Militaria, pretty ladies en wodka fish

Nachtmahr gaat op volle kracht vooruit in opzwepende onemanshow

Tekst: Ilona van de Bildt / Foto's: Nando Harmsen ,

Aan het einde van de tweede festivaldag staat in Tivoli Oudegracht het Oostenrijkse Nachtmahr geprogrammeerd - een band met een reputatie als het gaat om live-optredens. De zaal is flink volgestroomd en het publiek is klaar voor de industrial techno die Nachtmahr straks zal inzetten.

Op het podium staan drie laptopstands gehuld in camouflagenetten. Op de achtergrond een videoscherm met de tekst “Imperial Austrian Industrial”. Als de eerste tonen van 'Alle Lust will Ewigkeit' inzetten marcheren vier dames in strakke uniformen het podium op. Ze nemen hun positie in en staren strak recht vooruit: het hele concert zullen ze zo blijven staan. Er klinkt luid gejuich wanneer zanger Thomas Rainer het podium betreedt, en hij juicht terug: “Do you have your dancing shoes ready?” Het is de start van een vliegende set, waarbij de voetjes inderdaad flink van de vloer gaan terwijl de geuniformeerde dames strak voor zich uit blijven kijken.

Rainer barst van de energie en lijkt de energie van het publiek helemaal in zich op te nemen.  'Tanzdiktator', 'Mädchen in Uniform', 'Klingen': de set van Nachtmahr laat niks te wensen over. Rainer danst, zweet, hitst het publiek vrijwel in zijn eentje op en laat iedereen ondanks de stevige hitte dansen alsof hun leven ervan af hangt. Het optreden eindigt met grande finale “Katharsis”, het stevigste nummer van Nachtmahr, waarmee een oververhit en tevreden publiek achtergelaten wordt– dat direct na afloop de Tivoli uit stroomt om buiten verkoeling te zoeken.

Gezien: Nachtmahr, Summer Darkess 2012, zaterdag 28 juli 2012 @ Tivoli Oudegracht, Utrecht