Kort Utrechts Popnieuws Week 49

Aestrid, Helberg, Mr. Love and the Stallions, Zwarte Poëzie, Oh, Brave Wide Eyes en meer.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Aestrid, Helberg, Mr. Love and the Stallions, Zwarte Poëzie en Oh, Brave Wide Eyes.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Aestrid laat eerste voorproefje nieuw album horen
Toeval bestaat niet. Een paar dagen nadat Aestrid in twee categorieën voor een 3voor12/Utrecht Award is genomineerd is er een eerste voorproefje van het nieuwe (derde) album BOX, dat verschijnt op Function Records. De muzikale basis van het nieuwe nummer ‘Fair Start – Fire Hill’ ligt in de jaren tachtig. Anders dan voorgaand werk zijn de nummers opener en de teksten hoopvoller. BOX wordt op 24 januari gepresenteerd in EKKO.


Mr. Love and the Stallions stopt
Na twaalf jaar heeft de Utrechtse band Mr. Love and the Stallions besloten ermee op te houden. De reden om te stoppen is het vertrek van violist/toetsenist Einar Ihle, die ervoor heeft gekozen om zich volledig op zijn werk als componist/ producer te richten. In meer dan twaalf jaar trad de band meer dan 300 keer op in binnen- en buitenland en bracht de albums Paris, Cruel Art of Gossip en Playgrounds uit. Met ‘Fill Me Up’ uit 2008 genereerde de band ook behoorlijk wat landelijke aandacht. De overige bandleden gaan verder onder een nieuwe naam en zijn op dit moment op zoek naar een toetsenist/zanger. De laatste mogelijkheid om Mr. Love and the Stallions live aan het werk te zien is op zondag 16 december tijdens de Kerstmarkt in de Twijnstraat (akoestisch optreden).


Nieuwe single Oh, Brave Wide Eyes: 'Golden Plains'
Vers van de pers: 'Golden Plains', de nieuwe single van Oh, Brave Wide Eyes. Morgen (8 december) staat de band in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter!


Kerstmarkt Twijnstraat pakt uit met live muziekprogramma uit de streek
We hebben de sint nog niet uitgeluid of de kerst doet zijn entree. Op 16 december vindt in de Twijnstraat de jaarlijkse Kerstmarkt plaats. Naast een grote diversiteit aan streekproducten kunnen bezoekers dit jaar ook genieten van diverse artiesten uit Utrecht. Er zijn maar liefst twaalf live acts, variërend van rock tot singer-songwriters. De line-up bestaat uit de bands Mevrouw Tamara, Sofie Letitre, Aestrid en Mr. Love and the Stallions. De kerstkoren Inner sound, Zangria en Nina Bobo zijn er al vanaf het begin bij en worden aangevuld met het Gemeentehuiskoor. De singer-songwriters Koen Zinnemers, The T.S. Eliot Appreciation Society, Laura Arkana en een nog bekend te maken artiest completeren de line-up. Inner sound begint om 11.00 uur en de markt wordt afgesloten met Sofie Letitre om 17.45 uur. De optredens vinden plaats op drie locaties in de Twijnstraat. Het complete schema vind je hier.

Clubridders = Stekker + Smeerboel
De Utrechtse feestgiganten Stekker en Smeerboel smelten samen om het nieuwe jaar op legendarische wijze in te luiden. Op 1 januari wordt tijdens Clubridders het beste van beide partijen in de Winkel van Sinkel ten tonele gespreid. Met een harde line-up en een overdaad aan creatieve programmering vol (te) gekkigheden belooft dit een feest te worden wat je beslist niet mag missen! Van 20.00 tot 04.00 uur serveert Clubridders fijne DJ’s uit de lage landen, aangevuld met buitenlands geweld in de vorm van de Duitser Oliver Schories en de Noor Finnebassen. Meer informatie hier

Tijdschema voor Time Warp
Zaterdag 8 december wordt de Utrechtse Jaarbeurs omgetoverd tot de grootste technotempel van Nederland. Van acht uur ’s avonds tot zeven uur in de ochtend slaan tijdens Time Warp de techno- en techhouse beats de klok. Soms ingetogen en subtiel, dan weer daverend hard en meedogenloos. Voor deze jubileum-editie is een programma samengesteld dat in vijf verschillende areas het publiek trakteert op de mooiste juweeltjes die ze in platenland hebben kunnen vinden. De line-up bestaat onder meer uit Robert Hood (live), Extrawelt (live), Sven Väth, Wouter de Moor, Darko Esser & Remy, Michel de Hey & Benny Rodrigues en Guti (live). Meer info en schema vind je hier.

Eerste clip Helberg, met twee voormalige StropStrikkers
Donderdag 13 december 2012 presenteert hiphopplatform GrooveMonks vanaf 22.00 uur het langverwachte album Helberg in EKKO. Helberg is een project van voormalig StropStrikker Skafalau en beatsmaker Klaas Vaak. Tijdens de releaseparty wordt ook nog de officiële reünie van de StropStrikkers gevierd en gaat de eerste editie van 'EZ on the Tweeter van start'. Gedurende deze dansavond word je getrakteerd op een mengeling van de beste HipHop grooves en alles waar HipHop uit geboren is of leven aan geschonken heeft. Entree is gratis. Het album van Helberg staat tijdelijk ook op de luisterpaal.

AveJ@zz part 2
Op zondagmiddag 9 december vindt in Café Averechts de tweede editie plaats van AveJ@zz. Om 15.00 uur wordt er opgetreden door Leonie Tielemans, die samen haar band een mix van Jazz, Soul en Pop brengt. Invloeden zijn o.a. Sting, Chiara Civello, Gretchen Parlato en Lizz Wright. Om 16.00 uur staat Femme Vanille op het podium. De Utrechtse jazz-pop band doet graag zaken in verkeerde volgorde: zonder noemenswaardige naamsbekendheid vlogen ze afgelopen zomer naar het epicentrum van de kunstwereld – New York – om daar hun gedroomde debuutplaat op te nemen. Daar werkten de vijf Utrechters drie weken lang samen met verschillende topmusici uit New York. Om 18.00 uur kun je in Averechts terecht voor Eetcafé Spontaan (reserveren@averechts.nl).

How to throw a Christmas party - The Glorious Band Aid Choir
The Glorious Band Aid Choir is de nieuwe video van How to throw a Christmas party. In het koor zitten Johnny Cash, Bono, Elvis, The Beatles, The Rolling Stones, Madonna, Geert Wilders, Het Urker Mannenkoor, Moammar al-Qadhafi, Oprah Winfrey and David Guetta. Omdat het optreden van How to throw a Christmas party op 23 december in Tivoli Oudegracht al snel was uitverkocht, is er op diezelfde dag een matinee-voorstelling bijgekomen waarvoor (nu) nog kaarten zijn te krijgen.

Zwarte Poëzie doet Neue Deutsche Welle-tour
Zwarte Poëzie gaat een reeks optredens doen met naar het Nederlands vertaalde covers van Neue Deutsche Welle-klassiekers. De eerste single/video is een cover van 'Das Model' van Kraftwerk. Op 15 februari staat de band in ACU tijdens Manifest.