Guy Corneille winnaar van De Utrecht Popprijs 2012 Guy Corneille winnaar van De Utrecht Popprijs 2012

My Blue Van verovert verrassend de publieksprijs

, Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Patrick Binnekamp

Guy Corneille winnaar van De Utrecht Popprijs 2012

My Blue Van verovert verrassend de publieksprijs

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Patrick Binnekamp ,

Na de halve finales van De Utrecht Popprijs in de garages aan de Asch van Wijckkade en in ACU aan de Voorstraat, vond op donderdag 7 juni de apotheose van deze bandwedstrijd plaats. In Tivoli de Helling betraden Guy Corneille, For the Birds, Aaumffie en My Blue Van achtereenvolgens het podium om zowel het publiek als de vakjury van hun muzikale kunnen te overtuigen.

Het lijkt aanvankelijk helemaal niet of er vanavond een bandwedstrijd plaatsvindt in Tivoli, wanneer ondergetekende rond de klok van acht De Helling in loopt. Voor de ingang van de concertzaal heeft zich een grote groep mensen verzameld. Bijna ieder van hen draagt een rode voetbalsjaal met de letters FCA erop. Het aanzicht doet eerder vermoeden dat er een voetbalwedstrijd gespeeld zal worden. Vrij snel blijkt dat het de fans van het Amersfoortse Aaumffie zijn. Zo lijkt de winnaar van de publieksprijs voor aanvang van De Utrecht Popprijs al bekend, maar niets is minder waar. Het is immers My Blue Van die vanavond met een verschil van negentien stemmen bij het publiek aan het langste eind trekt. Guy Corneille ontvangt de vakjuryprijs en schudt enthousiast de champagne, terwijl bandlid Hans Vermunt, zichtbaar verrast, niets uit weet te brengen.

Het zijn diezelfde heren van Guy Corneille die vanavond de spits afbijten. Het drietal wist zich eerder dit jaar al als underdog omhoog te werken en met ingetogen singer-songwriterliedjes de Clash of the Titans te winnen. Vanavond laten ze echter zien veel meer in huis te hebben. Wederom is het de bijzondere stem van Guy die een authentieke sound laat horen. Meer dan voorheen het geval was krijgen we een pittige set met krachtige nummers voorgeschoteld. Slechts in het laatste nummer staat Guy daar in zijn eentje en brengt hij een klein, ingetogen lied zoals we al vaker van hem hebben gehoord. Het is leuk om te zien dat deze band in een korte tijd alsmaar beter is gaan spelen, maar daarbij allerminst zijn bevlogenheid heeft verloren.

For the Birds wordt aangekondigd als een band die ervan droomt op North Sea Jazz te spelen. In het begin is het eigenlijk alleen de stem van zanger Angelo Boltini die een enigszins jazzy karakter laat horen. Later wordt steeds duidelijker dat deze band qua sound niet zou misstaan op het eerdergenoemde festival. Met name aan de invulling van de bas wordt steeds meer aandacht gegeven, waardoor de muziek steeds meer funk krijgt. For the Birds laat echter horen van alle markten thuis te zijn, wanneer later Fleet Foxes-achtige ‘oooohs’ worden gezongen in de break van een van de nummers. De energieke performance van met name de bassist valt ook op. Zijn houding en bewegingen doen bij vlagen zelfs denken aan Flea van Red Hot Chili Peppers.

De hiphoppers van Aaumffie hebben overduidelijk een grote fanschare mee naar Utrecht gebracht. In shirts van FC Amersfoort, een initiatief dat het Amersfoortse muziekleven steunt, laten ze van het begin af aan zien wie de dienst uitmaakt. Het publiek wordt zonder moeite opgehitst en geeft zich volledig over aan de ter plekke gecreëerde beats van Aaumffie. Wanneer er halverwege het optreden een lilliputter uit een doos getoverd wordt, kan het rapperscollectief op nog meer publieksparticipatie rekenen. Niet veel later besluiten ze ook zichzelf in het publiek te mengen. Het moge duidelijk zijn: Aaumffie is hier bovenal om een opzwepend feestje te bouwen.

 

De laatste band die vanavond kans maakt op De Utrecht Popprijs is My Blue Van. Deze band presenteert zichzelf meteen professioneel. Alles aan het optreden klopt: er wordt strak gespeeld, er wordt aandacht besteed aan dynamiek en de zanger roept het publiek op om mee te zingen (schreeuwen). Hij doet dit zeker niet op een geforceerde manier. De band weet veel respect af te dwingen bij het publiek met hun mix van blues en rock. Frontman Bas Beenackers geeft zich helemaal over en de expressie is van zijn gezicht af te lezen, maar ook bassist Freed van Ede lijkt helemaal op te gaan in de muziek. Het publiek is overduidelijk onder de indruk.

Typerend voor de finale van deze editie van De Utrecht Popprijs is de muzikale diversiteit van de verschillende finalisten. Bovendien lijken ze ook wat betreft muzikale kwaliteit goed aan elkaar gewaagd. Na een kort optreden van voormalig finalist Project D nadert de uitslag. Verrassend genoeg is het My Blue Van die er met de publieksprijs vandoor gaat. Juryvoorzitter Erroll Antonie (A&R manager bij EMI) verkondigt vervolgens dat de winnaar van de Utrecht Popprijs 2012 zogezegd een band is ‘waar nog rek en potentie in zit.’ De jury spreekt zijn bewondering uit over de gevarieerde set van Guy Corneille. Met deze overwinning mag de band onder meer optreden op het Geinbeat festival, Altersonic en de Sena Performers PopNL Award.

Gezien: Finale De Utrecht Popprijs met Guy Corneille, For the Birds, Aaumffie en My Blue Van, donderdag 7 juni 2012 @ Tivoli de Helling, Utrecht.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht