Kort Utrechts Popnieuws - week 7

Deze week nieuws over onder meer Bright, de Eefje-DVD, GlobaLoca!, Colors en het Oost-Europees Overlastfeest.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Bright, de Eefje-DVD, GlobaLoca!, Colors en het Oost-Europees Overlastfeest.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Bright nieuwe clubavond in EKKO
‘Druk baasje die Lévi Smulders’, schreven we in Kort Utrechtse Popnieuws van 20 januari 2012. Maar blijkbaar kan het nog drukker. Smulders is al betrokken bij Tropique, Colors en POLAROID en start nu samen met EKKO een nieuwe clubavond: Bright. Bright moet met frisse geluiden het antwoord zijn op de vaak donkere dubstep- en techno-avonden. De stijlen die daarbij horen zijn onder meer house, garage, funky en electro. Bright moet vooral dansbaar, bruisend en spannend zijn. "Rauw maar toch een tikkeltje vrouwelijk en vooral een hoog feestgehalte", zoals ze zelf zeggen. 23 maart vindt in EKKO de eerste editie plaats met Addison Groove (van wie een week later een nieuw album verschijnt) en de Tropique-dj’s El Maria en MileZ. De avond begint om 0.00 uur en de entree is € 8.

Proeflokaal #94 
Vaste lezers weten dat Proeflokaal een maandelijkse proeftuin is voor experiment en elektronica. Muziekhuis Utrecht biedt, in navolging van Theater Kikker, elke derde dinsdag van de maand een podium aan jonge makers, studenten en oude rotten uit Utrecht en de rest van Nederland om zichzelf en het publiek uit te dagen. Tijdens de 94ste (!) editie kun je luisteren naar Amores Desaparecidos, een compositie van Jan Kees Helms en Alejandra Slutzky over de verdwijning van geliefden in dictatoriale regimes, zoals het Videla regime in Argentinië. The Missings Higgs brengt actuele improvisatiemuziek waarbij niets van tevoren vast staat. Verder op deze editie een nieuw Proeflokaal-initiatief: het Utrechts Animatie Kwartier, kortweg UA15. Als eerste de getalenteerde Menno Fokma wiens surrealistisch vormgegeven visuele hersenspinsels op een groot doek worden geprojecteerd. Tot slot het audio-visuele duo OLGAR, een project van Stefan Schäfer (live grafisch ontwerp, overhead projector) en Christoph Scherbaum (gitaar, effecten, laptop). De deuren van het Muziekhuis Utrecht gaan open om 20.00 uur. Entree is € 5.

Oost-Europees Overlastfeest in Utrecht 
Het jongste initiatief van de PVV heeft tot verschillende serieuze en grappige tegen-initiatieven geleid. Zo kwam de Utrechtse rapper Mr. Polska afgelopen week met een reactie in de vorm van meldpuntwaardevollegezelligheid.nl, een plek waar hij 'alle waardevolle, gezellige ervaringen van Nederlanders met Oostblokkers wil verzamelen'. Ook de Utrechtse freelance journalisten Arja van den Bergh en Franka Hummels zijn door de actie van Wilders c.s. geprikkeld. Onder het motto ‘Openbaar dronkenschap en geluidshinder, dát moest te regelen zijn’ hebben ze binnen een dag het Oost-Europees Overlastfeest opgezet. Op 25 februari komen vanaf 20.00 uur Oost-Europeanen en Oost-Europaliefhebbers uit het hele land samen ‘overlast geven’ in café Stockholm aan de Bemuurde Weerd OZ in Utrecht. Al het goede dat Oost-Europa te bieden heeft komt aan bod: Molvanezen, muziek, hapjes, drankjes en natuurlijk veel overlast. Iedereen is welkom!

Eefje de Visser releast De DVD 
2011 is erg succesvol geweest voor Eefje de Visser. Een jaar dat eigenlijk vastgelegd moet worden. Gelukkig heeft Eefje dat ook bedacht. Vanaf het najaar zijn de optredens in onder andere Tivoli de Helling, Brussel en op Noorderslag vastgelegd op video. Behalve clips uit die optredens bevat De DVD, zoals hij passend heet, een mini-documentaire en een nieuwe versie van haar Blondie-cover Call Me. Sinds 12 februari is De DVD te koop via de website van Eefje.


Word support bij het optreden van Theory of a Deadman!
De Canadese rockband Theory of a Deadman speelt op 1 maart in Tivoli de Helling en is op zoek naar een lokale band die hun support wil zijn voor deze show! Wij weten als geen ander dat er in Utrecht en omstreken best wel wat bandjes zijn die prima in staat zijn om dit te doen. Voel je je aangesproken? Kijk dan hier voor meer informatie.

Update (23/2): helaas is de show van Theory of a Deadman afgelast.

GlobaLoca! start door in de Tivoli Spiegelbar
De sluiting van het SJU Jazzpodium betekende niet alleen dat er minder mogelijkheden waren om naar live jazzmuziek te luisteren, ook de vier dansavonden op vrijdag raakten ontheemd. Naald en Kraak café kreeg gelukkig al snel een nieuwe plek in EKKO en nu heeft ook GlobaLoca! een nieuw huis gevonden. Vanaf vrijdag 2 maart is de Spiegelbar van Tivoli je nieuwe stek voor een muzikale wereldreis met live bands en dj’s. Op de eerste editie speelt Amariszi (tikkie traditioneel, een snufje ska en een dikke portie balkan). Ervoor en erna wordt gedraaid door het GlobaLoca! Soudsystem.

UK-bass avond Colors terug voor tweede editie
Na grote successen in Trouw heeft Lévi Smulders, beter bekend als dj El Maria, de UK-bassavond Colors naar Utrecht gehaald. De eerste editie in Tivoli de Helling met Jackmaster en mystery guest Oneman was een schot in de roos. Een tweede editie kon dan ook niet uitblijven. Op vrijdag 24 februari neemt Colors-resident Cinnaman je mee op een vier uur durende muzikale reis door UK-Bass-land. De andere Colors-resident El Maria (Tropique) zal de zaal opwarmen. Voorproefje? Beluister hier een recente Colors-mix van Cinnaman voor Redlight Radio. Colors begint om 23.00 uur.

My Man eerste single van Anny
De naam Anny zegt je misschien niet zoveel. Annemarie Brohm die achter die naam schuil gaat, mogelijk ook niet. Maar Wonderwoman van Leaf ken je vast nog wel. Leaf ging begin 2009 uit elkaar. Daarna is het relatief stil geweest rond de afzonderlijke bandleden. Brohm is de afgelopen tijd echter druk aan de slag geweest met haar debuutalbum dat in mei 2012 moet verschijnen. Hieronder zie je de eerste single, My Man, die maandag 6 februari is uitgebracht.