Het maken van een videoclip: ‘No Have’ van Minus the Tiger Het maken van een videoclip: ‘No Have’ van Minus the Tiger

3voor12/Utrecht-fotograaf Harold van de Kamp neemt kijkje achter de schermen

, Tekst en foto’s: Harold van de Kamp

Het maken van een videoclip: ‘No Have’ van Minus the Tiger

3voor12/Utrecht-fotograaf Harold van de Kamp neemt kijkje achter de schermen

Tekst en foto’s: Harold van de Kamp ,

De Utrechts band Minus the Tiger nam op 10 maart 2012 de videoclip op voor hun tweede single, ‘No Have’. 3voor12/Utrecht-fotograaf Harold van de Kamp maakte een fotoreportage van deze dag. Oftewel: hoe een Utrechtse band een videoclip maakt.

10 maart 2012. Aan het begin van de middag heb ik contact met filmer Gerben Schmidt. Hij zit met de hele crew van Minus the Tiger in Ierse pub O'Leary's‎ om de nieuwe videoclip van de Utrechtse band voor te bereiden. Als ik binnenkom, wordt druk overlegd over hoe de clip geschoten moet worden: welke beelden, welke uitsnedes en noem het maar op. Tijdens het koffiedrinken worden ideeën uitgetekend op de achterkant van bierviltjes. Na een half uur gaan we naar het Zijdebalen Theater, waar in de grote hal de videoclip zal worden opgenomen.
 
Daar worden de taken nog eens doorgenomen. Er staat een box waarop de iPod wordt aangesloten, zodat single ‘No Have’ te horen is tijdens de opnames. De uit de vriendenkring gerekruteerde dansers (inclusief Minus-zangeres Anne Broekman) oefenen de danspassen om los te komen. Dan begint de eerste shoot, een oefenshoot om te kijken of de ideeën ook op camera overkomen. Choreograaf Robert Steijn geeft meteen een prachtige dans weg. Terwijl de muziek speelt, filmt Schmidt in een keer door. Drummer Jos Terlingen bedient de lamp die voor de lichteffecten zorgt. 
 
Na een paar opnames is duidelijk hoe de clip moet gaan worden en wordt er droog geoefend. Een one-taker moet nu eenmaal in één keer goed gaan. Dit levert een mooi beeld op: een cameraman loopt zonder camera, met de duimen en wijsvingers in een rechthoek, door de dansers heen. ’No Have‘ klinkt voor de zoveelste keer.
 
Na een paar keer oefenen, wordt de definitieve clip gemaakt. De opname is goed, maar toch wordt besloten om nog een tweede versie te maken. Inmiddels is het bijna zeven uur en de crew gaat naar de woning van Anne Broekman om wat te eten. Maar eerst wordt de clip nog een keer bekeken en wordt gekozen welke versie de beste is. Als dat besluit is gevallen, wordt er gegeten en gedronken. Een dag hard werken heeft iets moois opgeleverd.

Te zien: Minus the Tiger doet op zaterdag 21 april vier instores tijdens Record Store Day 2012, in respectievelijk: Sounds Haarlem (10:30 - 11:00), Velvet Music Delft (13:00 - 13:30), Velvet Music Rotterdam (15:00 - 15:30) en Kroese Nijmegen (17:15 - 17:45).

Op maandag 23 april 2012 is de band te zien bij De Wereld Draait Door.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht