How to Throw a Christmas Party is meer dan glitters en een ezel

“We moeten onszelf steeds opnieuw uitvinden”

Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto: Mcklin Fotografie ,

Het collectief How to Throw a Christmas Party staat deze kerst na twee succesvolle jaren opnieuw met hun kerstshow op menig podium in Nederland. Het begon allemaal als grap toen indiepopband Brown Feather Sparrow besloot een kerstplaat te maken. Toch is de groep nu aan hun derde kersttour bezig waarin alle kerstclichés op originele wijze de revue passeren. Waar halen bandleden en engelenkoor de motivatie vandaan om weer vol overgave in de glitters en engelenveren te duiken? En is drie keer misschien scheepsrecht? 3voor12/Utrecht spreekt frontvrouw Lydia van Maurik afgelopen donderdag vlak voor hun show in Doornroosje, Nijmegen.

Voor het derde jaar vol overgave een over the top kerstshow neerzetten, ga er maar aan staan. Voor Lydia van Maurik ligt het geheim van enthousiasme in samenwerking: ”De chemie in onze groep is zo sterk, dat ik verslaafd ben geworden aan het werken met deze mensen. Er zit ontzettend veel humor in de groep. Ons koor is bijvoorbeeld geniaal: ze weten me tijdens de shows constant weer te verrassen met geintjes en improvisatie. Zo hadden ze vorig jaar bordjes met cijfers gemaakt en beoordeelden ze onze solo’s. Ik had dit niet in de gaten, maar het publiek wel. Dit soort dingen maken het voor ons zo leuk om weer het podium op te gaan. Het plezier dat we hebben, stralen we ook uit en dat is wat onze show tot een succes maakt, denk ik. Met veel humor maken we er een feestje van voor het publiek. Die humor slaat alleen niet altijd direct aan. In het eerste jaar van onze show reageerde het publiek niet direct enthousiast op onze verkleedpartij, ze leken het wat flauw te vinden. Wij vonden het zelf juist hilarisch! Maar nu komt het publiek juist verkleed naar onze show, die omslag was opmerkelijk. Mensen waarderen nu onze humor en vinden het fantastisch dat we zo over the top gaan.”

De nieuwe EP III: Christmas Island is opgenomen onder leiding van Pim van de Werken (o.a. Eins, Zwei Orchestra en Silence is Sexy). De nummers zijn oprecht en ingetogen, een contrast met wat men op het podium te zien krijgt. Dat heeft dan ook te maken met de boodschap die de groep de wereld in wil brengen. “Onze start in 2010 was een tegenreactie op de bewering dat je als band rock’n roll moet zijn. Braaf zijn schijnt niet te mogen, dat werd mijn vorige band Brown Feather Sparrow verweten. Ik besloot toen dat ik een ultiem brave kerstshow wilde maken en dat resulteerde in brave kerstliedjes met hier en daar een kerstbelletje. Dit jaar komt de inspiratie ergens anders vandaan. We kunnen deze kerst ons succes inzetten voor iets dat ons veel doet, namelijk de vluchtelingenproblematiek in Nederland. Er worden op het moment vluchtelingen op straat gezet, wanhopige mensen staan in de kou. Veel van onze bandleden zien van heel dichtbij wat dit voor gevolgen heeft, dus het is voor ons een doel dat ons aan het hart gaat. We willen mensen bewuster maken van wat er zich afspeelt in Nederland en het is heel fijn dat dat op deze manier kan.”

Vanwege deze boodschap is How to Throw a Christmas Party een samenwerking aangegaan met Amnesty International. “Het vluchtelingenthema is heel actueel en we kunnen goed samenwerken met Amnesty voor dit gezamenlijke doel. Tijdens onze shows zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers van hen aanwezig die bezoekers kerstkaarten laten schrijven voor vreemdelingen in detentie. Ook maken ze graag een praatje met mensen die door het onderwerp zijn geraakt. We doen eigenlijk een soort van ‘Goede doelen-tour’ dus. We hebben kortgeleden ook bij Kamp Zeist gespeeld, waar nu actie wordt gevoerd tegen het vluchtelingenbeleid. Het klinkt misschien enorm cheesy, maar het geeft me een ontzettend warm gevoel om te zien hoe blij de mensen daar worden van onze muziek en hoeveel liefde er voor elkaar is. Het ontroerde me om verschillende nationaliteiten samen te zien dansen en huilen. Dat had ik van tevoren nooit verwacht.”

Ondanks de goede chemie en een dringende boodschap als motivatie, ontstaat de show niet vanzelf en is een vervolg niet vanzelfsprekend. “We moeten hard werken om het gevoel vast te blijven houden waarmee we twee jaar geleden begonnen. En het is ook belangrijk dat we de juiste balans tussen de kitsch en de boodschap zien te behouden. We moeten onszelf steeds opnieuw uitvinden. Ik durf ook nog niet te zeggen of we volgend jaar weer een show gaan maken. Het hangt er van af hoe het publiek reageert. Misschien hebben ze het na dit jaar wel gehad met ons. Vorig jaar zei ik dat er geen derde keer zou komen, maar die woorden heb ik terug moeten nemen. Ik wil niet weer aan geloofwaardigheid verliezen, dus ik houd hier nu mijn mond maar over. Het prettige is dat we nergens aan vast zitten, dus als we er geen zin meer in hebben stoppen we gewoon. Het is dus afwachten hoe het loopt. Kerstshow of niet, als groep zijn we al wel met een volgend project bezig. We staan in 2013 op Noorderslag als Eins Zwei & The Parallel Cinema met een rockshow als eerbetoon aan Bollywood, we zijn nu bezig met try-outs.”

Te zien: How to Throw a Christmas Party, zondag 23 december 2012 @ Tivoli, Utrecht. De avondshow is uitverkocht, voor de middagvoorstelling zijn nog kaarten te koop.