Kort Utrechts Popnieuws – week 41 Kort Utrechts Popnieuws – week 41

Deze week onder andere Ponoka, GEM, Stairs To Nowhere, de Grote Prijs van Nederland en Tuna

, Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Ailisha Read

Kort Utrechts Popnieuws – week 41

Deze week onder andere Ponoka, GEM, Stairs To Nowhere, de Grote Prijs van Nederland en Tuna

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Ailisha Read ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren. Deze week nieuws over onder anderen Ponoka, GEM, Stairs To Nowhere, de Grote Prijs van Nederland en Tuna.

Het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze nieuwe rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder anderen Ponoka, GEM, Stairs To Nowhere, de Grote Prijs van Nederland en Tuna. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail dit dan naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Sabbatical voor Ponoka

In 2006 maakte de Utrechtse indieband Ponoka zijn podiumdebuut in Winston Kingdom in Amsterdam. Precies vijf jaar en drie albums later neemt de band een sabbatical. Toen eerder dit jaar drie leden besloten de band te verlaten, mikte voorman Rick de Gier nog op een doorstart na de zomer. Inmiddels hebben De Gier en de twee overgebleven muzikanten Theo Nap en Jon van Til echter besloten er een jaartje tussenuit te gaan. Volgens De Gier is dit niet het einde voor Ponoka: “De inspiratie is niet op, alleen de energie een beetje.” Ponoka’s laatste album Outtakes from the Revival Songbook, dat nu alleen nog maar te downloaden is én verkrijgbaar is bij Rick de Giers debuutroman Nineve, verschijnt binnenkort alsnog op cd.

'1999 Revisited', de laatste single van Ponoka:


Funky Tuna
De van oorsprong Utrechtse formatie Tuna bracht de afgelopen jaren een aantal gitaargeoriënteerde EP’s uit, om vervolgens steeds meer toetsen en elektronische ritmes in hun muziek te verwerken. Op maandag 17 oktober ziet het Tuna-debuut Isle of Tuna het licht. Op het album vind je beats, funky gitaarrifjes, melodieuze baslijntjes en de raps, zang en beatboxes van zanger en frontman ROF. Voorlopig is het album alleen online te verkrijgen via downloaddiensten als iTunes en Amazon. Via Spotify is Isle of Tuna al in zijn geheel te beluisteren. Lekker zomers!

Meespelen met Kytemans hiphoporkest?
Dat kan. Fanfare 11.11 - een muziekproject van Muziekhuis Utrecht & Fort van de Verbeelding - is hard op zoek naar amateurmusici die op 11 november willen meedoen aan de grote finale van een bijzondere en theatrale Sint-Maartenoptocht op het Domplein. Je bent dan onderdeel van het Utrechts Community Orkest, een nieuw, stedelijk, veelkoppig en kleurig orkest, dat de komende jaren een rol gaat spelen bij uiteenlopende gebeurtenissen op cultureel gebied. In het orkest spelen zowel professionele als amateurmusici. Onder de professionals bevinden zich leden van Kytemans hiphoporkest. De repetities beginnen op 16 oktober. Check voor meer informatie de website van Fort van de Verbeelding.

Nieuwe single en video van GEM
Onlangs stond Maurits Westerik van GEM in zijn ééntje op het pdoium bij de septembereditie van Club 3VOOR12/Utrecht. Over een paar weken start de intieme clubtour van GEM, een mooie aanleiding om een nieuwe single uit te brengen. 'Moving On' is de openingstrack van het nieuwe GEM-album Hunters Go Hungry. De bijbehorende video is het verslag van een juttocht over het platteland, richting het noorden.Impakt Festival
Van 2 tot en met 6 november vindt er een nieuwe editie plaats van het Impakt Festival. Het thema is dit jaar de informatiemaatschappij waarin we leven. Onder de naam Right To Know staat het festival stil bij alle dilemma’s die het gevolg zijn van een maatschappij waarin data een steeds belangrijkere rol spelen. Van samenzweringstheorieën en cover-ups, digitale dissidenten en verboden video’s, tot de kleine lettertjes in contracten en datajournalistiek. Impakt Festival heeft ook een muzikaal deel: Hidden Riddims. Sacral Ceremonies duikt in de ritmes en geluiden van de muziek achter de voodoo, de Zuid-Amerikaanse religieuze beweging Candomblé en Winticeremonies. Tijdens de Footwork Freak Out avond brengen dj Rashad en dj Spinn van het Chicago Footwork movement ‘een op crunk en ghettotech gebaseerde barrage van click, breaks en samples’. Het klinkt in ieder geval veelbelovend!

Ogri Ai en The Pikeys in finale Grote Prijs
De finalisten van de Grote Prijs van Nederland zijn bekend. Na de kwart- en halve finales zijn er in alle vier de categorieën nog zes acts over. Twee bands uit de provincie Utrecht hebben de finale gehaald, die op 10 december plaats vindt in Paradiso en de Melkweg. De uit Utrecht afkomstige band The Pikeys heeft de finale rock/alternative gehaald. Ogri Ai uit Amersfoort haalde de finale in de categorie hiphop. Ogri Ai laat in de track 'Niks van Dit' horen dat hij klaar is voor de strijd.

Rocket Cinema ontspoort in Utrecht
Van 28 tot en met 26 november 2011 vindt de derde editie plaats van het Rocket Cinema Festival. Muzikanten en dj’s worden uitgedaagd een nieuwe soundtrack te schrijven voor een filmklassieker en deze live op bijzondere plekken op te voeren. In samenwerking met NS organiseert Rocket Cinema bovendien het rondreizende programma Rocket Cinema Ontspoort! Dit programma vindt op en rond de treinstations Amsterdam Centraal, Groningen en het Spoorwegmuseum in Utrecht plaats.
Rocket Cinema Ontspoort! start op 12 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De tientallen historische treinen vormen het decor bij onder meer de film Robbery, waarin de gefictionaliseerde versie van The Great Train Robbery in 1963 centraal staat. Buchner & d’Arles voorzien de film van een nieuwe soundtrack. Ook cinematografische meesterwerken als Brief Encounter en The General worden live van een nieuwe soundtrack voorzien. Het Rosa Ensemble, Loop The Balloon en kunstenaarscollectief Front404 nemen de locatie onder handen.

Zwanenzang van Stairs to Nowhere
Deze week bracht de eigenzinnige Utrechtse rockband Stairs to Nowhere zijn tweede album Hymns from the Blazing Flesh uit, gecombineerd met een verzameling B-kantjes onder de noemer Shipwrecks en een videoclip voor het nummer Marble Puma. En dat was ook gelijk het laatste levensteken van de band, want Stairs to Nowhere stopt. Op hun site laat de band weten: “Deze twee albums en videoclip zijn gelijk onze zwanenzang. We hebben veel in onze band en het album gestoken en om uiteenlopende redenen kunnen we dat niet blijven doen. Stairs to Nowhere werkte altijd onder het credo 'alles of niets' en daar we momenteel niet  alles samenkunnen geven, zal er niets zijn. Alle leden van de band zullen andere creatieve wegen gaan bewandelen.” Hymns from the Blazing Flesh is te streamen en te downloaden via http://music.stairstonowhere.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht