Sfeervolle triphop van AFKA is slagroom op de verjaardagstaart

3voor12/Utrecht viert 8-jarig bestaan met... Muziek

Tekst: Marc van der Laan / Foto's Sebastiaan Brussee ,

Vaste bezoekers van dB’s kijken verbaasd op: slingers en ballonen sieren de wanden van het café en bezoekers worden getrakteerd op cupcakes. Huh? Het is toch de laatste donderdag van de maand?Tijd voor een nieuwe editie van Club 3voor12/Utrecht? Dat is het zeker. 3voor12/Utrecht bestaat in 2012 echter 8 jaar en viert dat op de beste manier die we kennen: met muziek!

Diezelfde vaste bezoekers weten ook dat het concept van Club 3voor12/Utrecht in die acht jaar van het bestaan niet echt is veranderd. Er wordt een podium geboden aan beginnende bands of acts die met een nieuw project zijn gestart. De bands komen overwegend uit de provincie maar worden soms aangevuld met een nationale of internationale act. Deze editie waren het Baby Face Nelson, Hummingville en AFKA die het feestje mee mochten vieren. En dat deden ze met zichtbaar genoegen.

Baby Face Nelson is de 3voor12/Utrecht selecteert van de maand april. Zowel in hun muziek als met hun outfits showen de mannen mooi hun hang naar het Amerika van de eerste helft van de vorige eeuw. Tegelijkertijd schuwen ze het niet om hun hardcore-punk roots te laten zien. Dat doen ze door middel van een cover van de Amerikaanse punkband The Huntingtons, maar ook in hun muziek: rauwe en snelle country-punk.

Heel anders is Hummingville. Met leden die ook spelen in bands als Most Unpleasant Men, Woost en Mdungu hebben we te maken met een aantal ervaren muzikanten. De mannen in de band zorgen er voor dat de orkestrale pop live met een extra randje wordt uitgevoerd. De latere albums van Aimee Mann kwamen opeens weer op het netvlies. Blikvanger is zangeres Mink Quispel. Met haar jazzy stemgeluid geeft ze de nummers extra warmte. Op 11 mei presenteert Hummingville het debuutalbum With an Elephant in a Room (nu op de luisterpaal) in De Unie in Rotterdam. Bij die gelegenheid wordt het vijftal ondersteund door zo’n zeven gastmuzikanten (strijkers, blazers en extra vocalen).

Verrassing van de avond is echter het Rotterdamse AFKA. Het samenwerkingsverband tussen singer-songwriter Aafke Kloppenburg en musicus/producer Adriano DiTamorra heeft geresulteerd in Thunder In Your Heart, een eerste EP die in februari is verschenen (en hier gratis is te downloaden). De sfeervolle triphop van de band wordt live sterker en duisterder door de toevoeging van extra muzikanten. De opvallende outfit van Kloppenburg en de make-up bij alle bandleden zorgen samen met de onbestemde visuals en samples, onder andere van galopperende paarden, voor een mysterieus geheel.

Verrassend genoeg zitten de optredens er rond half twaalf al op, een breuk met een traditie. Het feest verplaatst zich daarna al snel naar het café waar de Droovy Soundz-DJ’s er met een fijne mix van klassieke en hippe (Cloud Nothings!) plaatjes voor zorgen dat het aan de bar nog lang gezellig blijft. Wij vonden het een geslaagd feestje. Tot in mei!
 

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Baby Face Nelson, Hummingville, AFKA en Droovy Soundz DJ's, donderdag 26 april 2012 @ dB's