Join the Cavalry overhaast niets

"We willen nu vooral heel veel spelen"

Tekst: Maaike van Dam ,

Amper een jaar zijn ze samen maar nieuwkomers zijn het zeker niet. Join the Cavalry is een nieuw initiatief dat ontstaan is uit verschillende (voormalige) bands en samenwerkingsverbanden. De focus ligt nu echter op deze band. Join the Cavalry wil van zich gaan laten horen.

De formatie Join the Cavalry bestaat uit twee drummers, twee gitaristen een bassist en een zangeres. Hun sound kan worden omschreven als een combinatie van het ruige van Queens of the Stone Age en de strakke maar dansbare beats van Franz Ferdinand. In hun vaste oefenruimte in dB's geeft de band een voorproefje van wat er muzikaal te verwachten valt.

De naam Join the Cavalry is geïnspireerd op een western film en sluit aan bij het 'iedereen hoort erbij gevoel' dat de band wil uitstralen. Gitarist Stephan Beuving vertelt dat ook het geluid van de marching band, waar Join de Cavalry speels naar verwijst, zeker terug te horen is in de muziek. Dat de band twee drummers heeft is volgens drummer Bas Allein Richir toevallig ontstaan. “In eerste instantie leek het ons wel vet maar het bleek ook echt wat toe te voegen. Het geeft een dikkere muzikale laag.”

In november brachten ze hun selftitled EP uit tijdens een release in een stampvol Bitterzoet te Amsterdam en sindsdien is het balletje aardig gaan rollen. Zo was een van de nummers te horen op de Luisterpaal en werd er een filmpje van de band opgepikt door het Veronica Magazine.

Join the Cavalry wil echter niets overhaasten. Zangeres Astrid Kunst: “We willen eerst kilometers maken en een fanbase ontwikkelen. En vooral heel veel spelen.” Gitarist Stephan Beuving, tevens het muzikale brein achter de band, beaamt dit. “Soms zetten we zelfs de rem erop, het is nog te vroeg om met bepaalde partijen in zee te gaan.” Dat de band geen label heeft ziet Kunst dan ook alleen maar als voordeel: “We kunnen alles in ons eigen tempo doen en hebben niet de druk dat de plaat op een bepaald moment af moet zijn. Teveel druk komt de kwaliteit ook niet ten goede”.

Op dit moment staan ze in de opnamestudio. Het doel is om halverwege 2013 een nieuwe plaat uit te brengen. Zeven nummers zijn al opgenomen, maar de band laat zich nergens op vastpinnen. Kunst: “Het moet een natuurlijk proces blijven. Als we iets gaaf vinden dan nemen we het op maar we hebben geen strakke planning.”

Ieder bandlid heeft een eigen aandeel in het schrijfproces. “Stephan komt met een basisidee en de rest geeft daar dan een eigen draai aan,” vertelt Kunst. Zijzelf en drummer Jasper Gielkens schrijven de teksten. “Hoe de nummers tot stand komen is echt een gezamenlijk proces.”

Met bijna 700 likes op hun Facebook pagina doen ze het als net startende band zeker niet verkeerd, maar de zes muzikanten nemen dan ook een hele schare fans mee uit vorige projecten. Of deze vliegende start ook iets zegt over een voorspoedige carrière zal de toekomst uit moeten wijzen.

Te zien: Join the Cavalry, zaterdag 22 december 2012 @ dB's. Aanvang 21.00 uur