Line-up tiende editie Summer Darkness

Peter Hook bevestigd als headliner

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Het laatste weekend van juli vormt Utrecht traditiegetrouw het decor van Summer Darkness, hét festival voor liefhebbers van gothic, electro, industrial en andere duistere genres. Zo langzamerhand begint de line-up van de tiende editie vaste vorm te krijgen. Afgelopen zaterdag werd een groot aantal nieuwe namen bekendgemaakt. Niemand minder dan Peter Hook is bevestigd als een van de headliners voor de Summer Darkness-jubileumeditie. Hook is medeoprichter van de legendarische bands Joy Division en New Order.

Verder maken onder anderen The Crüxshadows en Nachtmahr hun opwachting op het undergroundfestival, dat van 27 tot en met 29 juli plaatsvindt in de Utrechtse binnenstand. 

Overige nieuwe namen zijn die van Binary Park (electro), Formalin (dark electro), Surgyn (dark electro), MarS (ritual folk), NÄO (industriële rock), Aesthetic Perfection (industrial), Mono Amine (dark electro), Controlled Collapse (electro, industrial), en Parade Ground (new wave, synthpop). Onder anderen Finvarra, The Dutch Lemmings en Faeryday zullen dit jaar invulling geven aan het balfolkprogramma. 

Eerder waren al de namen vrijgegeven van Winterkälte (noise), Haujobb (experimentele electro), Diary of Dreams (darkwave), In The Nursery (wave), Triarii (neofolk), Sonar (noise, industrial), Sieben (neoclassical), Vomito Negro (industrial) en Straftanz (electro, ebm). 

Ieder jaar presenteert Summer Darkness bands die een grote impact hebben gehad op het muzikale klimaat en/of de muziekgeschiedenis. Dit jaar is dat Suicide Commando, de band rond de Belg Johan van Roy. Suicide Commando niet alleen een ‘best of 25 years’-set spelen in De Helling, maar een dag later ook een speciale ‘rare vintage’-set ten gehore brengen.

Na het optreden van Icon of Coil op vrijdag 13 april in Tivoli Oudegracht zal de dagindeling van Summer Darkness 2012 bekend gemaakt worden. Vanaf zaterdag 14 april zijn er dan ook dagkaarten beschikbaar. De weekendkaarten zijn inmiddels al verkrijgbaar. Details over de randprogrammering worden een dezer dagen vrijgegeven. 

Vanzelfsprekend doet 3voor12/Utrecht uitgebreid verslag van deze Summer Darkness-jubileumeditie. Alvast in de stemming komen? Bekijk en lees onze verslagen van vorig jaar