ik opnieuw onder de loep genomen en ik heb elementen toegevoegd. Dit om ze meer een 2012 kleur te geven.”

Findel

Met Goodbye, Galaxy! wil hij ook het oude Findel-era achter zich laten, om de weg vrij te maken voor een nieuw, fris geluid. “De nummers op dit album klinken nog wel meer volgens de pixelpunkstijl van het debuutalbum. Mijn nieuwe materiaal klinkt voor mijn gevoel toch anders. Ik ga wat meer weg van de punkstructuur en er zullen wat meer jaren 80-invloeden hoorbaar zijn.”

Van Dalen begon met Findel in 2003. De tegenwoordig in Hilversum wonende Amersfoorter noemt zijn muziek pixelpunk. “De structuur van de liedjes heeft namelijk veel weg van die van punkmuziek. Tegelijkertijd laat ik me altijd inspireren door muziek uit oude computergames.”

“Ik houd ervan om in mijn eentje te knutselen. Het is een uitlaatklep voor mezelf.” Toch trad hij in het begin live op met een band, bestaande uit onder meer Cedric Muyres (bekend van Snowstar Records) en Stefan Breuer (Lost Bear, The Subhuman). In 2006 sleepte Findel in die hoedanigheid de allereerste Utracks Award (de voorloper van de 3voor12/Utrecht Award) in de wacht. Daarmee lieten ze Aestrid, Brown Feather Sparrow, Pien Feith en This Leo Sunrise achter zich.

“De reden dat ik besloot om alleen verder te gaan, was dat ik de grip een beetje kwijt raakte. Dat vond ik gewoon jammer. Als ik door was gegaan met de band, was het waarschijnlijk wel iets vets geworden.” Hij kijkt dan ook tevreden terug op die tijd. “We hebben een Utracks Award gewonnen en we hebben getourd door Engeland, Wales en Frankrijk. Als ik het nu over zou kunnen doen, zou ik het weer zo doen.” Van Dalen spreekt de anderen nog weleens. “Als we het hebben over die tijd, dan komen we allemaal tot de conclusie dat het toch wel iets bijzonders was.”

Zelfs een reünie van de oude band heeft nog even in de lucht gehangen. “Maar iedereen is gewoon te druk. Misschien is het wel leuk om nog eens bij elkaar te komen, bijvoorbeeld tijdens een Snowstar avond ofzo. Maar het blijft lastig plannen.”

Only Seven Left

Nadat Van Dalen in 2007 het Findel-debuut Findel Enters The Shadowlands uitbracht, leek het even rustig te worden rond zijn pixelpunkproject. Dit kwam om andere doordat hij een jaar later zanger werd van de populaire popband Only Seven Left. “Dat avontuur ben ik redelijk impulsief ingegaan. Toen de vorige zanger, Wouter Bouma, wegging werd ik gevraagd als zijn vervanger. Ik vond het een leuke band en ik kende de jongens ook al wel, een mooie uitdaging. Ik had wel gehoopt, maar niet verwacht dat we zo populair zouden worden. Uiteindelijk maakten we muziek die we allemaal leuk vonden. Ook de populariteit heb ik altijd wel grappig gevonden. Sommige mensen kijken je scheef aan als je dat zegt, maar ik kan er wel om lachen. Het is iets wat ik op mijn lijstje kan afstrepen.”

Goodbye, Galaxy!

In 2011 besloot hij uit Only Seven Left te stappen, om zich volledig te kunnen concentreren op zijn werk. Samen met een compagnon schrijft en produceert Van Dalen al zo’n zes jaar muziek voor commercials onder de naam Findel Music. Hij heeft hiervoor een eigen studio in Lage Vuursche. “Ik haal uit mijn reclamewerk zeker productionele inspiratie voor mijn muziek. Vaak moet je voor commercials de stijl van een bestaande band imiteren. Daarvoor moet je toch analyseren hoe zo’n band het aanpakt. Wat voor instrumenten of effecten gebruiken ze?"

“Promotioneel laat ik me ook wel inspireren door wat ik voorbij zie komen. Ik vind vooral uitstraling heel belangrijk. En goed artwork.” Dat van Goodbye, Galaxy! is ontworpen door Marina Tadic. “Zij zit ook heel erg in de science fiction-hoek, een genre waar ik ook veel mee heb. Ik heb Marina een keer ontmoet, maar er was meteen al een goede wisselwerking.”

Hoewel het toekomstige Findel-materiaal dus iets anders zal klinken, zal zijn muziek nog steeds een hoog pixelgehalte hebben. “Dat zijn de invloeden die ik meeneem uit oude games.” Zelf heeft hij veel met oude computergames als Duke Nukem en Doom. “Maar ook de Nintendo en Atari-wereld vind ik nog altijd interessant.”

Het is dus ook niet zo gek dat Van Dalen ter promotie van zijn nieuwe album een eigen game uitbracht. Deze is te vinden op de site van het album. “Dit spel was eigenlijk al ontworpen ten tijde van het debuutalbum. Destijds heb ik ‘m niet uitgebracht en is hij op de plank blijven liggen. Nu dacht ik: als ik toch nog iets met deze nummers wil doen, waarom gooi ik de game dan niet alsnog online?”

Goodbye, Galaxy! is een feit. En Van Dalen heeft inmiddels dus al weer nieuw Findel-materiaal klaar liggen. Daarnaast heeft hij zijn eigen singer-songwriter-project: Postcards From Mars, waar hij ook nog meer mee wil gaan doen. “Dat zijn meer herfstachtige singer-songwriter liedjes.” Intussen vindt hij het vooral leuk om projecten aan te gaan; om bijvoorbeeld Findel-remixen te maken van bestaande nummers. “Ik vind het leuk om op verschillende manieren bezig zijn met het maken van muziek.”

Te horen: Goodbye, Galaxy! is te besluiteren via de 3voor12-Luisterpaal en Spotify. Het album is te downloaden via de Findel-Bandcamp en iTunes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht