Kopstukken op Perron Expressie in Amersfoort Kopstukken op Perron Expressie in Amersfoort

Amersfoortse nederhopper KOP releast nieuwste album.

, Tekst: Jasper van Baarsen / Foto's: Bram van der Meer

Kopstukken op Perron Expressie in Amersfoort

Amersfoortse nederhopper KOP releast nieuwste album.

Tekst: Jasper van Baarsen / Foto's: Bram van der Meer ,

Na een van de eerste lentedagen van dit jaar is het tijd voor een avond vol rauwe beats en gedurfde teksten. De Amersfoortse nederhopper KOP warmt het voorjaar op met de release van zijn album Kopstukken, dat hij samen met de beatmakers, dj’s en rappers om hem heen heeft geproduceerd. Vrijdag 23 maart bouwde hij een feestje op de Wagenwerkplaats, waar Per Expressie gastheer is van de vetste hiphop van Amersfoort en verre omstreken.

De platenspelers worden alvast warmgedraaid als de schemering over de Wagenwerkplaats (achter het station van Amersfoort) valt. Culturele werkplaats Perron Expressie is vanavond het toneel van hiphopbeats en Nederlandse rhymes. De barbecue is heet en de biertjes koud: de eerste editie van HiphopPErs kan beginnen. HiphopPErs is het podium voor Amersfoortse hiphop en wordt georganiseerd door Jesse van Beukering (ook bekend als Kometenkopper) en Nick van de Kaart van Per Expressie. Deze editie is gelijk een speciale. Het is de release van Kopstukken, de nieuwste plaat van nederhopper KOP, bekend van het hiphopduo Kop & Ernst en daarvoor van Nedertoon.

Voor het authentieke, beschilderde rolluik van de thuisbasis van stichting Per Expressie is een podium gebouwd, waar de eerste tracks al worden gedraaid. De posters aan de muur geven een mooi beeld van wat gastheer Per Expressie in de afgelopen tien jaar voor creatief Amersfoort heeft betekend. Naast de bar, bemand door speciaal ingevlogen barkeepers, worden voor een zacht prijsje cd’s van KOP verkocht.

De zaal - een omgebouwde decor-werkplaats - loopt vol. Dennis T, afgezant van jaren ’90 nederhopcollectief Vaardigheid, bijt het spits af en betreedt het podium. Onder begeleiding van C4 achter de draaitafels, weet hij het publiek op te warmen voor wat komen gaat. Host Jesse van Beukeringen neemt de microfoon ter hand en verklaart het podium tot heilige grond voor een trio uit Sweetlake City. Nul7Negen, het netnummer van de stad nabij Den Haag, is de naam van Rhyme Deluxe, Ill Material en Spinal. Hun opzwepende, harde beats en vlotte rhymes en teksten zwepen het publiek verder op. De vuisten gaan omhoog, het publiek springt en er is meer bier in de lucht dan in de glazen.

De kledingvoorschriften zijn snel te achterhalen. Logo’s van Amersfoortse collectieven en organisaties duiken overal op. De rood-zwarte voetbalsjaal met het logo van FC Amersfoort prijkt de hele avond rond de halzen van de podiumbetreders. Wie goed oplet, ziet dat de t-shirts van het Amersfoortse dj-collectief Barre Tijden ook goed vertegenwoordigd zijn. Barre Tijden-dj en beatmaker Elias is verantwoordelijk voor de beat van ‘Gretig’, het derde nummer van KOP’s plaat die als warme broodjes door de handen van de verkoopster schiet. Op het groene shirt van KOP staren de ogen van Amersfoortse nederhopper Ogri Ai de zaal in. Ogri Ai-dj en beatmaker Jaystar neemt ook een track op het KOP-album voor zijn rekening, ‘Kop eraf’, en staat deze avond te draaien. Natuurlijk schittert de bekende spiraal, het logo van gastheer Per Expressie, in alle kleuren en alle hoeken.

Het is tijd voor de koning van deze avond. Nick van de Kaart - manager van verschillende hiphoppers in Amersfoort - kondigt KOP aan, waarna hij samen met KOP het eerste nummer doet. De tracks worden rondgeslingerd en KOP weet het publiek goed te vermaken met praatjes, grapjes en bedankjes voor iedereen die hem heeft geholpen. ‘Zak erin’, dat hij samen met Dennis T uitvoert, valt goed in de smaak en de dj’s scratchen er flink op los. Elke track wordt samen met een andere nederhopper uitgevoerd en aan het eind staat het hele podium vol met iedereen die KOP dierbaar is. Dj CityLights blaast het publiek de laatste platen toe en Jesse vat de avond samen als ‘Heeeeeul bot’. Een avond nederhop in Perron Expressie komt ten einde en ‘bot’ was het zeker!

Gezien: Kopstukken releaseparty met KOP, Dennis T en Nul7Negen, vrijdag 23 maart 2012 @ Perron Expressie, Amersfoort

Kopstukken is te downloaden via www.kophiphop.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht