Publiek hangt aan de lippen van Kapabel en De Avonduren

Goede teksten en gepassioneerde muzikanten zorgen voor magie in Tivoli de Helling

Tekst: Alice Boothby / Foto’s: Robin Alysha Clemens ,

Een cluboptreden in je thuisstad is altijd spannend, zeker wanneer het één van de eerste optredens van de tour is. De Avonduren brengt hun verhalende mix van jazz en hiphop naar een verwachtingsvol publiek in Tivoli de Helling. En het lukt de band om de spanning om te zetten in een goede show.

In de avond wordt er geschreven, in de avond wordt er gecreëerd, is het motto van Kytopia’s laatste muzikale project De Avonduren. Dat is te zien en te horen in Tivoli de Helling. Het is het eerste cluboptreden in eigen stad. De zaal is zo goed als uitverkocht en het publiek hangt aan de lippen van Kapabel om de sprookjes die hij vertelt goed te kunnen verstaan.

Muisstil is het, als Kapabel zijn eerste woorden uitspreekt. Het gemengde publiek bestaat uit hipsters en jongens met Eminem-petjes en wijde broeken en gouden kettingen. Allen luisteren aandachtig naar de verteller op het podium die slechts wordt ondersteund door wat onheilspellende pianoklanken. “De avond valt. En het licht trekt weg. Sterren verschijnen. Exact op hun plek. Echt. Het zit ‘m in het tijdstip", spreekt Kapabel.

Tegenstellingen kunnen soms flink de plank misslaan, maar de sprookjesachtige vertellingen gecombineerd met hiphop van De Avonduren blijken prima te werken. Het zijn mooie verhalen op fijne muziek, met een ondersteunende beat. Een paar grote jongens met baarden knikken zachtjes mee op de beat en fluisteren teksten mee als: “…en de haas zegt klaar voor de start, gaan.”

Helaas is Kapabel niet overal in de zaal even goed te horen, waardoor delen van de verhalen voor sommigen in het niet vallen. Een mooie bijkomstigheid is dan weer wel dat praten tijdens het optreden geen optie is. Je moet namelijk wel stil zijn om de strekking te kunnen begrijpen.

De magie van De Avonduren is gebaseerd op de goede teksten, ondersteund door gepassioneerde muzikanten die niet het voortouw nemen maar juist in dienst van de verhalen spelen. Een uur vliegt voorbij en De Avonduren wordt terecht beloond met een oorverdovend applaus.

Kapabel heeft het publiek volledig in zijn greep wanneer hij a capella een toegift brengt. Een politiek getint verhaal, inclusief moraal. Maar er is meer. Tot grote vreugde van de bezoekers speelt de volledige band nog een nummer. “Jullie weten niet hoe goed dit voelt!”, spreekt Kapabel het publiek toe. “We zien jullie zo! Biertjes drinken!”

Gezien: De Avonduren, vrijdag 24 februari 2012 @ Tivoli de Helling, Utrecht.