Disquiet winnaar Wacken Metal Battle Disquiet winnaar Wacken Metal Battle

Utrechtse thrashers spelen deze week op Wacken Open Air

, Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Disquiet

Disquiet winnaar Wacken Metal Battle

Utrechtse thrashers spelen deze week op Wacken Open Air

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Disquiet ,

Het Duitse Wacken Open Air is het grootste heavy metal festival van Europa en ieder jaar is Wacken het toneel van een metal battle waar bands uit heel de wereld tegen elkaar ‘strijden’, met als inzet een platencontract. Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door het Utrechtse thrashmetal gezelschap Disquiet. Reden genoeg voor 3voor12/Utrecht om contact op te nemen met drummer Arthur Stam.

Allereerst gefeliciteerd met de overwinning! Hoe is de Nederlandse editie van de Metal Battle verlopen?
Arthur Stam: “Disquiet kreeg de mogelijkheid om rechtstreeks aan de finale mee te doen. Je speelt 20 minuten, dus dan moet het zowel muzikaal gevarieerd zijn als een eenheid vormen. Je moet direct gas geven. De finale op zich verliep goed, al waren er wel wat kleine mankementen die het publiek niet zijn opgevallen. Zelf hadden we er niet op gerekend dat we zouden winnen. Ik ging er bijvoorbeeld vanuit dat de power metal van Lord Volture het heel goed zou doen in Duitsland. Waarom we dan gewonnen hebben? We maken pakkende metal, het is heel concreet en goed te volgen. Wat misschien ook geholpen heeft, was onze snelle ombouwtijd. Straks op Wacken is er ook geen tijd voor getreuzel en moet alles in één keer zo goed mogelijk zijn.”

Wacken is het grootste metalfestival van Europa, dat moet iets speciaals zijn voor jullie. Gaat Disquiet zich op een speciale manier voorbereiden? 
“Dit is echt een absoluut hoogtepunt voor ons als band, normaal kom je hier heel lastig tussen. We spelen op woensdag 1 augustus om 22:45 uur op de W.E.T. Stage voor een slordige 8.000 man. Daar moet je niet te veel over nadenken, maar gewoon gaan en doen wat je altijd doet. We spelen 20 minuten en ook nu is er weer een battle: bands uit 40 verschillende landen strijden om een platendeal met Nuclear Blast, een van de grootste metallabels ter wereld. We gaan er vooral zoveel mogelijk van genieten.”

Jullie hebben in januari het debuut Scars of Undying Grief uitgebracht. Dat is nu een half jaartje geleden. Hoe is het album ontvangen in de metalwereld? 
“De reacties zijn over het algemeen enorm goed. We stonden zelf uiteraard volledig achter de plaat, maar je weet nooit hoe het door de buitenwereld wordt ervaren. Het tijdschrift Aardschok noemde de plaat beter dan veel van de gevestigde orde en het Duitse blad Metal Hammer benoemde ons tot 'Thrash Metal Tipp des Monats'. Dat zijn leuke graadmeters. We moesten direct na het verschijnen van de plaat wel even kort gas terug nemen in verband met een bezettingswissel. Sinds de komst van bassist Koen Romeijn (Detonation) draait de boel echter weer uitermate goed.”

Het optreden op Wacken zal natuurlijk het hoogtepunt van het jaar zijn, maar heeft Disquiet ook al plannen voor het najaar? 
“We willen veel blijven optreden. Op dit moment zijn we druk bezig met het boeken van optredens, dus houd onze website in de gaten! Op 1 september spelen we bijvoorbeeld op Occultfest in Hoogeveen. Verder hebben we alweer een diverse nieuwe nummers geschreven, die we uiterlijk eind volgend jaar willen gaan opnemen. In principe kan in 2014 dan weer een cd uitkomen. Maar laten we eerst nog een tijd genieten van de plaat die nu uit is.”

Te zien: Disquiet @ Wacken Open Air: 1 augustus 2012 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht