Rumor 71 laat de zon schijnen

Complexe muziek op een zomers feestje

Tekst: Frank Gesink / Foto's: Raymond Dekker ,

Rumor is een festival voor avontuurlijk muziek met verschillende acts op diverse locaties in Utrecht. Op deze 71ste editie staan Rhodri Davies, PumpOrgan en The Ex met het Ethiopische Circus Debre Berhan, waarmee het een avond vol bijzondere muziek, dans en circusacts belooft te worden. In EKKO en Huis a/d Werf wordt het publiek vermaakt en uitgedaagd.

Verward staren mensen naar het podium. Het is half negen en er is geen spoor te bekennen van Rhodri Davies die deze avond in EKKO zou aftrappen. Opeens klinken van achter uit de zaal vervormende tonen. Enigszins verbaasd draait het publiek zich om. Naast het mengpaneel is een klein podium opgesteld waar Rhodri Davies, gewapend met zijn harp, een verrassingsaanval doet op het publiek. Hij speelt knarsend en piepend met af en toe wat lage tonen. Tussen de harde geluidsmuren door zitten de mooiere tonen verstopt, die men associeert met het geluid van een harp. Het is alvast een stevig begin van een zeer diverse avond.

Na een korte pauze is het de beurt aan PumpOrgan. Toen Dirk Bruinsma in 2011 de compositieopdracht van North Sea Jazz won, besloot hij daarna een nieuwe band op te richten. Een kwintet bestaande uit bas, hammondorgel, gitaar, baritonsax en altsax. Veel free jazz, rock en improvisatie vormen de basis, waar nog wat swing aan wordt toegevoegd voor de toegankelijkheid. Progressief en complex, maar nergens ondoordringbaar. Leuk is dat de leden weleens van instrument wisselen, zodat er bij sommige nummers bijvoorbeeld twee bassen te horen zijn. Hierna hield het programma in EKKO op en haastten we ons naar Huis a/d Werf waar The Ex zou spelen.

Arnold de Boer, zanger en gitarist van The Ex, vertelt dat er vanavond een vol programma te verwachten is. Onder de noemer "The Ex 33 1/3" wordt er een act gepresenteerd van bijna twee uur lang met veel aandacht voor Ethiopische muzikanten en -artiesten. Aan Zerfu Demissie de eer om te starten. De man speelt op een begena: een soort harp met 10 snaren, waarvan elk één van de tien geboden representeert. Er klinken vooral veel bastonen, wat een trance opwekkend effect teweeg brengt.

Dan is het tijd voor Circus Debre Berhan. Dans en acrobatiek loopt vloeiend in elkaar over. Jongleren met messen (onderwijl rijdend op een éénwieler), klimmen in gordijnen en lichamen die aan alle kanten buigbaar zijn komen voorbij. Hierna staat bij de traditionele Ethiopische muziek van Fendika, muziek en dans centraal. Veel percussie zorgt voor een opzwepend sfeertje en het publiek danst en joelt al snel mee. Er ontstaat veel energie en vrolijkheid in de zaal.

Hierop volgen Ken Vandermark (saxofoon) en Peter Evans (trompet). Ze spelen vanavond mee met The Ex, maar mogen eerst met zijn tweeën wat toeteren. Veel hoge tonen en chaos tot gevolg. Diep geworteld in de free jazz en improvisatie is het geen makkelijke muziek, maar wel interessant. Als The Ex het podium op komt blijven Vandermark en Evans staan. Fendika en het circus komen ook langzaam tevoorschijn. Een slotstuk waar iedereen even hun gezicht laat zien met een mix van dans, wereldmuziek, jazz en rauwe rock. Soms een grote bak chaos, zowel op het gebied van muziek als wat er te zien valt. Toch is het nergens rommelig en ondersteunt iedereen elkaar uitstekend. Elk bandlid heeft zijn eigen puzzelstukje in het geheel, die dit slotstuk tot een waar feest maakt. Uiteindelijk komt aan al het moois een eind en kan iedereen moe, maar vol positieve energie, naar huis.

Gezien: Rumor 71 met Rhodri Davies, Pumporgan, Zerfu Demissie, Circus Debre Berhan, Fendika, Ken Vandermark, Peter Evans en The Ex, donderdag 20 december 2012 @ EKKO en Huis a/d Werf