Cyber meeting weinig spectaculair

Incubite experimenteert en Surgyns esthetiek entertaint

Tekst: Ilona van de Bildt / Foto’s: Edwin van der Ende ,

De zondagmiddag op Summer Darkness staat traditioneel in het teken van cybergothic: industrial- en EBM-bands beheersen de programmering. Om die reden stond dit jaar een speciale Cyber Meeting-middag op het programma rondom de optredens van Incubite, Surgin, Terrolokaust en Suicide Commando. Van een meeting is in ieder geval het eerste deel van de middag weinig sprake: zonder speciale events is het een zondagmiddag zoals alle andere jaren in De Helling.

Het is uitgestorven als Incubite het optreden begint. De meeste mensen zijn nog op het Domplein, waar vlak voor het begin van de ‘cyber meeting’ een cyber modeshow plaats vond. De planning van de cybergothicmiddag bleek te strak op dit event gepland om de ‘reistijd’ tussen de locaties te kunnen overbruggen en op tijd te zijn voor het eerste optreden. Incubite brengt energieke en zeer dansbare EBM, waarbij je muzikaal regelmatig op het verkeerde been wordt gezet door overslaande beats en onverwachte eindes. Het publiek danst dan ook flink mee. De performance mist echter energie: de Duitsers slagen er niet in om de energieke momenten vast te houden en een boeiende performance neer te zetten. De set begint interessant te worden als er na twintig minuten een gitaar bij gepakt wordt (een zeldzaam gezicht bij EBM) – dit lijkt de show een hele andere wending te gaan geven. Helaas wordt de gitaar na twee nummers weggehangen en zakt de set met de twee slotnummers weer in, waarbij tijdens het laatste nummer als volledig misplaatste actie de gitaar opnieuw tevoorschijn wordt getoverd om kapotgeslagen te worden. Incubite heeft een zeer dansbare set gebracht, die door het ontbreken van energie on stage en het ontbreken van publiek niet het feestje werd wat het had kunnen zijn.

Vervolgens komt Surgyn on stage. Het Schotse duo bestaat sinds 2010 en heeft de ambitie 'to surgically reconstruct the face of electronic music'. Het duo is toepasselijk gekleed in fetish-chirurgen outfits en  tijdens het eerste nummer ‘Hit the Nerve’ wordt al meteen duidelijk dat deze twee heren duidelijk meer kaas hebben gegeten van performen dan Incubite. De flamboyante zanger Veil flirt met het publiek en maakt continu contact met de inmiddels beduidend vollere zaal. Helaas zijn de praatjes slecht te verstaan door een zware echo op de microfoon. Door de dromerige stem van Veil lijkt het concert aan het begin muzikaal de synthpopkant op te gaan, echter gaat de set snel over in vrij standaard EBM met schreeuwerige, off-tune vocals. De ambitieuze reconstructie van Surgyn resulteert eerder in meer van hetzelfde dan in een nieuw muzikaal gezicht. Dat deert het aanwezige publiek niet: er wordt tevreden meegedanst en de handen gaan allemaal in de lucht als Veil dat vraagt. Surgyn sluit na 40 minuten af met een ‘happy birthday’ voor Summer Darkness en is esthetisch gezien in ieder geval queen of the ball dit jaar.

Bekijk hieronder een korte impressie van de bezoekers van de cyber meeting:

Gezien: Cybermeeting deel 1: Incubite en Surgyn, Summer Darkness 2012, 29 juli 2012 @ Tivoli De Helling