Weekagenda week 9 (met Des Ark-prijsvraag!)

Young Locals, Future Islands, Wildgroei, The Klezmatics, Lianne La Havas, KNG56 en Bingo!

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Singer-songwriterliedjes, harde mathrock en post-hardcore in één band? Klinkt spannend. Dat gaan wij maandag 5 maart luisteren bij Des Ark in dB's. En het toeval wil dat we van het organiserende KNG56 ook nog 2 x 2 kaarten weg mogen geven. Een extra prijsvraag dus, naast de reguliere van maandag. Wil je daarheen? Check onderaan wat je moet doen. Bijkomend voordeel: zo heb je gelijk ook alle andere tips helder op je trommelvlies.

Wat: Bingo!
Wie: Bingo King en Bingo Betty jr
Wanneer: woensdag 29 februari 2012 (zaal: 19.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 1,50 per kaart per ronde

Waarom: In deze verwarrende tijden lijken steeds meer mensen op zoek te zijn naar nostalgie. Een bingo komt dan eigenlijk precies op het juiste moment. En dat niet eentje in een grijs buurthuis met allemaal ouden van dagen maar gewoon in een van je favoriete muzikale hangouts. Onder de inspirerende leiding van Bingo King en Bingo Betty jr. worden in de caféruimte en de rokersruimte mooie prijzen aan de gelukkigsten uitgereikt. Natuurlijk ontbreken de bitterballen en de kaasstengels niet (nostalgie toch?). De muzikale omlijsting komt van dj Visser en de zijnen. Bingokaarten kosten € 1,50 per stuk per ronde.


Wat: Young Locals
Wie: Goodlife Gentlemen, Relay, Just en Close Up
Wanneer: woensdag 29 februari 2012 (zaal: 20.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 2

Waarom: Een paar weken vertelde Stijn Mertens op onze site al over Young Locals, het project van studenten Music Management dat jonge Utrechtse bands in de leeftijd van 14 tot 18 jaar een duwtje in de goede richting wil geven. Dat doen ze door middel van een aantal workshops en trainingen. Woensdag 29 februari wordt de eerste reeks afgesloten. Vier bands betreden dan het podium van dB’s om het geleerde van de afgelopen weken in de praktijk te brengen: Goodlife Gentlemen, Relay, Just en Close Up.


Wie: Future Islands en Cosmo V

Wat: Synthpop en dreampop
Wanneer: donderdag 1 maart 2012
Waar: EKKO
Schade: € 10

Waarom: In EKKO presenteert Subbacultcha Future Islands en Cosmo V. Future Islands is een synthpopband uit Baltimore waarvan het tweede album The Evening Air goede kritieken scoorde bij Pitchfork. De eind 2011 verschenen opvolger On The Water kreeg, voor wat het waard is, zelfs een nog hoger cijfer. Support komt van Cosmo V. In november was de groep rond de Utrechtse Cosmo Luhulima onze 3voor12/Utrecht Selecteert en sindsdien lijkt de rollercoaster die Cosmo V heet pas echt goed op gang te zijn gekomen en lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de dreampopband definitief doorbreekt.


Wat: Wildgroei
Wie: DandyJ, Geminiye, dj's Beat The Bastardz en vj’s Glitterende Eenhoorn en Menah
Wanneer: donderdag 1 maart 2012
Waar: EKKO
Schade: tussen € 3 en € 6 (pay what you want)

Waarom: Donderdag 1 maart viert Wildgroei haar tweede verjaardag. In 2010 startte de avond als project van een groep Music Management-studenten van de HKU, inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvolle maandelijkse avond in Poppodium EKKO. Sander Kloppenburg, bekend van enkele Roosbeef-video's, verzorgt als resident-vj Glitterende Eenhoorn samen met Menah de visuals. Strye uit Amersfoort draait in het café en in de zaal draaien DandyJ, Geminiye en uiteraard resident dj's Beat The Bastardz.


Wie: The Klezmatics
Wat: dwarse en vernieuwende klezmer uit New York
Wanneer: vrijdag 2 maart 2012 (21.00 uur)
Waar: RASA
Schade: € 19 (met RASA-pas € 11,50, aan de deur en reserveren kost € 2 extra)

Waarom: In 25 jaar is The Klezmatics uitgegroeid tot één van de meest succesvolle klezmergroepen in de wereld. Tekenend is onder andere het feit dat album Wonder Wheel in 2006 werd beloond met een Grammy Award voor het beste wereldmuziekalbum. Vooral live komt het hele arsenaal van emoties in de muziek van The Klezmatics goed tot zijn recht. Vrolijke opzwepende freylekhs en treurige Jiddische ballades wisselen elkaar af. Doordat de band invloeden gebruikt uit jazz, folk en zelfs gospel, weten deze New Yorkers een geluid neer te zetten waarmee ze zowel traditioneel als modern klinken. De band speelt om 21.00 uur maar vanaf 19.00 kun je met je kaartje al de documentaire The Klezmatics: On Holy Ground bekijken, waarin de band gedurende vier jaar gevolgd is. Zowel hoogte- als dieptepunten werden gedocumenteerd.


Wie: Lianne La Havas en Marquis Toliver
Wat: een soort van nu-soul
Wanneer: zaterdag 3 maart 2012
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 14

Waarom:Lianne La Havas kunnen we opschrijven voor London Calling, North Sea Jazz, wellicht Pitch en Lowlands. Dit is meer dan een hype, veel meer”, schreef Erik Zwennes van 3voor12 over het Eurosonic-optreden van de jonge, getalenteerde soulzangeres uit Engeland. Haar nummers gaan van singer-songwriterliedjes, via jazz, soul, rock-’n-roll en pure pop naar prettig zuchtende nu-soul. Maar dan zonder dat het een rommeltje wordt. Naar aanleiding van haar debuut-EP mocht ze optreden in het programma van Jools Holland en werd ze door Bon Iver gevraagd als voorprogramma. Niet meer dan logisch eigenlijk als je zoals zij beschikt over een honingzachte stem, pakkende liedjes en een zelfverzekerde podiumuitstraling. Nog wat overtuiging nodig? Met je ticket voor Lianne La Havas kun je na afloop gratis naar Never Mind The British in Tivoli Oudegracht! 


Wat: KNG56 #8 (op locatie)
Wie: Des Ark, Sissters en Woods on Fire
Wanneer: maandag 5 maart 2012 (zaal: 19.30 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 5

Waarom: Een paar weken geleden kwam EKKO naar KNG56 voor een intieme show op een bijzondere locatie. Deze keer is het KNG56 zelf dat naar buiten treedt. De achtste editie van KNG56 vindt namelijk plaats in dB’s. Op maandag 5 maart spelen daar Des Ark, Sissters en het Utrechtse Woods on Fire. Des Ark wisselt singer-songwriterliedjes af met harde harde mathrock en post-hardcore. Zien is geloven! Het uit Berlijn afkomstige Sissters combineert elementen uit de punk, rock en noise en creëert zo een geluid dat associaties oproept met jaren '60 garage rock.
Woods on Fire put uit een breed scala aan invloeden: noise, postrock, pop, IDM en shoegaze. Daarmee creëren ze meeslepende, gelaagde nummers boordevol texturen en geluiden. Het vijftal is net terug uit Berlijn waar het debuutalbum is opgenomen. Een fotoverslag van de opnames kun je binnenkort zien op onze site.

Voor dit bijzondere optreden mogen we van de fijne mensen van KNG56 2 x 2 kaarten weggeven. Het enige dat je daarvoor hoeft te is voor zondag 4 maart om 11.57 uur een mail te sturen naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl met als onderwerp: De Ark! De winnaars krijgen via e-mail bericht.