Eefje de Visser: meer dan meisje-met-gitaar Eefje de Visser: meer dan meisje-met-gitaar

Ademloos luisteren naar poëtische liedjes

, 3VOOR12/Utrecht Tekst: Eva Assink / Foto’s: Rosanne van de Leemkolk & Harold van de Kamp

Eefje de Visser: meer dan meisje-met-gitaar

Ademloos luisteren naar poëtische liedjes

3VOOR12/Utrecht Tekst: Eva Assink / Foto’s: Rosanne van de Leemkolk & Harold van de Kamp ,

Een werfkelder stil krijgen én houden met poëtische luisterliedjes, maar net zo goed een grote zaal bespelen. Zangeres Eefje de Visser kan het. Op vrijdag 14 oktober stond ze met haar band in een uitverkocht Tivoli De Helling. Na afloop spraken we met haar.

Ademloos luisteren naar poëtische liedjes

Sinds de release van haar debuutalbum De Koek in januari is het hard gegaan met Eefje de Visser. De plaat werd goed ontvangen en er volgden optredens op onder andere Lowlands, Into the Great Wide Open, in de voor startende artiesten zeer gewilde ‘De Wereld Draait Door-minuut’ en in diverse clubs.  

Eefje is klein van stuk, haar naam(pje) klinkt lief en ze maakt mooie liedjes. Het is verleidelijk haar weg te zetten als schattige spring-in-het-veld. Maar Eefje is meer dan dat. Hier staat iemand met eigenheid én groeipotentie. Sterke, originele teksten en muziek en een mooie stem. Een uitstraling die het midden houdt tussen breekbaarheid en olijkheid. ‘Dat springerige is niet eens zo mijn sterke kant,’ vertelt ze na afloop van het optreden. ‘Afgelopen jaar hebben we op een aantal festivals opgetreden. We zetten daar vrolijke, energieke shows neer. Dat was leuk, maar eigenlijk ligt de kracht van wat ik doe eerder in het ‘kleine’. Dat past het beste bij mij en mijn stem. Ik werk vrij intuïtief en zoek in mijn teksten maar ook in volume naar wat het dichtst bij me ligt. Dat levert uiteindelijk toch een meer ingetogen sfeer op.’

 In de setlist valt inderdaad op dat Eefje de balans zoekt tussen het ‘kleine’ en het springerige. Met haar warme, wat hese stemgeluid en haar ietwat melancholische teksten vult ze met gemak de zaal. Het publiek luistert aandachtig naar rustige nummers als 'Naast me', 'Verdriet' of 'Thuis'. Maar de toegiften 'Afdwaalt' en 'De stad' in rockversie geven het optreden zeker ook een prettige boost. De muzikale omlijsting van gitaar, bas en drums, maar ook verschillende toetsinstrumenten en percussie, bugel, vibrafoon en kalimba is prettig afwisselend.  

Op de vraag of Eefje een bepaalde muzikale ontwikkeling voor ogen heeft, antwoordt ze ontkennend. Ze studeerde een poosje songwriting aan de Rockacademie en ze volgde een paar zanglessen. ‘Ik heb geen idee waar ik over vijf jaar wil zijn. Ik schrijf al sinds mijn dertiende liedjes en ik heb altijd veel zelf gedaan. Ik heb het geluk gehad Jelte Heringa (toetsenist en componist, EA) en m’n andere bandleden te zijn tegengekomen met wie ik muzikaal op dezelfde golflengte zit. We vullen elkaar aan. Zij kunnen bijvoorbeeld goed componeren en arrangeren en daar worden de liedjes beter van. Verder is De Koek nu ook in België verschenen. Op 5 november treden we op in Ancienne Belgique in Brussel. In het najaar van 2012 wil ik graag een theatertour doen met nieuwe liedjes en veel aandacht voor sfeer en aankleding... een wereld creëren waar je helemaal in kunt wegdromen.’

En ze lacht er gelukzalig bij.

 

Gezien: Eefje de Visser, vrijdag 14 oktober 2011 @ Tivoli de Helling, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht