Kort Utrechts Popnieuws Week 51

Helberg, Cruise Control, Geheim van Starsound, Nordic Delight, Daniel Versteegh, Mike Mago en meer.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Helberg, Cruise Control, Geheim van Starsound, Nordic Delight, Daniel Versteegh en Mike Mago.

Cruise Control Apocalypso
Die vermaledijde Maya-kalender ook. Gaan we er nu aan of niet? Nou ja, we zien wel of we op 22 december weer wakker worden. Maar niet zonder eruit te gaan met een knal. Vier op 21 december je laatste nacht bij Cruise Control in EKKO met de vuigste muzak van het westelijk halfrond en dans de Apocalypso. Of zoals Cruise Control zelf poëtisch zegt: “Erecties verwelken, de wereld vergaat. Voorhuid forever, bips in spagaat.” Met live: Shindu (België) en Nad Mika (Berlijn). Looptijd: van 22.00 tot 4.00 uur, of eerder natuurlijk als de wereld dan toch vergaat. Kaarten zijn €7,50 in de voorverkoop, en €10 aan de deur.

Inschrijving Geheim van Starsound geopend
Het begin van het jaar is traditiegetrouw een startmoment voor veel bandwedstrijden. Zo ook voor Het Geheim van Starsound, waarvoor de inschrijving op woensdag 18 december is geopend. Dit jaar is er plaats voor 30 bands. De voorrondes zijn in maart, de halve finales begin april en de finale vindt plaats op zaterdag 20 april. Voor de winnaar is er onder andere drie dagen studiotijd, airplay op 3FM en drie repetities bij Starsound. Inschrijven moet voor 31 januari en doe je via www.starsoundstudio.nl.

Programma Symphonica Elektronica Freeze bekend
Over iets meer dan twee maanden staat Symphonica Elektronica Freeze voor de deur. De allereerste wintereditie van het succesvolle festival vindt plaats op zaterdag 23 februari, van 13.00 tot 23.00 uur in De Fabrique in Utrecht. Deze week heeft de organisatie de line-up bekend gemaakt. Die bestaat onder andere uit Frank Wiedemann van Âme (live), Joris Voorn, FCL, Tom Trago en Cinnaman en RAUW-legende Joost van Bellen. Festivallocatie De Fabrique beschikt over twee industriële en rauwe hallen: de Kalvermelkfabriek en de Perserij. Toepasselijk, want RAUW host samen met Tivoli een van die twee zalen.

Nieuwe namen Nordic Delight Festival
Update van het Nordic Delight Festival, zaterdag 2 maart in NUtrecht. De line-up van het festival is aangevuld met Nelson Can (pittige indierock zonder gitaar), Phantom (eerder dit jaar opgepikt door The xx), The Eclectic Moniker (indiepop met tropische invloeden) en Bottled in England (live drum ’n bass met punk attitude). Op het filmprogramma staan o.a. films van Breaking Ground, het platform voor Europese studentenfilms. En, vanwege de onmiskenbare populariteit van knitwear uit Scandinavië, ontbreekt ook een breiworkshop niet. De voordelige early moose-kaarten zijn inmiddels uitverkocht en de reguliere kaarten zijn in de voorverkoop gegaan. Meer van het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Tweede single Helberg
Tweede single van Helberg (aka Stropstrikkers’ Skafalau en Klaas Vaak), waarover we in één van de vorige KUP’s al schreven, is uit. Ook deze track is afkomstig van het op 13 december verschenen album Helberg die je nog tot zeker 2013 kunt luisteren op de luisterpaal .

Sunwriters Songday 23 december
Aanstaande zondag 23 december is er weer een editie van de Sunwriters Songday! Café de Stad is wederom de locatie en behalve goed bier en huisgemaakte soep is er een mooie line up die bestaat uit Sarah L., Daniel Versteegh en Orlando. De Stad gaat om 14.00 uur open, de optredens beginnen 15.00 uur en de entree is gratis.

Daniel Versteegh neemt kerstnummer op
En nu we het toch over Daniel Versteegh hebben. Samen met (in dit geval de mannen van) 3voor12/Utrecht Award-winnaar Mister and Mississippi heeft hij een kerstnummer opgenomen in de ochtendshow van Giel Beelen. De track heet ‘Long December Nights’ en is op zijn bandcamp te beluisteren en te downloaden. Alle opbrengsten zijn voor Serious Request.

A Mexican Christmas
Eigenlijk zou singer-songwriter Luckiest Man Alive deze kerst met vrienden doorbrengen in Zuid Amerika. Omdat hij bij nader inzien het veel te dure vliegticket niet kon betalen haalt hij A Mexican Christmas gewoon naar Nederland. Met een dosis humor maakte hij een clip bij zijn kerstsingle van 2012: ‘A Mexican Christmas’. Zondagmiddag 23 december geeft de zanger uit Zuilen met zijn band ook nog twee kerstoptredens in het voormalige gemeentehuis van Zuilen, nu De Parel van Zuilen. De show van 16.00 uur is uitverkocht maar voor die van 14.00 uur zijn nog kaarten te krijgen. Reserveren doe je via info@luckiestmanalive.nl.

Mike Mago brengt nieuwe single ‘Galactic’
Met ‘Galactic’ laat Mike Mago (Boemklatsch en BMKLTSCH RCRDS) horen dat hij zijn klassiekers kent. De eerste single van zijn in 2013 te verschijnen debuutalbum is namelijk een duidelijk eerbetoon aan dancepioniers Daft Punk. ‘Galactic’ bestaat uit een lome discogroove met verleidelijke synths en onmiskenbare vocalen uit de Franse school. Robot romantiek op zijn best. Mago laat horen hoe geweldig deze sound nog altijd is. ‘Galactic’ is verschenen op op BMKLTSCH RCRDS en verkrijgbaar via http://www.beatport.com.

Festival Mooie Woorden verkleint zichzelf in 2013
Festival Mooie Woorden, het festival voor woordkunst en muziek, wordt in 2013 een intiem festival dat zich gedurende het jaar op uiteenlopende locaties laat zien om nieuwe projecten, jong talent, interessante crossovers en inhoudelijk goed uitgedachte literaire programma’s te maken. De achtste editie van het festival vindt plaats op twee plekken die zeer van elkaar verschillen: het gezellige Theater Aluin en de Intratuin aan de Koningsweg in Utrecht. Zaterdag 16 en zondag 17 februari kunnen bezoekers op deze twee locaties terecht voor optredens van schrijvers, dichters en muzikanten. Tijdens het festival presenteren nieuwe en gevestigde schrijvers hun werk. Tussendoor wordt er ook diverse muziek ten gehore gebracht.