Een nieuwe editie Liefhebbers voor de liefhebbers

Een jaarafsluiter zoals die moet zijn

Tekst: Jerry Putters / Foto's: Arjan van Duijn ,

Het Amersfoortse Café Miles was, zoals elke laatste zaterdag van de maand, op 29 december het toneel van het housefeest Liefhebbers. Een ambitieus concept van dj-collectief Ambitiebeesten om Amersfoort muzikaler op de kaart te zetten. Qua feesten en concepten ontbreekt het de stad niets, alleen is het publiek wat op een feest als Liefhebbers af moet komen wat lastiger te bereiken. Liefhebbers laat echter zien dat het wel kan. Een hele avond lang.

In een rustige setting, met genoeg zitplaatsen en een relaxte sfeer, opende Working Dog de avond. Tot middernacht warmde hij het publiek op, waarna de draaitafels werden overgenomen door de hoofdact van de avond: Soul de Marin.

Voor een collectief als Ambitiebeesten maakte Soul de Marin graag een gaatje vrij in zijn drukke agenda. Op avonden als deze probeert hij een verhaal te vertellen in muziek, vertelt hij: “Je kunt altijd een beetje spelen met je publiek. Je begint wat rustig, langzamerhand bouw je er snelheid in, en zie je dat ze losgaan. Dat voelt goed.”

Hoewel de locatie relatief klein is, kan er met de capaciteit die Miles te bieden heeft een prima feest neergezet worden, zeker voor Amersfoortse begrippen. Het uitgaansleven in Amersfoort is op een zaterdagavond normaal gesproken wat commerciëler, maar een feest als Liefhebbers laat zien dat er ook op een specifiek genre een avond lang zeker losgegaan kan worden.

En de sfeer? Die is typisch Amersfoorts: gemoedelijk, maar actief. Naarmate de avond ouder werd, veranderde die langzaam; er ontstond een hoogtepunt. Een hoogtepunt waarbij je zowel de dj, het publiek, maar ook de Ambitiebeesten zelf, met een dikke glimlach zag bewegen op de funky deephouse.

Thomas, een van het vierkoppige brein achter Ambitiebeesten, zegt dat hij een feest goed vindt, zodra het goed voelt. “De sfeer moet gezellig zijn, en warm.” Tijmen legt het als volgt uit: "Je kunt aan onze gezichten aflezen of het voor ons gevoel geslaagd is. Zodra we alle vier met een glimlach rondlopen, weet je dat het een goed feest is!

Benjamin: “We merken dat we, nu we in de Miles zitten met Liefhebbers, veel meer kunnen experimenteren, ook met onze line-ups. Wij hebben de afgelopen zes edities namen gehad als Detroit Swindle, Pitto en uit België Errorism. Dit proberen we altijd aan te vullen met lokale talenten, en ik mag zelf met trots zeggen dat ik de resident ben.” Thijs vult aan: “Ook onze designs, gemaakt door Kees van Egdom, worden goed gewaardeerd en we merken een stijgende lijn in de aandacht voor Liefhebbers.”
 
Deze editie van Liefhebbers eindigde zoals het moest. Licht- en geluidcombinaties maakte de afsluitingsact een afsluiter met gevoel. Menjabin, resident van Liefhebbers, ging speciaal voor deze editie back2back met Cantus. Hun set was puur voor degenen on front. Het einde van de avond had niet het publiek zoals het de rest van de avond had, maar dat maakte de avond niet minder af.

Een initiatief als Liefhebbers laat zien wat Amersfoort te bieden heeft op muzikaal gebied. Er zijn veel talenten aanwezig en er zijn nog meer te ontdekken in Amersfoort. En op een avond als deze, is er te zien wat de Keistad in handen heeft!

Meegemaakt: Liefhebbers, zaterdag 29 december 2012 @ Café Miles