Vergeet advent, in Utrecht begon de echte opwarmer voor Kerst op 23 december in Tivoli Oudegracht met twee wervelende voorstellingen van How To Throw A Christmas Party. Mcklin, de kind-aan-huisfotograaf van de band, maakte voor 3voor12/Utrecht een fotoverslag.

Het verhaal van How To Throw A Christmas Party zal zo ongeveer wel net zo bekend zijn als het kerstverhaal zelf. Toch nog even een samenvatting voor de non-believers. Bij wijze van afscheid neemt de band Brown Feather Sparrow in 2010 met een grote groep bevriende muzikanten een kerstplaat op en speelt die live tijdens hun afscheidsfeestje eind dat jaar. De reacties zijn overweldigend en er komt een vervolg in 2011. Dat jaar verkoopt Tivoli Oudegracht uit, tot grote verrassing van de band zelf. Initiatiefneemster Lydia van Maurik kondigt desondanks aan met het project te stoppen. Dat was eind 2011. In november 2012 verschijnt echter de EP Christmas Island en staat er een tour gepland met twee voorstellingen in Tivoli Oudegracht. Van Maurik durft inmiddels niets meer te zeggen over de plannen voor Kerst 2013 en laat veel afhangen van de reactie van het publiek. Afgaande op dat laatste komt er gewoon een nieuwe editie in 2013.

Terug naar 2012. Het aanvankelijk nog wat gereserveerde Tivoli Oudegracht komt los na de meegehumde traditional ‘Oh Come All Ye Faithful’, host op het door Gharib gespeelde ‘Ala Dalona’ en zingt voluit mee met de kerstklassiekers-in-wording ‘Let Our Voices Be Heard’ en ‘December Radio’.

De vrolijkheid en humor gaan, meer dan andere jaren, hand in hand met een zwaardere boodschap waarmee het publiek naar huis wordt gestuurd. De band vraagt het publiek zich te verplaatsen in hen die huis, familie en vaderland achter zich laten om een veilig heenkomen te vinden voor zichzelf en hun kinderen en toont zich kritisch over de manier waarop we in ons land met deze vluchtelingen omgaan. De parallel met het kerstverhaal behoeft geen toelichting en geeft voldoende stof tot nadenken om de Kerstdagen met door te komen. 

Gezien: How To Throw A Christmas Party, zondag 23 december 2012 @ Tivoli Oudegracht