A Challenge Of Honour laat X-Rated nog één keer zinderen

Nederlands eenmansproject neemt op hoogtepunt afscheid

Tekst: Das Bob / Foto's: Quirien de Leeuw ,

De Spiegelbar is ook op de laatste dag van Summer Darkness het domein van het radioprogramma X-rated. Na eerdere bijdragen uit België en Duitsland heeft presentator Bob Rusche nu de nationale driekleur uitgehangen, want met Michel Banabila en A Challenge Of Honour maken twee Nederlandse acts hun opwachting in de bovenzaal van Tivoli. Wij waren bij de tweede.

Het optreden van A Challenge of Honour is om meerdere redenen bijzonder. Peter Savelkoul aka A Challenge Of Honour treedt maar zelden op, en het is ook nog eens zijn laatste optreden onder deze naam. Speciaal voor Summer Darkness heeft hij twee gastmuzikanten meegenomen die hem op het podium zullen vergezellen. En om het helemaal af te maken, wordt het concert ook nog rechtstreeks uitgezonden op de Concertzender. 

De start van het optreden mag er zijn. Terwijl de Russische film War & Peace op de achtergrond wordt geprojecteerd, schalt door de speakers de soundtrack van een Italiaanse spaghettiwestern. Langzaam vervagen de spaghettiklanken en neemt een onheilspellende drone bezit van de zaal. Twee gitaren, doordrenkt van galm en effect, en een dwingende baslijn doorklieven de lucht en even lijkt het alsof Type O Negative uit de dood is herrezen.

Savelkous haalt zijn invloeden echter uit meerdere hoeken, en die komen allemaal in een uurtje voorbij. Hij is duidelijk geïnspireerd door de waverock van The Cure en New Order (ten tijde van hun eerste plaat Movement), maar de welgeplaatste noise-erupties verraden ook een voorliefde voor Swans en shoegazers My Bloody Valentine. Deze loodzware kost wordt regelmatig afgewisseld met fraaie Darkfolk-nummers, die het optreden een lichtheid verschaffen die weldadig aanvoelt.

Gastmuzikanten Roger van der Putten (gitaar) en Bas Welling (elektronica) vormen een prima aanvulling op het podium. Je merkt wel dat A Challenge Of Honour normaal gesproken niet in deze bezetting speelt, want er gaat af en toe wel iets mis. Het kwalitatief hoogstaande niveau van het optreden en de sympathieke uitstraling van de band maakt echter een hoop goed.

Aan het slot van het laatste nummer bedankt Peter Savelkoul het publiek, zijn medemuzikanten en Bob Rusche voor alle steun en aandacht, en blaast daarmee definitief het kaarsje uit. In oktober verschijnt er nog een laatste CD van A Challenge Of Honour, en die zal ongetwijfeld weer de nodige draaibeurten bij X-Rated krijgen.

Gezien: A Challenge Of Honour, zondag 29 juli, Summer Darkness 2012 @ Spiegelbar, Utrecht