Fifteen minutes of fame: het paparazzi gevoel

De Dompleinbeleving vanuit de ogen van een bezoeker

Tekst: Ilona van de Bildt / Foto’s: Jaimi Nieli en Paul van Dorsten ,

Ik heb zin om even lekker te shoppen op het Domplein, een paar modeshows te bekijken en onder het genot van een drankje op het terras gezellig bij te kletsen. Ik weet van tevoren wat me te wachten staat, en dat de kans groot is dat ik het niet ga redden. Maar vol goede moed loop ik toch het Domplein op.

Nog voordat ik het plein heb bereikt word ik aangehouden door een paar toevallige voorbijgangers. Ze vragen me wat er aan de hand is,  en als ik ze vertel dat het om een festival gaat dan vragen ze wat ‘ we’ allemaal doen op dat festival.  Daarna vragen ze wat ‘wij’ buiten het festival allemaal samen doen, ‘hoe dat gaat’.  Luisteren we samen muziek ofzo? Van binnen glimlach ik,  de oprechte interesse en de verwondering van de voorbijgangers is sympathiek.  Ze willen zelfs met me op de foto. 

Vervolgens loop ik verder. Ik kom niet ver, want de fotografen komen als vliegen op me af. Zodra je een momentje poseert voor eentje, staat er het volgende moment een hele zwerm om je heen. Gewillig poseer ik even en vervolg mijn route over het Domplein, langs de koffiebar, de biertafeltjes, richting podium.  De volgende fotograaf vraagt of ik even met hem mee wil lopen naar Flora’s Hof, de officiële Summer Darkness fotoshoot locatie,  om wat mooiere foto’s te kunnen schieten. Ik ben in een goede bui en ga mee. Binnen no time bevind ik me in een grote fotografenorgie, de een na de ander springt erop. Ik heb geen idee in welke lens ik moet kijken, dus ik ga ze allemaal een voor een af.

Dat shoppen en bijkletsen heb ik inderdaad niet gered. Bij bijna elke stap die je zet word je ‘genomen’. Je weet dat je in deze kleding bij een festival in een stad opvalt en dat er een hele meute fotografen is, van professionele tot de huis-tuin-en-keuken-kiekjes maker, die allemaal een stukje van je willen hebben. En dat is hartstikke leuk, maar aan één stuk door is wel te veel van het goede. Zeker omdat de fotografen geen rekening houden met het feit dat je een festival aan het bezoeken bent en rücksichtslos direct een stuk of 50 foto's schieten in plaats van even een paar plaatjes. Even rustig shoppen of wat drinken is er niet bij op deze zaterdagmiddag.

Je merkt ook dat het Domplein tijdens Summer Darkness inmiddels drukker bevolkt wordt door fotografen dan door het festivalpubliek. Tegelijkertijd is ook de verhouding tussen Summer Darkness bezoekers en voorbijgangers veel meer gemengd. En die hele samenkomst, daar is het ‘m nou juist om te doen op het Domplein.

Gedaan: Het Domplein, Summer Darkness 2012, zaterdag 28 juli 2012 @ Utrecht