Weekagenda week 7

Eefje de Visser, Rosa Ensemble, A+, Swipe, Yori Swart, Yukon Blonde, Chairlift en Vossenfeest

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Onze muzikale tips van deze week gaan van singer-songwriter naar indie en van dance naar experimenteel. De week begint hoe dan ook goed met een optreden van Eefje de Visser.

In iets meer dan een jaar tijd van een try-out in dB’s naar de grote zaal van Tivoli aan de Oudegracht. Het klinkt als een sprookje, maar het is het verhaal van Eefje de Visser. Natuurlijk begon haar carrière niet pas een jaar geleden. Het optreden in dB’s was echter wel het eerste met band, een schot in de roos bleek later. Mede door de toevoeging van de band zijn de plekken om te spelen aanzienlijk uitgebreid. En wat belangrijker is: de bandleden maken het waar. Met de show in Tivoli Oudegracht dus als voorlopig hoogtepunt. Wij gaan in ieder geval kijken.


Wie: Eefje de Visser en Roken is Dodelijk

Wat: Nederlandstalige singer-songwriter met sterke band
Wanneer: woensdag 15 februari 2012 (zaal open 19.30 uur)
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 14

Waarom: Tja, wat moeten we nog zeggen over Eefje de Visser? In januari 2011 speelde ze voor het eerst met band tijdens de Nieuwjaarsduik-editie van Club 3voor12/Utrecht. Ruim een jaar en vele optredens later moeten we misschien wel spreken van de Eefje de Visser-band. Hoewel de liedjes onmiskenbaar van Eefje zijn, zijn de bandleden inmiddels net zo bepalend voor haar geluid. Die harmonie uitte zich in sterke optredens op Lowlands, Into The Great Wide Open, Noorderslag en afgelopen weekend in Paradiso. Gelukkig kunnen we haar groei ook weer in thuisstad Utrecht zien en horen. Geen minpunten dan? Eentje maar: wanneer horen we die nieuwe nummers?

Wat: Rosa sub Rosa 9: Europe 5.1
Wie: Rosa Ensemble met studenten van de HKU en componisten van het conservatorium Maastricht
Wanneer: donderdag 16 en vrijdag 17 februari 2012
Waar: Huis aan de Werf
Schade: € 15 (of € 12 met korting)

Waarom: In de serie Rosa sub Rosa geeft het Rosa Ensemble jaarlijks jonge makers de mogelijkheid om met Rosa een voorstelling te maken en uit te voeren. In editie 9, Europa 5.1, werkt het Utrechtse ensemble samen met studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en componisten van het conservatorium van Maastricht. Samen hebben ze een interactieve beeld- en geluidsinstallatie gemaakt waarin ze de (on)mogelijkheden van een bestuurbaar Europa laten zien. Alexander Rinnooy Kan treedt, via een gemonteerd interview, op als utopist en geeft zijn visie op Europa. De voorstelling is te zien op 16 en 17 februari 2012 in het Huis aan de Werf. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Gaudeamus Muziekweek.


Wat: A+
Wie: Bear Damen, RipTide en BF10%
Wanneer: donderdag 16 februari 2012 (vanaf 23.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: vóór 0.00 uur niks, daarna € 4

Waarom: Vette line-up voor de nieuwe editie van A+, de periodieke dance-avond voor de A+-student. Bear Damen heb je een paar weken geleden al in EKKO kunnen zien op de NON-night. Producer RipTide stond daar niet, maar die speelde dan weer op een ander tof feestje: Bungalup. Derde act deze avond is BF10%.


Wie: Yori Swart
Wat: singer-songwriter
Wanneer: vrijdag 17 februari 2012
Waar: Plato Utrecht
Schade: nada

Waarom: In 2009 werd de Grote Prijs in de categorie singer-songwriters gewonnen door Eefje de Visser (deze week dus te zien in Tivoli Oudegracht). In december ging die prijs naar Yori Swart, een eigenzinnige dame uit Alkmaar. Ze maakt folky popliedjes met veel sfeer en speelde al in het voorprogramma van Agnes Obel en Wende Snijders. Haar debuutalbum bracht ze bewust in eigen beheer uit. “Ik wilde zelf door de modder ploegen”, vertelde ze aan 3voor12. Voordat ze net zo groot is als Eefje de Visser, kun je haar op vrijdag 17 februari zien spelen in de intieme setting van Plato aan de Voorstraat. Het titelloze album van Yori Swart staat tijdelijk op de Luisterpaal.


Wat: Swipe
Wie: Dimlite, Julian Sartorius, Damu en Coco Bryce vs. Ruwedata
Wanneer: vrijdag 17 februari 2012
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 11

Waarom: Swipe is niet zomaar een gemakkelijke elektronische dansavond waarop alleen maar dancefloor-stampers uit de boxen worden geknald. Stijlen als glitchhop, dubstep, UK funky, drum & bass en techno zorgen voor een eclectisch palet met twee pijlers (zoals de organisatoren zelf zeggen): vernieuwingsdrang en bas. Op 17 februari staan weer enkele namen geprogrammeerd die de bassen laten rollen. De Zwitser Dimlite is al tien jaar grensverleggend bezig met zijn alle kanten op stuiterende hiphopbeats. Hij neemt de prijswinnende drummer Julian Sartorius mee voor nog meer muzikale virtuositeit en gekkigheid. Damu combineert grime met R&B-vocalen. Skweee- en hiphopproducer Coco Bryce vecht verder met Ruwedata uit wie de meest abstracte beats heeft.


Wie: Yukon Blonde en Are You A Lion
Wat: Indie
Wanneer: zaterdag 18 februari 2012
Waar: EKKO
Schade: € 11

Waarom: Dit zou er weer eentje kunnen zijn. Zo’n concert waarbij je je over een jaar of twee voor het hoofd slaat dat je er niet naartoe bent gegaan. Nu is Yukon Blonde in Europa nog niet zo bekend, maar na dit eerste Nederlandse concert zou het wel eens snel kunnen gaan met het trio uit Vancouver. Debuutalbum Tiger Talk verschijnt op 20 maart. De nummers op dat album zijn bijna zonder uitzondering dansbaar en aanstekelijk. Nog niet overtuigd? Beluister hier de eerste single Stairway. Het voorprogramma is trouwens ook niet mis: de uit Overijssel afkomstige folkband Are You A Lion.


Wat: Het Vossenfeest (electro- en synthpop op de zondagmiddag)
Wie: The Stress, Electric Pranksters, C'est Quoi, Ravage Ravage! (dj-set) en Body II Body
Wanneer: zondag 19 februari 2012 (vanaf 15.00 uur)
Waar: Bar Walden, Domplein 16
Schade: niks

Waarom: Met het Vossenfeest start op zondag 19 februari weer een nieuw dance-feestje. Maar dit feest heeft in ieder geval één bijzondere eigenschap. Waar de meeste feestjes pas om 23.00 uur beginnen, is de start hier om 15.00 uur. De muziek is aangepast aan de dag en het tijdstip: geen keiharde electro maar wel chillwave, indie-, electro- en synthpop. Voor een relaxed middagje dus. En als het te relaxed wordt, dan gooien ze er gewoon wat Italo tussendoor. De line-up voor de eerste editie bestaat uit The Stress, Electric Pranksters, C'est Quoi, Ravage Ravage! (dj-set) en Body II Body met een liveset. Chillen doe je zondag dus in Bar Walden.


Wie: Chairlift en o F F Love
Wat: Indie en chillwave
Wanneer: zondag 18 februari 2012
Waar: Tivoli de Helling (zaal open 19.30 uur)
Schade: € 13

Waarom: Chairlift: leuk hipster-bandje uit Brooklyn (via Colorado) dat drie jaar geleden een kleine doorbraak kreeg toen single 'Bruises' voor een iPod-reclame werd gebruikt. Destijds werd de band in één adem genoemd met stad- en buurtgenoten als MGMT en Yeasayer. Dat die vergelijking deels ook opgaat voor de muziek, zul je horen wanneer je de dromerige synthesizerpop van het duo beluistert. Let dan vooral ook op de springerige, maar tegelijkertijd beklemmende stem van Caroline Polachek. Het tweede album Something is net verschenen. Support komt van de mysterieuze chillwave-act o F F Love, die onlangs nog 'New band of the day' was bij The Guardian.