Proeflokaal maakt doorstart in Muziekhuis Utrecht

Rest muziekprogrammering Theater Kikker in Huis aan de Werf

Tekst: Marc van der Laan ,

In het voorjaar werd bekend dat de muziekprogrammering van Theater Kikker zou stoppen. De Proeflokaal-avonden zijn echter gered, want ze vinden vanaf deze week weer plaats op een nieuwe locatie: het Muziekhuis Utrecht. Voormalig muziekprogrammeur van Theater Kikker Martijn Buser is mede verantwoordelijk voor de doorstart van de Proeflokalen. We vroegen hem naar het hoe en waarom.

Rest muziekprogrammering Theater Kikker in Huis aan de Werf

In het voorjaar werd bekend dat de muziekprogrammering van Theater Kikker zou stoppen. Daarmee leek een podium met een specifiek profiel weg te vallen uit het Utrechtse muzikale landschap. De Proeflokaal-avonden zijn echter gered, want ze vinden vanaf deze week weer plaats op een nieuwe locatie: het Muziekhuis Utrecht. Voormalig muziekprogrammeur van Theater Kikker Martijn Buser is inmiddels werkzaam voor de Gaudeamus Muziekweek. We vroegen hem naar de nieuwe start van de Proeflokalen en wat dit betekent voor de andere onderdelen van de muziekprogrammering van Theater Kikker.

Doorstart

“Onder de vleugels van de Gaudeamus Muziekweek wordt een doorstart gemaakt met een concertserie van hedendaagse muziek en de Proeflokalen”, vertelt Buser. De concerten (zo'n 2 à 3 per maand) zullen plaats gaan vinden in hun nieuwe 'thuis', Huis aan de Werf. “Vanaf komende november zijn daar strijkkwartetten, muziektheater, Nederlandse ensembles en meer te zien.” Het Muziekhuis Utrecht aan de Loevenhoutsedijk - waar de Gaudeamus Muziekweek kantoor houdt - beschikt over twee studio's en een try-out zaal. “De try-out zaal is er neergezet voor Utrechtse ensembles, zoals Insomnio en Barana. In die try-out zaal, een ideale naam voor het karakter van de Proeflokaal-avonden overigens, gaan we maandelijks 5 x 15 minuten muzikale experimenten tonen.”

Zolderkamernerds
Het concept van de Proeflokalen verandert niet. Een podium bieden voor studenten Muziektechnologie en studenten van de Conservatoria in Utrecht en andere steden blijft een belangrijk doel. Buser: “Uiteraard halen we ook allerlei zolderkamernerds naar het Proeflokaal zodat zij hun elektronisch experiment kunnen testen op een gewillig publiek. In feite blijft het Proeflokaal een open podiumavond die voor iedereen toegankelijk is zolang het maar enigszins experimenteel of grillig van karakter is. Singer/songwriters en cabaretiers zul je bij ons dus niet tegenkomen. Het muzikale talent van de toekomst uiteraard wel.”

#89

Het Proeflokaal vindt elke derde dinsdag van de maand plaats, met uitzondering van de maanden juli en augustus. De eerste editie - nummer #89 alweer, ze gaan gewoon door waar ze gebleven zijn - heeft een sterke elektronische component met het podiumdebuut van Utrechter Sander Klijn a.k.a. bitebits, een elektronische compositie van Orestis Goumenos, een installatie van Sonoloog Arne van den Berg en het improvisatietrio The Follies. Buser: “Trionrt, een fusiontrio dat vorig jaar in het Proeflokaal veel indruk maakte, zal als showorkest opereren. Jochem van der Heide neemt dit seizoen de presentatie weer waar en zal dat op zijn geheel eigen wijze doen. Tijdens dit eerste Proeflokaal heeft hij voor het publiek iets heel bijzonders in petto!”

Huis aan de Werf
Dat alleen de Proeflokalen in het Muziekhuis plaats vinden komt omdat de zaal daar ook zijn beperkingen kent, legt Buser uit. “Muziektheater is er niet mogelijk en de capaciteit is niet zo hoog. Daarnaast blijft haar voornaamste functie een repetitieplek voor Utrechtse ensembles en mogen er een beperkt aantal publieksevenementen per jaar plaats vinden. Huis aan de Werf wilde onze concerten graag huisvesten en is daarnaast voor publiek buiten Utrecht makkelijker te bereiken.”

Geldbronnen

De doorstart is mogelijk omdat de Gaudeamus Muziekweek zelf geldbronnen aan heeft kunnen boren zoals het Fonds Podiumkunsten, de gemeente Utrecht en enkele Utrechtse fondsen. Daarmee hebben ze voldoende middelen voor een eerste serie concerten en voor het voortbestaan van het Proeflokaal. Maar zonder steun van beide podia - Muziekhuis Utrecht en Huis aan de Werf stellen hun zaal 'om niet' ter beschikking - was dit allemaal niet mogelijk geweest. “Ook deze plekken zien in dat het belang van eigentijdse muziek in Utrecht niet te onderschatten is en krijgen daarmee ook publiek over de vloer dat reuring veroorzaakt en in de andere activiteiten van de podia geïnteresseerd is”, legt Buser uit. Muziekcentrum Vredenburg heeft aangegeven ook te willen participeren met marketing en kaartverkoop. “We zijn hier allemaal zeer verheugd mee”, vertelt Buser, “omdat we met alle samenwerkingspartners een nieuw publiek kunnen opbouwen voor eigentijdse muziek in Utrecht.”

Te zien: Proeflokaal #89, met The Follies, bitebits, Arne van den Berg, Orestis Goumenos en Trionrt, 20 september 2011 @ Muziekhuis Utrecht, Loevenhoutsedijk 301

Op 3 november zal het eerste concert plaats vinden in Huis aan de Werf (EnAccord Strijkkwartet), op 29 september voorafgegaan door een splinternieuwe Rumor-editie.