Goth-dansen voor dummies

Populaire Goth-moves nader bestudeerd

Annelotte de Graaf ,

Stiekem liep je vorig jaar al gefascineerd door de Utrechtse binnenstad tijdens Summer Darkness, dromend van de geheimzinnigheden die schuilgingen achter de gesloten deuren. Dit jaar heb je je stoutste, zwartste dansschoenen aangetrokken en begeef je je vol goede moed richting een van de podia van waar dit jaar de duistere klanken klinken. Om er voor te zorgen dat jij het lichtende (of duistere) middelpunt van de dansvloer bent, heeft 3voor12/Utrecht een korte dansinstructie voor je gemaakt.

De basisstap is eigenlijk doodeenvoudig: stap op je plaats van links naar rechts, op de maat van de muziek het liefst. Je armen doen eigenlijk het meeste werk, en is ook datgene waarmee de kenner zich van de amateur onderscheidt. We zullen twee populaire dansen wat verder bestuderen.

De parfum-ruiker. Deze dans is vooral geschikt voor dames-goths, al zijn de grenzen van masculiniteit in de gothic scene natuurlijk wel wat verder opgerekt dan in het normale leven. Terwijl je druk heen en weer stapt, breng je langzaam je armen één voor één omhoog. Op het hoogste punt draai je je pols naar je toe, waarna je hem tot vlak voor je neus brengt. Alsof je maar geen genoeg kan krijgen van je lievelingsgeurtje. Zo mag je er ook best bij kijken. Een variatie op deze dans is de spinrag-plukker. Wederom breng je je armen omhoog en weer draaiend naar je toe, maar deze keer maak je ook nog grijpbewegingen met je handen en heb je wat meer paniek in je ogen. Zelfs gothics houden niet echt van spinrag, het staat alleen mooi op plaatjes.

De stiekeme ninja. Deze oude danskunst wordt vooral door heren-goths beoefend, maar hey, het is een gothic feestje. Fuck het. De basisstap blijft hetzelfde. Maar terwijl je heen en weer stapt, maak je met je armen een soort langzame boksbewegingen. Het is bijna gothic tai chi. Stoot je arm uit terwijl je een vuist maakt met je hand en trek je arm dan langzaam, met open hand, weer naar je toe. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je je mededansers nog verder imponeren door af en toe gracieus te schoppen tijdens het heen-en-weer stappen. Deze dans vereist wel de nodige oplettendheid; je wil geen onschuldige omstanders beschadigen. De meeste gothics houden niet echt van pijn, het is alleen een mooi thema voor liedjes.

Verder geldt als algemene regel dat je pas echt meetelt als je in een cirkel danst met al je goth-vrienden. De gemiddelde dansvloer op een gothic feestje kun je onderverdelen in verschillende cirkels, waarbinnen een bepaalde hiërarchie te vinden is. Hoe ongeïnteresseerder men naar elkaar kijkt, hoe hoger deze groep waarschijnlijk in de rangorde staat. Probeer je bij een van deze groepen aan te sluiten om de volledige ervaring te krijgen. De meeste kans maak je als relatieve buitenstaander waarschijnlijk bij het groepje vrolijk kijkende zestienjarige meisjes met toverstafjes. Pas wel op: dit is geen hip-hop-feestje! Ga niet in op de verleiding om midden in de cirkel je freestyle-kunsten te vertonen.

Zo, nu ben je er wel klaar voor. Veel dansplezier! De meeste gothics houden stiekem soms wel van plezier. Echt. Ga ervoor!

Te doen: Goth-dansen bij Summer Darkness 2012, vrijdag 27 juli tot en met zondag 29 juli @ verschillende locaties, Utrecht