Bombastische klanken van Triarii

Statisch tromgeroffel in Vredenburg Leeuwenbergh

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Roy Wolters ,

Als je je ogen sluit, is het alsof je omringd wordt door een kudde op hol geslagen soldaten, die met verende tred door Vredenburg Leeuwenbergh marcheren. Ze scanderen op gedragen toon teksten over één Europees rijk, lang vergeten keizers en ‘heilige zonnen’. Open je ogen en je ziet drie keurig geklede mannen (frontman en zanger Christian Erdmann, geflankeerd door percussionisten Volker Neumann en Axel Frank), die met serieuze gezichten en in keurige gilets op het podium staan.

Een dag eerder was de Duitse formatie Triarii te bewonderen op het Domplein, waar de muzikale vonk niet helemaal oversloeg. Zaterdagmiddag in Vredenburgh Leeuwenburgh komen de bombastische neofolk klanken van Triarii iets beter tot hun recht. Vanzelfsprekend worden er veel nummers van hun onlangs verschenen mini-album Exile ten gehore gebracht (waaronder ‘Emperor of the Sun’ en ‘Iron Fields’), maar ook wat oudere tracks (‘Imperium’, ‘Europa’ en ‘Roses 4 Rome’). 

Jammer dat het projectiescherm defect is, want nu is het wel heel statisch en saai op het podium. En het feit dat Erdmann en zijn mannen simpelweg meeroffelen met de muziek, helpt ook niet echt. De muziek van Triarii mag dan nog zo bombastisch zijn, live komt de pathos niet over en is het tromgeroffel niet meer dan een leuke gimmick. 

O, en voor wie het zich afvraagt: triarii waren de elitesoldaten die vochten voor en tijdens de vroege periode van de Romeinse Republiek (509-107 voor Christus). 

Gezien: Triarii, Summer Darkness 2012, zaterdag 28 juli @ Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht