Folkoptredens op Domplein geven middeleeuws gevoel

Faerydae en The Dutch Lemmings brengen de sfeer erin

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Quirien de Leeuw ,

Het moet voor de argeloze voorbijganger die langs het Domplein loopt tijdens Summer Darkness, af en toe behoorlijk verwarrend zijn. Het ene moment zie je er duister geklede figuren met fluorescerende kleding, latex, hanenkammen en piercings, terwijl er onheilspellende muziek uit de speakers klinkt. Een moment later waan je je weer in een Ierse kroeg of op een middeleeuws dorpsfeest, als folkbands als Faerydae en The Dutch Lemmings het Dompleinpodium beklimmen.

Het sympathieke Nijmeegse Faerydae (‘geschenk van de elfen’) opent op zaterdagmiddag de reeks optredens op het Dompleinpodium. De vierkoppige groep heeft sterke wortels in de folk, maar geeft een eigen draai hieraan door ongebruikelijke maatsoorten en verschillende instrumenten te gebruiken, zoals harp, klarinet, bodhrán, didgeridoo en bouzouki. Traditionals uit de Ierse en Engelse folk komen voorbij, maar ook liederen uit Bretagne, Zweden, de Balkan en Israël. De band brengt er vanaf het begin goede sfeer in door mensen uit te nodigen mee te dansen en te zingen. Ook leidt het viertal de nummers in met leuke anekdotes. Opvallend en enigszins storend alleen is de merchandisingverkoopster die gedurende het hele optreden een prominente plek inneemt voor het podium.

Het vlotte optreden van The Dutch Lemmings (folk/world/country) op zaterdagavond staat vanaf het begin als een huis. De band brengt eigen nummers en traditionals, lekker uptempo gespeeld met aanstekelijke percussie (cajon), fluit, harp, bouzouki en gitaar. De groep weet het publiek al snel tot meedansen te bewegen, ondanks de regen. Zangeres Gwendolyn Snowdon is een genot om naar te luisteren met haar loepzuivere stem. Hoogtepunten zijn het gevoelig gezongen ‘Jolene’ van Dolly Parton en een Ierse tongbreker waar menig rapper nog een puntje aan kan zuigen!

Gezien: Faerydae en The Dutch Lemmings, Summer Darkness 2012, zaterdag 28 juli 2012 @ Domplein, Utrecht