Centraal Museum decor voor God Save The Queen festival Centraal Museum decor voor God Save The Queen festival

Muziek, lezingen, cursussen, piratenradio en meer met een hoog doe-het-zelf gehalte

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Centraal Museum decor voor God Save The Queen festival

Muziek, lezingen, cursussen, piratenradio en meer met een hoog doe-het-zelf gehalte

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Sinds 3 maart is de tentoonstelling God Save the Queen: kunst, kraak, punk 1977-1984, te zien in het Centraal Museum. De expositie belicht de punkperiode in Nederland aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig. Het credo was destijds: doe het zelf, van niemand anders hoef je iets te verwachten. Op zaterdag 19 mei wordt die sfeer weer even terug gebracht tijdens het God Save The Queen Festival, maar dan in een 2012 jasje. 3voor12/Utrecht verwacht ook niks van niemand, dus draagt gewoon een eigen do it yourself-steen bij en zet er twee fijne bandjes neer.

De rebelse jongerenbeweging punk heeft een schat aan muziek, beeldende kunst en tekst nagelaten die door het Centraal Museum voor het eerst in een tentoonstelling bijeengebracht is. De tentoonstelling laat ook de opstandigheid en zelfredzaamheid van jongeren in de periode 1977 – 1984 zien. De punkperiode van rond de jaren ‘80 heeft wel wat weg van de tijden waarin we nu leven. Verwacht niets van niemand, stel je niet afhankelijk op en neem het heft in eigen handen. In principe is dat altijd al de weg geweest voor iedereen die daartoe in staat was, maar rond de jaren tachtig liep de emmer over door allerlei opeenvolgende gebeurtenissen.

De eigenzinnige Utrechtse conceptenmaker Vers Vermaak – die je kunt kennen van festivals als Stekker Fest en Ouwe Sokken Nieuwe sokken – haakte in op de tentoonstelling met de installaties van Tijmen Rockt en Saar Amptmeijer. Op zaterdag 19 mei neemt de conceptenmaker het museum ook nog eens een hele dag over voor het God Save The Queen Festival. Een festival dat wordt bevolkt door een klein legertje aan artiesten, zoals T. Raumschmiere, Mark Foggo, Eindbaas, The Pikeys (die laatste door Staplab gepresenteerd) en Gewapend Beton. Tijdens het festival presenteert 3voor12/Utrecht Kids With Guns en This Routine Is Hell. Het jonge electropop-duo Kids With Guns heeft juist deze maand in EKKO de debuut-EP Where To Begin? gepresenteerd. This Routine Is Hell bestaat al wat langer en heeft door hun intense liveshows al een geduchte reputatie opgebouwd in het Europese hardcorepunk-circuit. Op 12 april presenteert de band een nieuwe EP met zes nummers, Repent. Repeat.

Maar muziek is maar één van de elementen van het festival. Wat kun je allemaal nog meer verwachten op 19 mei? Lezingen, cursussen - zoals een cursus ‘demonstreren kan je leren’ en een cursus ‘laat jezelf zien’ - een piratenradio, een hoop doe-het-zelf en nog meer inspiratie om je leven op je eigen manier in te vullen.

God Save The Queen Festival vindt plaats op 19 mei 2012, van 13.00 uur tot 23.00 uur. Vroege kaarten kosten € 10,- per stuk, late vogels zijn € 15,- kwijt, en als je wacht tot aan de deur kost een kaartje € 20,-. Jij bepaalt dus wat je kwijt bent, neem het heft in handen!

Te zien: God Save The Queen Festival met o.a. T. Raumschmiere, Mark Foggo, Eindbaas, The Pikeys, Gewapend Beton, Kids With Guns en This Routine is Hell, zaterdag 19 mei 2012 @ Centraal Museum, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht