Heftig avondje industrial in EKKO

Dreunende beats en tropische temperaturen zorgen voor broeierig sfeertje

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Quirien de Leeuw ,

Poppodium EKKO speelt dit jaar een bescheiden rol in het Summer Darkness-programma, maar op de zaterdagavond wordt er niettemin stevig uitgepakt met snoeiharde industriële beats, synthesizers in de overdrive en beukende ritmes. Verantwoordelijk voor deze herrie zijn Dirty K, Näo en Winterkälte. Ze weten aardig wat volk naar het knusse poppodium aan de Bemuurde Weerd te lokken en creëren een broeierig sfeertje dat op een hardcore technofeest niet zou misstaan.

Buiten op de stoep voor de ingang van EKKO staat een flinke groep te kletsen of een sigaretje te roken. Zodra we de zaal betreden, begrijpen we waarom veel mensen hun heil buiten zoeken. Binnen is het bloedheet en blijkbaar kan de industrialliefhebber wel wat verkoeling gebruiken.
 
Als even later het Britse duo Dirty K op het punt van beginnen staat, stroomt de zaal echter weer vol. Het optreden begint met een korte vertraging, maar zodra de technische problemen verholpen zijn, gaat de beuk er direct stevig in. Het volume is oorverdovend en de beukende technobeats op gabbertempo doen de zaal letterlijk trillen. Het kunnen ook de stampende plateauzolen zijn, want het publiek weet de verrichtingen prima te waarderen. Op de voorste rijen wordt namelijk flink gedanst en het enthousiasme werkt aanstekelijk op het tweetal op het podium. Enthousiast headbangend weten ze het publiek nog meer op te zwepen.
 
Na dit intense optreden vlucht iedereen snel weer naar buiten om verkoeling te zoeken, maar een half uur later is iedereen weer present voor het Franse Näo. De laptop en synthesizer staan ook hier centraal, maar we zien zowaar ook een gitaar en een (echt) drumstel. De muziek van Näo is afwisselend atmosferisch en intens, zeker als de gitarist in de overdrive gaat en een groovende metalsound neerzet. Een uitstekend en onderhoudend optreden, dat zelfs een toegift rechtvaardigt.
 
Na het optreden vragen we aan Ella uit Den Haag wat zij van Näo vond: “Ik vond het leuk dat er een echte band op het podium stond met gitaar en drums en dat niet alle muziek uit een computer komt. Dat geeft toch een andere sfeer.” Ella is voor het eerst op Summer Darkness en is alleen vandaag in Utrecht: “Ik heb alleen een los kaartje voor de optredens in EKKO gekocht, maar ook hier krijg je wel iets van de bijzondere sfeer van het festival mee.”
 
Rond tien uur vult de zaal van EKKO zich nog een keer voor de afsluiter van de industrial-avond: Winterkälte. De bandnaam staat in schril contrast met de tropische temperatuur die zich inmiddels meester heeft gemaakt van de zaal. Voor een exclusieve Beneluxshow van deze Duitse heren, trotseren de bezoekers de hitte. Links op het podium staat een electronisch drumstel en daarnaast het inmiddels bekende industrial ‘altaar’, van waarachter de noise wordt geproduceerd. Het publiek mag nog één keer los en op de eerste rijen wordt al snel weer stevig gestampt. De sfeer is uitstekend, zowel voor het podium als erop. De drummer zit het hele optreden lang met een grote grijns te trommelen.
 
De industrialliefhebber kan aan het einde van de avond met een tevreden gevoel huiswaarts of naar een afterparty elders in de stad. De bijdrage van EKKO aan de tiende Summer Darkness zit er weer op en mag met alle recht geslaagd genoemd worden.
 

Gezien: Winterkälte, Näo en Dirty K, Summer Darkness 2012, zaterdag 28 juli 2012 @ EKKO, Utrecht