Guy Corneille: "Ik hou eigenlijk helemaal niet van singer-songwriters" Guy Corneille: "Ik hou eigenlijk helemaal niet van singer-songwriters"

Een verhelderend gesprek

, Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Patrick Binnenkamp

Guy Corneille: "Ik hou eigenlijk helemaal niet van singer-songwriters"

Een verhelderend gesprek

Tekst: Erik Ouwerkerk / Foto's: Patrick Binnenkamp ,

Guy Corneille won de finale van The Clash of the Titans in de Helling. Tel daarbij de korte aanloopfase die Guy daarvoor nodig had op en er kan gesproken worden van een jumpstart voor de jonge muzikant uit Utrecht. 3voor12/Utrecht gaat backstage in De Helling, waar Guy Corneille met drummer Daan Crone ontspannen op de bank zit voor hij het podium zal betreden als voorprogramma van Josh Rouse.

Sinds hij The Clash of the Titans heeft gewonnen komen de boekingen binnen, onder andere voor het Bevrijdingsfestival. Terwijl Guy met zijn trio (Daan Crone op de drums en Hans Vermunt op de toetsen) pas sinds een paar maanden serieus in deze vorm optreedt, zijn de eerste successen al binnen. 3voor12/Utrecht vindt tussen de afhaalchinees en het optreden als support van Josh Rouse een verloren uurtje en maakt daarvan gretig gebruik. Een lange geschiedenis van vriendschap, spelen en rondhangen passeert de revue.
 
Het winnende optreden in The Clash of the Titans werd op 3voor12/Utrecht getypeerd als onberekenbaar in positieve zin: “Een stuk dat op het ene moment lieflijk en onbezorgd lijkt, kan een moment later veranderen in iets grilligs en agressiefs.” Op dit moment hangt Guy met de gitaar losjes in de hand op de bank en voert hij ontspannen het woord. Het valt op dat hij veel in de wij-vorm spreekt. Daar komt nog bij dat gitarist en jeugdvriend Daan al geruime tijd naast hem zit en ook niet bang is zich in het gesprek te mengen. Reden genoeg voor de interviewer in te grijpen. “Er staat toch echt Guy Corneille op de affiches, en over een half uur gaat Guy solo het podium op. Om wie gaat het nu eigenlijk, wil de echte Guy Corneillle opstaan?”

“Je hebt gelijk, laat ik het even duidelijk uitleggen”, zegt Guy. "Daan, Hans en ik zijn jeugdvrienden. We speelden vroeger al veel samen, we kennen elkaar vanaf een jaar of vier, gingen naar dezelfde school, waren praktisch buren, en maakten allemaal muziek. Soms zat ik weer met Hans in een band, dan weer met Daan, dan zaten Hans en Daan weer bij elkaar of deden we ieder wat anders. En ondertussen zagen we elkaar dus bijna elke dag en kwamen we bij elkaar over de vloer. Ongeveer een jaar geleden scheidden onze wegen letterlijk. Hans ging in Wageningen studeren en ik ging naar Londen. Ook daar heb ik veel muziek gemaakt en speelde ik in de band Zanadu. Toen ik en Hans terugkwamen zijn we samen in Kanaleneiland gaan wonen."

"Ik had eigen materiaal liggen en daar zijn we mee gaan optreden. En opeens stonden we in de finale van The Clash. Als Guy Corneille. Het zij zo. Maar ik hou helemaal niet zo van singer/songwriters eigenlijk, zo voel ik me ook niet. Ik treed nu in mijn eentje op en speel meer ingetogen. Dat zal in de toekomst vast nog wel blijven gebeuren, maar het is niet genoeg. Ik voel me meer een rocker, ik hou van vies en hard gitaarspel, van samen het podium op. De dynamiek van spelen met vrienden die je al zo lang kent, zoals bij ons, dat is heel bijzonder.”

Daan mengt zich ook in het gesprek en vult aan: “De net verschenen EP Holes is helemaal van Guy. Op het podium ondersteunen we hem vaak, maar vanavond speelt hij solo.” Voor de zoveelste keer komt de afwezigheid van Hans, die twee maanden in Amerika zit, weer ter sprake. “Als Hans eenmaal terug is…”, is vanavond een veelgehoorde kreet.  “Als Hans eenmaal terug is, kunnen we weer met zijn drieën optreden, een nieuwe plaat opnemen en gaan we misschien broeden op een andere naam. We zitten nu nog in een tussenfase als het ware”, aldus Daan.

Guy: “We hebben in deze fase wel allemaal het gevoel dat we echt gebruik moeten maken van de kansen die we krijgen, dat we dit moment moeten benutten, nu we enige bekendheid krijgen in Utrecht. Maar ja, dat Hans naar Amerika zou gaan, stond al lang vast. Buiten onze optredens hebben we voor het dansgezelschap De Dansers muziek gemaakt, dat komt het inlevingsvermogen en het scheppingsvermogen alleen maar ten goede. Gelukkig kunnen we door het winnen van The Clash of the Titans twee dagen opnemen in Studio Moskou.”

Na een ontspannen gesprek moet Guy zich dan echt voorbereiden op wat komen gaat. Dat betekent een ritueel glas rode wijn, even het publiek in de zaal bekijken en controleren of de veters vastzitten. Vijftien minuten later staat Guy op het podium. De bas in zijn stem komt in deze zaal nog beter tot zijn recht dan op de EP. Met aandacht luistert het publiek in stilte. Guy bedankt ze daarvoor: “Goh, wat zijn jullie allemaal stil als ik speel, hartstikke mooi, bedankt daarvoor.”  
 

Te zien: Guy Corneille, zaterdag 28 april 2012 @ dB's, Utrecht (als voorprogramma van Bob & Lisa van The BellRays)

Verder staat Guy Corneille ook op Knalland:

Oh, Brave Wide Eyes, Tommy Ebben & Guy Corneille, zondag 29 april 2012 @ Knalland, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht